Emniyet Genel Müdürlüğü AR-GE birimi 2004 yılında 'polisin çalışma şartları, sorunları ve iyileştirilmesi için neler gerektiği' konularında bir dizi araştırma yaptı. İlginç sonuçların ortaya çıktığı araştırmanın en çarpıcı noktası ise polisin ortalama ömrüyle ilgili sonuçlar oldu. Genel Müdürlük tarafından ankette "En büyük sorununuz nedir?" sorusuna polislerin yüzde 51,9'u 'çalışma şartları' cevabını verdi. Çalışmada normal vatandaşın intihar etme oranı yüzde 1 olmasına karşın, polislerin yüzde 3.75 olduğu anlaşıldı. Araştırmada en çarpıcı sonuç ise polisin ortalama yaşı oldu. Polisin meslek gereği çok yıprandığı için emekli olduktan sonra sadece 6.4 yıl yaşayabildiği belirlendi. Normal bir çalışan 73.2 yıl yaşarken, polisin 55.9 yıl yaşayarak, diğer meslekte çalışanlardan 17.2 yıl az yaşadığı görüldü.
Ankete katılanların en çok 'çalışma saatleri'nden şikayet etmesi üzerine de Emniyet Genel Müdürlüğü'nce uzman akademisyenlere 6 yıl süren bir araştırma yaptırıldı. Araştırma 2010 yılında sonuçlandı. Araştırmaya göre, 12 saat çalışıp 24 saat dinlenen polisin gece saat 22.00 ile 03.00 arasında uyumadığı vücudun 'melatonin' hormonunu salgılayamadığı ve sindirim sistemine destek sağlanmadığı için kanser vakalarının arttığı belirlendi.
FACİALAR GECE MEYDANA GELİYOR
Polisin çalışma şartları ve uykusuz kalmasının açtığı yaraları örneklerle açıklanan araştırmada, uykusuz kalan polislerin stres ve tükenmişlik hissine kapıldığı vurgulandı. Gece boyunca uykusuz kalan vücudun sabaha karşı 1.00 promil alkollü bünye ile aynı özellikleri taşıdığı kaydedildi. Araştırmada tüm bu sebeplerden dolayı polislerin diğer çalışanlara göre intihar oranının fazla olduğu belirlendi. Çernobil faciasının da gece meydana geldiği hatırlatıldı.
YAŞANTILARI NORMALE DÖNDÜ
Araştırma sonucunda poliste 12 saat çalışıp 24 dinlenme sisteminin aile yaşam kalitesini, iş tatminini düşürdüğü, tükenmişlik hissi oluşturduğu, psikolojiyi en alt seviyeye indirdiği, verimi düşürdüğü, bu nedenle insan fizyolojisine, psikolojisine ve iş verimliliğine daha uygun olan 8 saat çalışma sistemi olduğuna karar verildi. Çalışma saatinin 8 saate inmesiyle birlikte polislerden tekrar görüş alan araştırma ekibine verilen yanıt ise, "İnsan olduğumu anladım. Biyolojik saat yeniden kuruldu. Uyku ve beslenme düzeni normale döndü" oldu.
GAZETECİLER DE AYNI DURUMDA
Genel müdürlük araştırmasında polislerle benzer sorunlar yaşayan meslek grupları da sıralandı. Polis kadar ağır şartlar altında çalışan ve 22.00 ile 03.00 arasında uykusuz kalan gazeteci, doktor, asker, hemşire gibi meslekler gruplarının da tehdit altında olduğunu vurgulandı. Araştırmanın sonunda amacın 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' mantığı olduğuna da dikkat çekildi.
Fatih KARAÇALI/ADANA, (DHA)-