Emniyet Teşkilatında 10 yıllık hizmet süresini tamamlayan polisler askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Askerlik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 1111 Sayılı Askerlik Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıya göre, Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunan, Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personel ile mezun olup göreve başlamak kaydıyla polis eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim görenler ve bu kurumların giriş sınavlarını kazananlardan askerlik hizmetini yapmamış olanların askere celp ve sevk işlemleri ertelenecek.
-10 YILLIK POLİS ASKERLİĞİNİ YAPMIŞ SAYILACAK-
Tasarıya göre, emniyet teşkilatında on yıllık hizmet süresini tamamlayanlar askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Bu yükümlüler ile ilgili bilgiler İçişleri Bakanlığı tarafından Milli Savunma Bakanlığına gönderilerek nüfus kayıtlarına işlenmesi sağlanacak. Tasarıda yer alan 10 yıllık süre, polis eğitim ve öğretim kurumlarından mezun olarak fiilen göreve başlanılan tarihte başlayacak. On yıllık süre tamamlanmadan herhangi bir nedenle emniyet teşkilatından ayrılan, başka kuruma nakledilen veya bu süre içinde meslekten ilişiği kesilen personel genel hükümlere göre askerlik hizmetini yerine getirecek. Seferberlik ve savaş hallerinde kanun hükümleri uygulanmayacak.
-10 YILLIK POLİSE TERHİS YOLU-
Tasarıya göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, kanun kapsamına giren personelden, halen askerlik hizmetini yerine getirenlerin askerlik hizmetleri durdurularak terhis edilecek ve görevlerine iade edilecek. Tasarının gerekçesinde ise son yıllarda Türkiye’de yeni yerleşim birimlerinin kurulması, nüfus artışı ve mülki yapılanmada meydana gelen değişikliklerin emniyet teşkilatının iş yükünü ve personel ihtiyacını artırdığı vurgulandı.
-“TECRÜBELİ POLİSİN ASKERLİK HİZMETİNE ALINMASI KAMU GÜVENLİĞİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”-
TÜİK’in verilerine göre 2000 yılında nüfusun 67 milyon 803 bin 927 iken, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre 2009 yıl sonunda 72 milyon 561 bin 312 olduğu belirtilen gerekçede şöyle denildi:
“2000 yılında 43 milyon 527 bin 648 olan polis bölgesi nüfusu, 2009 yılında 55 milyon 489 bin 666’ya çıkmıştır. Bunun yanında, 2007 yılında 81 ilde 711 ilçe polisin sorumluluk alanında iken, 2010 yılında 81 ildeki bütün ilçelerin (892 ilçe) polisin görev alanına girdiği; dolayısıyla, teşkilatlanma açısından da yaklaşık yüzde 25’lik bir büyüme olduğu görülmektedir. Ülkemizin sosyal ve ekonomik yönden gelişmesi, yeni yerleşim birimlerinin kurulması, nüfus artışı, göç ve hızlı kentleşme nedeniyle kırsal kesimdeki sosyal sorunlar ve güvenlik tehditleri kentlere taşınmaktadır. Son yıllarda terörün kırsal kesimden kentlere kaydığı, bazı terör örgütlerinin büyük kent merkezlerinde yeniden ortaya çıktığı gözlenmektedir. Büyük kentlerde terörle mücadelede gelinen nokta dikkate alındığında, bu mücadeleyi veren özellikle yetişmiş tecrübeli personelin askerlik hizmetine alınması, kamu güvenliğine doğrudan olumsuz etki yapabilmektedir.”
-“ASKERLİĞİNİ YAPMAMIŞ 38 BİN 415 POLİS VER”-
Emniyet teşkilatında halen 213 bin 959 polisin (amir ve memur) görev yaptığı ifade edilen gerekçede, bunlardan 36 bin 213’ünün henüz askerliğini yapmadığı belirtildi. 2 bin 202 polisin askerlik hizmetini gerçekleştirdiği, emniyet teşkilatında askerlik hizmetini tamamlamamış 38 bin 415 personel bulunduğu ifade edilen gerekçede şu bilgilere yer verildi:
“Askerlik hizmetini tamamlamamış olan 38 bin 415 personelin tahsil durumu incelendiğinde; 10 bin 055’i (yüzde 26’sı) lisans, 28 bin 360’ı (yüzde 74’ü) ise ön lisans mezunu olmak üzere tamamının yüksek öğrenim mezunu olduğu görülmektedir. Emniyet teşkilatının polis memuru kaynağını oluşturan Polis Meslek Yüksek Okulları ve Polis Meslek Eğitim Merkezlerinden her yıl mezun olan ortalama 15 bin civarında polis memuru adayının tamamına yakını askerlik hizmetini yapmamış kişilerdir. 2010 yılında; Polis Meslek Yüksek Okulları’ndan 6 bin Polis Meslek Eğitim Merkezleri’nden 12 bin, sonraki yıllarda ise yılda ortalama 15 bin civarında öğrencinin mezun olacağı tahmin edilmektedir. Bu durum, her yıl emniyet teşkilatına, askerlik hizmetini yapmamış ortalama 15 bin personelin katılması anlamına gelmektedir. Bu durumda askerliğini yapmamış personelin toplam personel mevcudu içindeki halihazırda yüzde 18 olan oranı giderek artacaktır.
Askerlik Kanunu’nda yeni bir düzenleme yaptıklarını açıklayan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Düzenlemeye göre, gerek polis akademisi mezunları, gerek iki yıllık yüksekokul mezunları, 10 yıl polislik görevini yaptıktan sonra askerliğini yapmış sayılacak. Şu anda 38 bin gibi bir yığılma var. Bunlar da yine aynı şekilde bu yasadan istifadeyle askerliğini yapmış olacaklar. Fakat 10 yılı tamamlamayanlar askerliklerini yapmamış olacaklar. Askere sevk edilecekler.”
Askerdekiler terhis edilecek
Konuyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay da yeni düzenlemeyle polislerin askerlikten tamamen muaf olacaklarını belirtti. Atalay askerde 2 bin 500 civarında polis olduğunu belirterek “Onlar da bu kanun çıktığı anda terhis olacaklar. Konuyla ilgili tasarı bu şekilde yarın (bugün) büyük ihtimalle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelecek. Hükümet olarak tasarıyı kısa süre içinde yasalaştırmayı planlıyoruz. 1-2 hafta içinde de bunun yasalaşmasını arzu ediyoruz, planlıyoruz” dedi.