Bu akşam başlayacak olan 12'nci Uluslararası Antalya Piyano Festivali öncesinde, Antalya Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, festivalin sanat yönetmeni Fazıl Say, şef Gürer Aykal ve festival sponsoru Doğuş Grubu'nu temsilen Doğuş Otomotiv Stratejik Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Koray Bebekoğlu'nun yer aldığı toplantıda, festivale ilişkin bilgiler verildi.
Bu yılki festivali özel sanatçıların özel kıldığını ve festivalin halkla buluşması konusunda yelpazenin giderek genişlediğini söyleyen Başkan Mustafa Akaydın, Antalya halkının bu festivale olumlu katkısı olduğunu aktardı. Bu nedenle festival etkinliklerinde çemberi genişlettiklerini dile getiren Akaydın, "Bu sene 25 etkinlik var. Bunlardan 4'ü ücretsiz halk etkinliği" dedi. Akaydın, festivalin sanat yönetmeni Fazıl Say'ı da Atatürkçü, devrimci ve halkçı bir sanatçı şeklinde nitelendirerek teşekkür etti.
EN İYİ FESTİVALLERDEN BİRİ
Yaklaşık 15 yıl önce Antalya'daki sanat ve müzik hayatının, turistlerin Aspendos'a getirilerek konser izlemesinden ibaret olduğunu belirten Fazıl Say, Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nin doğuş hikayesini anlattı. Festivallerin kenti aydınlatan etkinlikler olması düşüncesiyle Piyano Festivali'nin ortaya çıktığını kaydeden Fazıl Say, şöyle dedi:
"Önemli olan Antalyalılar için bir festival yapılmasıdır. Antalyalılar bizi yanıltmadı. Piyano festivali, 15 bin bilet satılan bir festivaldir. Festivalin, bundan daha iyi konuma gelmesi zordur. Dünyanın en iyi festivallerinden biridir. Antalya'nın Altın Portakal ile birlikte en büyük simgelerinden biridir. Rakamlar ilk başta belki küçücüktü ama halk sevdikten sonra büyüdü. Bu bir başarıdır."
SANAT EKMEK, SU, OKSİJEN GİBİDİR
Antalyalıların festivale yönelik talep ve isteklerinin devam etmesi durumunda, festivalin de aynı büyüklük ve güzellikte devam edeceğini vurgulayan Fazıl Say, Antalya dışındaki şehirlerde de bu tarz etkinliklerin yapılması gerektiğini dile getirdi. Sanat ve sanata verilen destek açısından zor bir dönem geçirildiğine dikkati çeken Fazıl Say, festivalin gerçekleştirilmesine katkı koyanlara teşekkür etti. Kültür ve sanatın insan hayatının önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Say, şunları kaydetti:
"Sanat; ekmek, su, oksijen gibi. Bazen insanlar sanatı en sona atarlar. Ama bu inandırıcı değildir. Sanat insanı var eden unsurlardan biridir. Sanat için kendimizden de bir şey vermemiz lazım. Felsefi olarak Antalya Festivali iyi bir şekilde başladı, iyi şekilde devam ediyor. Antalyalılar istediği sürece, bu festivali devam ettirmek istiyoruz."
'PİYANO DEĞİL MÜZİK FESTİVALİ'
Şef Gürer Aykal ise Antalya'da daha önce Devlet Senfoni Orkestrası'nın kuruluşu sırasında çalıştığını hatırlattı. Burada iyi dostlar edindiğine değinen Gürer Aykal, Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nin dünya çapında tanınan bir etkinlik olduğunu kaydetti. Antalya Piyano Festivali'nin ne denli önemli olduğunu İngiltere, İtalya'daki sanat çevresinde görüldüğünü ve bunun kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu anlatan Aykal, "Festival akıl almaz bir at koşusu ile gelişiyor. 12 yıldan bu yana incelerseniz görürsünüz. Bu bir piyano festivali değil, bir müzik festivali. Tüm emek verenleri kutluyorum" diye konuştu. Gürer Aykal ayrıca, Fazıl Say'ı Türkiye'nin yüz akı olarak nitelendirerek, "Üülkesini her gün dünyaya tanıtan bir sanatçı" değerlendirmesinde bulundu.
Doğuş Otomotiv Stratejik Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Koray Bebekoğlu da 12'nci Uluslararası Antalya Piyano Festivali'ne sponsor olmanın kendilerine büyük mutluluk verdiğini söyledi.
5 YAŞINDAN BERİ BESTE YAPIYORUM
Toplantı sonunda soruları yanıtlayan Fazıl Say, yeni eseri Mezopotamya ile bundan sonra beste yapmak ya da çalmaya devam etmek arasında bir tercih yapıp yapmayacağına yönelik soru üzerine şunları söyledi:
"5 yaşından beri, piyanoya beste yaparak başlamıştım. Hocam gerçek bir yetenek keşfettiğini düşünüyordu. Bana, 'Bugün ne gördün?' derdi. 'Yaşadıklarını piyano ile anlat' derdi. Bugünlerde ders veren hocalar kalmadı. Benim bestelerimin her biri bir şey anlatır. Mezopotamya 10 bölüm. Bunlar; 'Ovada İki Çocuk', 'Dicle', 'Ölüm Kültürü', 'Melodram', 'Güneş', 'Ay', 'Kurşun', 'Fırat', 'Savaş', 'Mezopotamya Ağıtı'. Bunların hepsi bir film sahnesi de olabilir, bir tablonun ismi de olabilir. Ben anlatıcıyım. Daha çok çalmak ya da daha çok beste yapma noktasında bir tercihim yok."
12'nci Uluslararası Antalya Piyano Festivali, bu akşam saat 20.30'da gerçekleştirilecek konser ile başlayacak. Konserde, Fazıl Say'ın bestelediği 'Trompet Konçertosu', ünlü trompet sanatçısı Gabor Boldoczki tarafından seslendirilecek. Ardından Fazıl Say ve Gabor Boldozcki, Shostokovich'in 'Piyano, Trompet ve Yaylı Çalgılar Konçertosu'nu birlikte yorumlayacak.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)