Kaş yakınlarındaki dünyaca ünlü Patara Plajı'nda bir süredir yumurtlayan caretta carettaların yuvaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden akademisyenlerin oluşturduğu ekip tarafından takip ediliyor. Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, asistanlar Yusuf Geroğlu, Mehmet Tural ve Habibe Güler'den oluşan ekip, geceleri sahilde gezerek yumurta bırakılan yuvaları tespit ediyor. Yumurta bırakılan yuvalar insan faaliyetinin olduğu yerde ise çelik kafese alınıyor. İnsan faaliyeti olmayan bölgede ise 'yüzey altı' denilen görünmez kafeslerle korumaya alınıyor.
'195 YUVA TESPİT ETTİK'
Proje koordinatörü ve Adnan Menderes Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun şunları söyledi:
"Patara Plajı ceratta caretta kaplumbağalarının çok önemli 3 üreme alanından biri. Şu ana kadar Patara Plajı'nın Kaş tarafında kalan 10 kilometrelik bölümünde 195 yuva tespit ettik. İlk caretta yumurtasını 23 Mayıs'ta sahile bıraktı. Hepsini çelik ve yeraltı kafesi ile korumaya aldık. Domuz, tilki, porsuk ve martılara karşı yumurtaları korumaya aldık. Yavru cerattaların çıkışı başladı. Ancak yoğun çıkışlar ağustosun ilk haftasından sonra başlayacak."
GÜNDÜZ İNSANLAR, GECE KAPLUMBAĞALARIN PLAJI
Patara Plajı'nın saat 08.00- 20.00 arası insanlar, 20.00- 08.00 arası ise caretta carettalar tarafından kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Olgun, "Gece antik plaja insan girişi yasak olduğu için caretta carettalar rahat yumurta bırakma olanağı buluyor. Bu yıl tespit edilen yuva sayısı çok iyi" dedi.
Ahmet ACAR / KAŞ(Antalya), (DHA)