Türkiye'nin en uzun plajlarından olan Patara'nın 14 kilometrelik bölümünde, 'ceratta caretta'lar yumurtluyor. Türkiye'deki 22 caretta üreme alanı içinde en korunaklısı olan bu 14 kilometrelik şeridin 8 kilometresi Kaş, 6 kilometresi Fethiye sınırları içinde.
Patara Plajı'nı 15 Mayıs- 15 Eylül arasında insanlar, deniz kaplumbağalarıyla dönüşümlü kullanıyor. 08.00-20.00 saatleri arasında insanlar, 20.00-08.00 arasında ise 'caretta caretta'lar plajda. Caretta'ların zaman diliminde insanların plaja girmesi ve plajda ışık yakılması yasak. Deniz kaplumbağalarını gece etkileyecek hiçbir olumsuzluk olmadığı için Patara, bu tür için çok uygun bir ortam sunuyor.
Patara Plajı'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle 20 yıldır caretta koruma çalışması yapılıyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nden bilim insanları ve öğrencilerin koruma çalışmasını yürüttüğü Patara Plajı'nda, bu yıl 239 caretta yuvası tespit edildi. Bu, burada tespit edilen yuva sayısı için tüm zamanların rekoru oldu. Bu yıla kadar en çok yuva geçen yıl 171 olarak belirlenmişti.
YUMURTLAMA VE YAVRULARIN ÇIKIŞI
Caretta caretta deniz kaplumbağaları kumsala yumurtalarını bıraktıktan sonra 45 ila 60 gün arasında yavrular çıkmaya başlıyor. Patara'daki caretta yuvalarının birinden ortalama 70- 75 yavru çıkabiliyor. Bu yıl da caretta kaplumbağaları, yumurtalarını 15 Mayıs'ta plaja bırakmaya başladı. Yumurtalardan çıkan yavrular, koruma ekibinin de yardımıyla güvenli bir şekilde Akdeniz'in mavi sularıyla buluşuyor.
Görevliler, caretta yavrularının etrafında yengeçlere karşı kalkan oluşturuyor. Bir gecede 117 yavru hiç fire vermeden Akdeniz'in mavilikleri ile buluşturuldu. Caretta türünde yavruların bin tanesinden ancak ikisi erişkin hale gelebiliyor. Erişkin hale gelme 17- 25 yıl alıyor.
20 YILLIK ÇALIŞMA
Patara'daki caretta koruma çalışmalarıyla ilgili olarak Dr. Emin Bozkurt, şu bilgileri verdi:
"Caretta carettalar, tehlike altındaki türler statüsünde. Bu yüzden Akdeniz ve Türkiye için önemli yuvalama alanlarından biri olan Patara'da, 20 yıldır bu çalışmalar devam etmekte. Bu yıl 239 yuvayla Patara kumsal tarihi için en yüksek sayıya ulaştık. Bu da gelecek için ümit verici bir değer. Yavrular şu anda Akdeniz'in suları ile buluşmaya başladı. Bu süreç, Eylül'ün sonu veya 15'ine kadar devam edecek. Biz de bu süreçte, yavruların Akdeniz'e ulaşmasına yardımcı olacağız."
Ahmet ACAR / DEMRE(Antalya), (DHA)