Özyeğin, Antalya Platformu tarafından Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) düzenlenen 'Marka Olmak İçin Nasıl Fark Yaratabiliriz?" başlıklı panelde konuştu. Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı sıfatı ile panelde yer alan Hüsnü Özyeğin'e Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut eşlik etti.
İşadamı Özyeğin, Türk insanının başarılı bir örnek karşısında yeni iş alanlarına çok çabuk adapte olduğunu söyledi. Turizm ve müteahhitlik sektöründe bunun çok iyi önernekleri bulunduğunu kaydeden Özeğin, "Türk insanı turizme çok çabuk adapte oldu ve mucizeler yarattı. Bir çok turizmci, sıfırdan başlamış, resepsiyonist olarak otele girmiş. Müdür olmuş. İşletme şirketi kurmuş, bir kaç yıl otel işlettikten sonra otel almaya başlamış. Müteahhitler, 1971 senesinde ilk Türk müteahhidi yurtdışına açıldı. 'O yapıyorsa ben de yaparım' şekliyle hiç lisan bilmeden bir çok müteahhit Libya'da konut inşa ettiler. Başarılı oldular" diye konuştu.
Girişimcilik konusunda Türkiye'de korku eşiğinin çok düşük olduğunu kaydeden Hüsnü Özyeğin, "Türk insanının çok cesur ve girişimci olduğuna inanıyorum. İyi bir lider, iyi bir örnek gösterilirse birileri koşabiliyor" dedi.
Türkiye'nin mevcut durumdan daha da fazla gelişme potansiyeline sahip olduğuna inandığını kaydeden Özyeğin, uluslararası finans piyasalarında Türkiye'nin Meksika, Endonezya ve Güney Kore ile birlikte yeni gelişen bir kavram olan 'büyüyen ekonomiler' sınıflaması içinde yer aldığını kaydetti.
Türkiye'nin artık dünyanın en hızlı gelişme potansiyeli olan ülkeler sınıflaması içinde bulunduğunu dile getiren Hüsnü Özyeğin, kurduğu Özyeğin Üniversitesi'nin Türkiye'nin sahip olduğu böyle bir potansiyelinin sonucu olduğunu kaydetti. Özyeğin, bu noktada şunları söyledi:
"Gelişme potansiyeline en büyük engelin eğitim olabilceğine inanıyorum. Çok hızlı kalkınan Japonya, Güney Kore daha sonra Çin, bu ülkerin hepsi eğitim konusunda çok önemli adımlar attılar. Okumazlık yazmazlık oranı sıfır, liseleşme ve üniversiteleşme oranları yüksek. Türkiye'nin son 9 yılda eğitimde yakaladığı tempoyu devam ettirirsek ve kaliteyi artırırsak Türkiye'nin önünde hiçbir engel kalmaz. Lisenin olmadığı yer kalmadı diyebilirim. Son 10 yılda bayağı bir okul yapıldı. Üniversite sayısı bu yıl 160 seviyesini geçti."
Özyeğin Üniversitesi'nde amaçlarından birini de öğrencileri de girişimci yapmak olduğunu kaydeden Özyeğin, velilerin en çok "Bizim çocuğumuz iş bulabilecek mi?" sorusuyla karşılaştığını söyledi.
DİĞER KONUŞMACILAR
Rektör Prof. Dr. Erkut, Türkiye'nin en hızlı büyüme döneminde bile işsizlik oranın yüzde 10'un altına indiremediğini söyledi. 'Müzmin işsizlik' olarak adlandırdığı bu kitlenin mevcut şirketler içinde eritilemeyeceğini belirten Prof. Dr. Erkut, girişimciliğin önemine dikkat çekti.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya'nın çok ciddi yatırım eksikliği olduğunu söyledi. Antalya'nın Türkiye'nin İstanbul'la birlikte vitrin kenti olduğunun altını çizen Osman Budak, Özyeğin'in Antalya'ya yatırım yapmaya davet etti.