Doyran Göleti, su tutmaya başladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
ANSİAD'da ödül gecesi
ANSİAD'da ödül gecesi
Motosikletle tehlikeyi hareketler
Motosikletle tehlikeyi hareketler
ADSO konserleri devam ediyor
ADSO konserleri devam ediyor
27 Eylül 2021 Pazartesi - 14:41

Prof. Dr. Topcuoğlu: Toprağa yaptığımız baskı artıyor

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde düzenlenen 'Yeşil Mutabakat Sürecinde Antalya’da Bitki Besleme Ürünlerinin Sürdürülebilir Kullanımı Paneli' çevrimiçi yapıldı.

Prof. Dr. Topcuoğlu: Toprağa yaptığımız baskı artıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gazeteci Galip Umut Özdil moderatörlüğünde düzenlenen panele, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Topcuoğlu, Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhraçatçıları Derneği (GÜİD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güneş, GÜİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Uzunoğlu, GÜİD Üyesi Halil Kılıçarslan, ATSO Meclis Üyesi Hakan Pakalın ve Laben Tarımsal Araştırma Laboratuvarı Genel Müdürü Neşet Gürel katıldı.

AVRUPA DAHA FAZLA GÜBRE KULLANIYOR

Prof. Dr. Bülent Topcuoğlu, Avrupa Birliği’nin 'Yeşil Mutabakat' kapsamında aşırı gübre kullanımını yüzde 20 azaltılmasını öngördüğünü belirterek, AB ülkeleri ile yoğun ticareti olan ülkemizde bu konuda acilen adım atılması gerektiğini kaydetti. Gübre kullanımının dünyada ortalama dekar başı 14 kilogram, AB’de 15 kilogram iken ülkemizde bu oranın dekarda 9 kilogram olduğunu kaydeden Topcuoğlu, "Avrupa bizden 1.5 kat fazla gübre kullanıyor" dedi.

TOPRAK ANALİZİ ŞART

Birim alandan daha fazla ürün almak için toprağa yapılan baskının giderek arttığını, bunun da toprakta bozulma ve verimsizleşmeye neden olduğunu söyleyen Topcuoğlu, "Toprağın kalitesini artırmalıyız. Sürdürülebilir üretim, temiz çevre ve insan sağlığı için toprağımızı sağlıklı kılmalıyız" diye konuştu. Topcuoğlu, bu noktada toprak analiz laboratuvarlarına çok iş düştüğünü, analize dayalı uygulamaların şart olduğunu söyledi.

GÜBRE FİYATI DAHA DA ARTAR

Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Başkanı Metin Güneş, son zamanlarda gübre fiyatlarının çok konuşulmaya başlandığını belirterek, "Öyle ki aldığımız hammaddeyi artık yerine koyamıyoruz" dedi. Doğalgaz fiyatının artması, navlun fiyatları gibi nedenlerle 2021 yılının başından itibaren gübre fiyatlarında aşırı artışla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Güneş, hammaddeye erişimde de zorluk yaşadıklarını dile getirdi. Pandemide tarımın önemli hale geldiğini, birçok ülkenin gübre ve tarım ürünü ihracatı konusunda kısıtlamaya gittiğini, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin gübre talebinin de artmasıyla arz talep dengesinin bozulduğunu anlatan Güneş, bu nedenlerle gübrede yüzde 40 ile yüzde 150 arası fiyat artışının yaşandığını kaydetti.

Önümüzdeki dönemde gübre konusunda tedarik ve fiyatla ilgili sorunların büyüyeceğini söyleyen Güneş, Çin’deki bazı firmaların bakıma girmesi, doğalgazdaki fiyat artışı nedeniyle bazı firmaların üretime ara vermesi gibi nedenlerle gübrede fiyat artışı öngördüklerini, tedarikte de sıkıntısı yaşanabileceği söyledi.

2016’de Türkiye’de 6.7 milyon ton gübre kullanılırken, 2018’de 5.6 milyon ton, 2019’da 6 milyon ton, 2020 yılında 7.1 milyon ton gübre kullanıldığını belirten Metin Güneş, bu yılki kullanımı öngöremediklerini kaydetti. Güneş, "Çiftçinin doğru gübreyi doğru miktarda uygulaması için elimizden gelen fedekarlığı yapmalıyız. Hem bakanlık desteği artırmalı hem de özel sektör elinden gelen desteği vermeli. Bitkisel üretimin en önemli girdisi gübre. Gübre yoksa verim istediğimiz seviyede olamaz" diye konuştu.

'TRENİ TERS TARAFA GÖTÜRME ŞANSINIZ YOK'

GÜİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Uzunoğlu, nüfusun artmasıyla birlikte bir yandan daha fazla gıda üretimi baskısının arttığını bir yandan da bitki beslemede kullanılan ürünlerin azaltılmasının istendiğini belirtti. İhracatının yüzde 40’ını AB’ye yapan Türkiye’nin Yeşil Mutabakat’ı görmezden gelemeyeceğini belirten Uzunoğlu, "Treni ters tarafa götürme şansınız yok" dedi.

GÜİD Üyesi Halil Kılıçarslan, Avrupa’dan daha az gübre kullandığımızı belirtirken, ATSO Meclis Üyesi Hakan Pakalın, Yeşil Mutabakat’a uyumun parmak izi gibi olacağını kaydetti. Laben Tarımsal Araştırma Laboratuvarı Genel Müdürü Neşet Gürel, toprak analizinin önemine dikkat çekerken, üreticinin yüzde 30’unun toprak analizini önemsemediğini, yüzde 20’sinin analizi masraflı bulduğunu, yüzde 20’sinin ise analiz sonuçlarına güvenmediğini söyledi.

ANTALYA TICARET BORSASI (ATB) ILE ANTALYA TARIM KONSEYI (ATAK) ISBIRLIGINDE DUZENLENEN 'YESIL MUTABAKAT SURECINDE ANTALYADA BITKI BESLEME URUNLERININ SURDURULEBILIR KULLANIMI PANELI' CEVRIMICI YAPILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA)

 
Phaselis Festivali bir yıl ertelendi
 
ADT, perdeyi 'Midas'ın Kulakları' ile açacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Phaselis Festivali bir yıl ertelendi
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde 12'ncisi yapılması planlanan Phaselis Festivali, ...
TARSİM'den ATSO'ya ziyaret
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Süleyman Özer'i ...
Kazada ölen Emine toprağa verildi
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde otomobilin şarampolden yuvarlandığı kazada ...
 
Kemer'de Gönül Nar Festivali düzenlendi
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde 'Gönül Nar Festivali' düzenlendi.
ASSİM Turizm Platformu'nun ilk çalıştayı yapıldı
MURATPAŞA Belediyesi'nin sivil toplum merkezi ASSİM bünyesinde yer alan ...
Serik'te turizm toplantısı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde turizmin masaya yatırıldığı toplantı yapıldı.
 
Canlıların yaşam alanı sazlıklar, Beyşehir Gölü'nü koruma adına kesildi
TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, ...
Her birine isim verdiği yeni ırk keçilerine gözü gibi bakıyor
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde Ali Çırak, 2015 yılından beri beslediği Fransız ...
'Falezlerden biri düştü' ihbarı ekipleri harekete geçirdi
ANTALYA'da falezlerden bir kişinin denize düştüğü ihbarı polis, itfaiye ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva