Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
3 Ağustos 2015 Pazartesi - 14:51

Patronlardan ekonomik durum

ATSO Başkanı Davut Çetin ile Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV), Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, son ekonomik durumu değerlendirdi. Yapılan açıklamalar şöyle:

Patronlardan ekonomik durum
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO Başkanı Çetin: İç ve dış talepte durgunluk enflasyonu sınırlıyor, büyümeyi destekleyecek  politikalar ve siyasi istikrar önem kazanıyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Temmuz Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:
"2015 Temmuz ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de %0,09, Yİ-ÜFE’de %-0,32 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında %6,81, yurt içi üretici fiyatlarında %5,62 olmuştur.

Ev Eşyası Fiyatları Arttı

Ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış %1,60 ile ev eşyası grubunda gerçekleşmiştir. Bunu %1,21 ile lokanta ve oteller, %1,16 ile alkollü içecekler ve tütün izlemiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda ise  %-4,97 düşüş gözlenmiştir.
Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla %13,80 ile lokanta ve oteller, %9,31 ile çeşitli mal ve hizmetler, %9,25 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleştiği görülmektedir.

Temmuz 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden; 59 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 245 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 122 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir.

Zam Şampiyonu Limon

Temmuz ayının zam şampiyonu %40,50’lik artışla limon olurken, bu ürünü sırasıyla %30,85 ile sivri biber, %23,68 ile yurtiçi turlar, %11,57 ile kayısı izlemiştir. En fazla düşüş ise %-37,63 ile erik, %-26,93 ile kiraz ve %-22,60 ile karpuzda yaşanmıştır.
Yİ-ÜFE ise, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %-0,32, bir önceki yılın Aralık ayına göre % 5,15 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 olmuştur.

Durgunluk Enflasyonu Baskılıyor

Küresel ekonomide ve iç piyasada durgunluğun yurtiçi enflasyonu da baskıladığı görülmektedir. Dünya ekonomisinde durgunluk petrol, metaller ve bazı tarımsal girdiler gibi emtia fiyatlarında ortalama olarak 2011 yılına göre %48, son bir yılda %29 düşüş yaratmıştır. Dünya ekonomisinde enflasyon henüz bir risk faktörü değildir. Türkiye, dünyadaki emtia fiyatları düşüşünden döviz kurundaki artış nedeniyle sınırlı ölçüde yararlanmaktadır. Buna rağmen iç piyasadaki ve ihracattaki durgunluk Türkiye’de de enflasyonu düşürmektedir. Bu ortamda Türkiye’de de yıllık enflasyonun gerilemesi sürpriz değildir.

Et Fiyatlarında %28’e Ulaşan Artış

Nitekim Temmuz ayı enflasyonundaki gerilemede giyimde ve meyve-sebze fiyatlarındaki mevsimlik düşüşler yanısıra akaryakıt fiyatlarındaki düşüş etkili olmuştur. Bununla birlikte et fiyatlarında yıllık %28’e ulaşan artışlar gıda fiyatlarının risk unsuru olmaya devam ettiğini göstermektedir. Dolayısıyla gıda fiyatları için sektörel önlemlerin alınması, ancak makro-ekonomik politikada önceliğin durgunlukla mücadeleye verilmesi gereklidir. Veriler büyümeyi destekleyecek politikaların acil hale geldiğini ve bu anlamda en önemli faktörün de siyasi istikrar olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır.

Batı Akdeniz Bölgesi

Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık % -0,17, yedi aylık % 5,20 ve yıllık bazda %6,37 olarak gerçekleşmiştir. Enflasyon aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında, yedi aylık bazda iseüzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan TR61 Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 22. sırada, yedi aylık bazda 8. sırada, yıllık bazda ise 19. bölge konumunda yer almıştır.
Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış %1,51 ile ev eşyası, %1,14 ile alkollü içecekler ve tütün, %0,54 ile lokanta ve oteller harcama gruplarında olmuştur. Turizmde yaşadığımız gerileme Temmuz ayında lokanta ve otel grubu enflasyonuna yansımış bulunmaktadır. Türkiye genelinde bu gruptaki aylık değişim %1,21 iken Batı Akdeniz’de %0,54 düzeyinde gerçekleşmiştir. 
Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış  %15,75 ile lokanta ve oteller, %9,21 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %8,56 ile de eğitim gruplarında gerçekleşmiştir. En fazla düşüş ise %-5,84 ile giyim ve ayakkabı grubunda gözlenmiştir.



ENFLASYON DÜŞÜŞÜNDE SÜREKLİLİK BEKLENTİSİ
 
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV),  Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. TÜİK’in açıkladığı verilere göre,  Temmuz ayında  tüketici fiyatlarının yüzde 0,09 oranında artış gösterdiğini belirten Ali Çandır, "Aylık bazda yurt içi üretici fiyat endeksinde ise azalma gerçekleşti ve oranı yüzde 0,32'ye karşılık geldi. Aylık bazda üretici fiyatlarının aşağı yönlü olması ve bunun ileride tüketicilere yansıyacağı düşünüldüğünde, mevcut durum umut vericidir" dedi. Enflasyonun yıllık bazda değerlendirildiğinde Temmuz'da TÜFE’de yüzde 6,81, ÜFE’de ise yüzde 5,62 artış olduğu görüldüğüne dikkat çeken Ali Çandır, "Beklentilerin 0,05-0,10 bandında yukarı yönde olduğu düşünüldüğünde, TÜFE'deki gerçekleşme, beklentilere yakındır. Ayrıca tüketici fiyatlarında yüzde 7'nin altında gerçekleşen fiyat artışı Mayıs 2013 rakamlarına geri dönüldüğünün bir işaretidir ve bu da sevindiricidir" değerlendirmesinde bulundu.
 
Sebze ve meyve fiyatlarının aşağı seyir izlemesinde tarla üretiminin rolüne dikkat çeken Ali Çandır, "Özellikle yaz aylarında tarla ürünlerinin pazarlara inmesiyle birlikte gıdadaki son iki aydır süre gelen negatif seyir bu ay da etkisini korudu ve bu durum fiyatlar genel düzeyine yansıdı" dedi.
 
EN UCUZ BEŞİNCE BÖLGEYİZ

Temmuz ayında enflasyonun ülke genelinde yukarı yönlü olmasına karşın Batı Akdeniz Bölgesi’nde negatif yönlü olduğunu kaydeden Ali Çandır, "Tüketici fiyatlarında bir gerileme yaşanırken, aylık fiyatların düşüş oranı yüzde 0,17 şeklinde gerçekleşti. Bölgenin yıllık bazdaki fiyat artışı ise yüzde 6,37 oldu. Fiyatlar genel seviyesindeki bu rakamlar temel alındığında, geçtiğimiz ay Batı Akdeniz'in Türkiye geneliyle ayrıştığı ve bir gerilemeye sahip olduğu söylenebilir. Bölge enflasyon rakamlarına ilişkin belirtilmesi gereken bir diğer nokta ise Batı Akdeniz'in ülkenin en ucuz beşinci bölgesi içerisinde yer aldığıdır" dedi.
 
EKONOMİ DİKEN ÜSTÜNDE

Ekonominin en önemli göstergeleri arasında yer alan manşet enflasyon yanında çekirdek enflasyonun da önemini koruduğunu kaydeden BAGEV Başkanı Çandır, son aylarda fiyatlarda görülen düşme eğiliminin sürekli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Çandır, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Yüzde 7,31 oranında artışın gerçekleştiği çekirdek enflasyon, ilgililerin daha fazla odaklanmasını gerektirecek bir durumu işaret etmekte. Zira halen daha hükümetin kurulamamış olması ve son günlerde görülen terör olaylarındaki artış tüm ekonomik aktörleri diken üstünde tutmakta. Özellikle üreticilerin yatırım yapma konusundaki tedirginliği bir an evvel en az seviyelere çekilip son aylarda fiyatlarda görülen düşme eğilimi sürekli hale getirilmelidir. Son iki üç aydır uzmanların fiyat artışı beklemelerine karşın, bunun tam tersi şekilde sonuçlanması, yani fiyatların negatif seyirli olması, fiyatlar konusundaki iyimserliği ortaya koymaktadır. Bu iyimserliğin sürekli hale getirilmesi ise ancak ve ancak tüm belirsizliklerin giderilmesine bağlıdır. Bir başka cepheden değerlendirmek gerekirse,  görünen o ki ihracat düşüşüyle birlikte ortaya çıkan dış ticaret açığındaki artışlar, turizm gelirlerindeki azalmalar, imalat sanayindeki son dönem daralmaları bu iyimserliğin çok da uzun sürmeyeceğine işaret etmekte" dedi.
 
Ülke genelindeki ürün ve ürün gruplarındaki fiyat değişmelerine de değinen Ali Çandır, Temmuz'da yüzde 40,5 artışla limon, harcama grubu bazında ise yüzde 1,60  artışla ev eşyası grubunun ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Ali Çandır, genel olarak tarla ürün fiyatlarının  ılıman havaların da etkisiyle nispeten düşük seviyelere geldiğini memnuniyetle karşıladıklarını ancak fiyatlardaki düşüşün sürekliliğini beklediklerini kaydetti.
 
MALİYET ENFLASYONU İLE MÜCADELE ŞART

Özellikle gıda fiyatlarında son iki aydır yaşanan gerilemeye karşın enflasyonun halen gelişmiş ülke seviyelerinin üzerinde olduğuna dikkat çeken Ali Çandır, "Geçtiğimiz senelerle karşılaştırıldığında iç talepte meydana gelen azalışlara rağmen fiyat artışlarının halen yüzde 5'in üzerinde olması bizleri maliyetlerin yüksekliğine yöneltmekte. Özellikle küresel piyasalarda petrol varil fiyatlarının son bir yılda yarı fiyatı düzeyine inmesine, son bir ayda ise yüzde 20 oranında düşmesine karşın bunun pompa akaryakıt fiyatlarına sadece yüzde 7-8 oranında yansımış olması, ülkemizdeki dolaylı vergi yüküne de işaret etmektedir. Bu durum ise doğrudan ve dolaylı olmak üzere hem üreticileri hem de tüketicileri etkilemekte" değerlendirmesinde bulundu.
 
Tarım ve sanayi başta olmak üzere tüm ana sektör maliyetlerinin en aza çekilmesiyle üretim artışının sağlanacağını, bu yönlü büyümenin fiyatları istenilen seviyelere çekebileceğini söyleyen Çandır, şunları kaydetti:
"Bu nedenle başta bölgemiz olmak üzere tüm ülkeyi kapsayan politikalarla üretim artışına yönelmeye mecbur olduğumuzu yineliyoruz. Zira son dönemdeki kredi mekanizmalarına bakıldığında bir yavaşlamanın olduğu da görülmekte ki bu durum talep yavaşlamasına neden olmakla birlikte çarkların dönmesini yavaşlatmakta. Bilinen bir gerçeklik var ki tarım ve sanayi üreticilerinin yeniden ayağa kaldırılması başta mazot olmak üzere girdi fiyatlarındaki iyileştirmelerle ve vergi adaletinin sağlanmasıyla mümkün olabilecektir. Bu sayede tüm aktörler üretime omuz verebilecek ve enflasyon yüzde 2-3 seviyelerine çekilebilecektir."

 

 
Ünlü kemancı Kravchenko Antalya'da tatilde
 
Antalya'yı nem kurtardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Danimarkalı o ilçeyi çok sevdi
DANİMARKA’da yüksek tirajlı Berlingske gazetesi, Danimarkalılar için en ...
OSB Başkanı Ali Bahar'dan üç önemli talep
FAALİYETTEKİ 230 fabrikada 12 bine yakın çalışan sayısına sahip Antalya ...
ATBden terör ve belirsizlik uyarısı
ANTALYA Ticaret Borsası'nın (ATB) Temmuz ayı meclis toplantısının gündemini, ...
 
Elmalı'da köy pazarı açıldı
ANTALYA'nın Elmalı İlçesi'nde belediye tarafından organik ürünlerin satılacağı Köy Pazarı açıldı.
İflaslar yüzde 10 artacak
Euler Hermes’in ülke risk haritasına göre Türkiye’de 2014’te 15.822 şirket iflas etti.
ATSO Başkanı Çetin: Babacan ortada yok
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ekonomi ve ...
 
Budak'ın oğlu Yiğit Budak mecliste
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı'yken istifa ...
Dolar 2.76 TL'yi aştı
Suruç katliamının ardından, savaş jetlerinin sınır ötesine yönelik bombardımanları ...
KONYSİAD'da Antalyaspor konuşuldu
Antalyaspor A.Ş. Başkanı Gültekin Gencer, kupa koleksiyoncusu bir futbolcuyu ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva