Salı Grubu'nun Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü'nde (ATİK) düzenlediği haftalık toplantısına konuk olan
Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, ekonomik ve siyasi olumsuzluklar nedeniyle Türkiye'de iklimin şu an yatırım için uygun olmadığını kaydetti.
2016 yılı bütçesinin çok kötü olduğunu, kamu yatırımlarında büyük düşüş olduğunu anlatan Prof. Dr. Saygılıoğlu, şöyle devam etti:
"Bazı kamu kurumlarında müteahhitlere para verilemiyor. Kamu kesiminin finans dengesi kötü. Reel sektör zor durumda. Bütçede açık büyüyor. Güneydoğu'da güvenlik sorunu var. Güvenlik maliyetleri sürekli artıyor. Kayıtdışılık büyük boyutta. Suriyeli mülteci sorunu var. Kamuda hizmet kalitesi gün geçtikçe bozuluyor. Sorunların temelinde ekonomi var, ama gündemde ekonomi yok."
2015 yılında iki seçim yaşayan Türkiye'de enflasyonun yüzde 8.8 olarak gerçekleştiğini, büyümenin de yüzde 4'te kaldığını ifade eden Prof. Dr. Saygılıoğlu, 2016 yılında vergi gelirlerinde yüzde 12,5 artış beklentisi için de "Hayal" dedi.
'2015 TÜRKİYE'Yİ DELİP GEÇTİ, TEKNİK İFLASLAR YOLDA'
Bu nedenle 2015 yılının Türkiye'yi delip geçtiğine değinen Prof. Dr. Saygılıoğlu, şöyle konuştu.
"2016 yılında ekonomide yüzde 4,5 büyüme, işsizlik yüzde 11, ihracat 155 milyar dolar, ithalat 215 milyar dolar, enflasyon yüzde 7,5 öngörülüyor. 2016'da kamu kesiminin açıkta ve zorda olduğu görünüyor. Çin ve Rusya gibi ekonomilerin kötüye gitmesi Türkiye ekonomisini de etkileyecek. Döviz kurlarıyla ilgili Türkiye'de sıkıntıya girmeyen sektör yok. Bu nedenle şirketler, 'teknik iflas'la karşı karşıya kalabilir. Bu oran çok yüksek görünüyor. Türkiye, 2016'de dünya ekonomilerindeki sıkıntılardan etkilenen ülke olacak."
TURİZMDE BEKLENTİLER OLUMSUZ
Türkiye'nin etrafındaki coğrafyayı göz önüne alarak 2016 yılında turizm beklentilerinin de olumsuz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, Türkiye'nin ekonomisinin bozuk Yunanistan'la birlikte Çin ve Japonya gibi ülkelere yönelmesini önerdi. Türkiye'nin özellikle turizmde çok hızlı Çin'e yönelmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Saygılıoğlu, "Burada 1,5 milyar insan yaşıyor. Tatil için uzak destinasyonlara çıkanlar en az iki hafta kalıyor. Bu nedenle ekonomik kriz yaşayan Yunanistan ile Türkiye'nin Uzak Doğu pazarlarında işbirliği yapabilir" dedi.
ANTALYA, ANKARA'DAN İYİ GÖRÜNMÜYOR
Ankara'nın hem nüfus hem de kamu açısından aşırı büyüdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, "Ankara'da en iyi iş kamuya bina kiralamak. Antalya, Ankara'dan çok iyi görünmüyor. Antalya'da turizm, yaş meyve ve sebze ihracında köklü sorunlar var. Antalya plansız ve tehlikeli büyüyor. Turizm sektöründeki STK'lar tek çatı olmalı. Bu sektörde çok STK var. Herkes kendisini turizmin temsilcisi görüyor" diye konuştu.
Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu'na teşekkür belgesi verdi.
Toplantıya, Vergi Dairesi Gelirler İdaresi Grup müdürü Mehmet Bilgiç, Vergi Denetim Kurulu Başkanı Tamer Gündoğdu, Batı Akdeniz Gümrük Ticaret Bölge Müdür Ragibe Coşkun, Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar'ın da aralarında bulunduğu çeşitli sektörlerden temsilciler katıldı.