İnsan sağlığını olumsuz etkileyen kirliliğin önüne geçmek için yaptıkları tüm uyarılara rağmen konuya ilgisiz kalındığını dile getiren Hüseyin Barut, bu işe artık kökten bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. Bunun için de başta kente girecek kömür kalitesini belirleyen Mahalli Çevre Kurulu olmak üzere, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının radikal kararlar alması gerektiğini vurgulayan Hüseyin Barut, "Turizm başkenti Antalya'da artık hava kirliliğinin konuşulmaması lazım. Eskiden Antalya portakal kokardı, şimdi kükürt kokuyor" dedi.
6 YILDIR UĞRAŞIYORUZ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Avrupa Birliği uyum yasaları doğrultusunda 6 Haziran 2008'de yayınladığı yönetmeliğe göre, havadaki partikül madde miktarının 2019 yılına kadar 50 mikrogram/metreküp oranına düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Hüseyin Barut, Antalya'nın son yıllarda bu değerin çok çok üzerinde kirlilik yaşadığına dikkati çekti. Hava kirliliğinin önlenmesi konusunda hiçbir şey yapılmadığını aktaran Hüseyin Barut, "6 yıldır uğraşıyoruz. Basın açıklamaları yapıyoruz, kampanyalar yürütüyoruz, ama bir arpa boyu yol gidemedik" diye konuştu.
KİRLİLİK 1 YILDA BİTER
Radikal kararların alınması ve sıkı denetimler yapılması halinde Antalya'daki hava kirliliğinin azaltılabileceğini kaydeden Barut, "Kaliteli kömür kullanılmaya başlanması, bilinçsiz soba kullanımının önlenmesi, lastik ve diğer yanıcı maddelerin kullanımının engellenmesi gibi tedbirler hayata geçirildiği takdirde kentteki hava kirliliği 1 yıl içerisinde sona erer. İnanıyorum, önümüzdeki dönem Antalya'da hava kirliliği daha az olacaktır" diye konuştu.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)