İŞTE DHA’NIN O HABERİ
ÇANAKKALE'de, Eceabat Kaymakamlığı Çanakkale Zaferi nedeniyle üniversite öğrencileri arasında 'Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması' düzenledi. Yarışmanın koordinatörü tasarımcı Ergun Nuhut, amaçlarının Çanakkale şehitlerine yakışır hediyelik eşya tasarımlarını ortaya çıkarmak olduğunu belirterek, ancak bu şekilde papyonlu Seyit Onbaşı heykeli ayıbına son verilebileceğini söyledi.
Eceabat Kaymakamlığı'nca, Çanakkale Savaşları’nı anlatan hediyelik eşya tasarımları ortaya çıkarmak için üniversite öğrencileri arasında 'Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması' düzenlendi. Yarışmaya Türkiye'deki değişik üniversitelerden 53 öğrenci tasarımlarıyla katıldı. Jüri toplanarak ilk 3 sıraya giren en iyi tasarımları belirledi. Yarışmada. isimleri daha sonra açıklanacak olan, 1’inci seçilen tasarım sahibine 6 bin TL, 2’nci seçilen tasarım sahibine 4 bin 500 TL ve 3’üncü seçilen tasarım sahibine 3 bin TL para ödülü verileceği, ayrıca 3 mansiyon ödülü olarak da biner TL verileceği bildirildi. Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, yarışmayla ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"İlçemiz sınırları içinde yer alan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park içinde 56 Türk şehitlik ve anıtı ile 30'a yakın yabancı anıt ve mezar bulunuyor. Bu nedenle Gelibolu Yarımadası'na Türkiye'nin dört bir köşesinden çok sayıda ziyaretçi geliyor. Buradan dönerken de Çanakkale ruhunu evlerine taşımak istiyor. Şu an Gelibolu Yarımadası'nda satılan hediyelik eşyalara da saygı duyuyoruz. Ama bu hediyelik eşyaların daha profesyonel kişilerce tasarlanarak üretilmesini istiyoruz. Şu anda alçı ve polyesterden yapılan ürünler 1-2 TL'ye satılıyor. Bu ürünler daha eve varmadan çantalarda kırılıyor. Bu bizi üzüyor. İnsanlarda kandırılmış hissi oluyor. Bu nedenle kaymakamlık olarak bu yarışmayı düzenledik. Güzel sanatlar fakültelerinde okuyan öğrencilerin daha kaliteli tasarımlar ortaya çıkarabileceğini düşündük. Yarışma sonunda telif hakkını aldığımız bu tasarımları atölyelerde üreterek Gelibolu Yarımadası'ndaki hediyelik eşya standlarında satabiliriz. Bu yarışmanın görünmeyen temel amacı üretilen bazı hediyelik eşyalardaki ayıpları ortadan kaldırmak. Örneğin 276 kiloluk bir top mermisini sırtlayarak kaldıran Seyit Onbaşı'nın, insan anatomisine aykırı heykellerini görüyoruz. Bu tür ayıpları ortadan kaldırmak için bir adım attık. Ama bu yarışma profesyonel tasarımcılar düzeyinde de yapılmalı."
Yarışmanın proje koordinatörü tasarımcı Ergun Nuhut da yarışmanın amacını, Gelibolu Yarımadası’na gelen ziyaretçilere daha akademik altyapısı olan hediyelik eşyalar sunmak olduğunu belirtti. Nuhut, "Maalesef dünyanın en trajedik, en duygusal anların yaşandığı bu savaş sonrası hediyelik eşya konusunda tam bir sömürü var. Sömürü olması bir tarafa, ziyaretçilere hitap edecek bir tasarım yok. Bu ilk denememiz. Bu tasarımları ödüllendireceğiz" dedi.
Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren bir kahraman olduğunu da belirten Ergun Nuhut, "Seyit Onbaşı Balkan Savaşı'nda, 1’inci Dünya Savaşı'nda ve Kurtuluş Savaşı'nda var. Çanakkale'de savaşın kaderini değiştiriyor. Yarışmadan amacımız, Çanakkale şehitlerine yakışır hediyelik eşya tasarımlarını ortaya çıkarmak. Ancak bu şekilde papyonlu Seyit Onbaşı heykeli ayıbına son verilebiliriz" diye konuştu.