Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde gerçekleştirilen 'Türkiye Yüzyılı Sıfır Atık Projesi'nde Biz de Varız' projesi kapsamında Manavgat Gevher Nesibe Özel Eğitim Uygulama Okulu, Namık Karamancı Fen Lisesi, Manavgat Anadolu Lisesi, Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Şule- Muzaffer Büyük Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nin katılımı ile özel öğrencilere yönelik 'Geri Dönüşüme Özel Dokunuşlar Sosyal Sorumluluk Projesi' gerçekleştirildi.
15 Aralık 2023 tarihinde başlayan proje kapsamında Gevher Nesibe Özel Eğitim Uygulama Okulu'nun özel öğrencileri, diğer katılımcı okulların öğrencileri tarafından Manavgat'ta bulunan öğrenci pansiyonlarından toplanan atık ekmekleri, Şule-Muzaffer Büyük Mesleki Teknik Anadolu Lisesi yemek atölyesinde geri dönüşüme tabii tutarak kıtır ekmek, peksimet, galeta unu ve hayvan yemine dönüştürdü ve ekonomiye kazandırdı. Projenin 10- 16 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak Engelliler Haftası'nda sona ermesi planlanıyor. Proje kapsamında Şule- Muzaffer Büyük Mesleki Teknik Anadolu Lisesi yemek atölyesinde düzenlenen etkinliğe özel öğrencilerin aileleri de katılarak, çocuklarının çalışmalarını yakından takip etme şansını buldu.
'AİLELER ÇOCUKLARININ GELİŞİMİNDEN MUTLU OLUYOR'
Özel öğrencilerin sosyal hayata katılmasını sağlamak açısından projenin önemine inandıklarını ifade eden Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Aydın Bal, "Proje ile öğrencilerimizin toplum içinde birlikte yaşama becerisini geliştirmek ve hayatlarını bu şekilde devam ettirebilmek; Sıfır Atık Projesi kapsamında, dünyadaki kaynakların sonsuz olmadığını ve verimli bir şekilde kullanma becerisini geliştirmek; ayrıca velilerimizin çocukları bir şeyler yaptığında onların da mutlu olabilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
101 KİLO BAYAT EKMEK DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Cumhurbaşkanlığı himayesinde 'Geri Dönüşüme Özel Dokunuşlar' isimli sosyal sorumluluk projesini Gevher Nesibe Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda başlattıklarını anlatan Müdür Yardımcısı Yücel Arslan, "Bu proje kapsamında yine Manavgat'ımızda Manavgat Namık Karamancı Fen Lisesi'ni, Manavgat Anadolu Lisesi'ni, Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni ve Şule - Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni proje ortaklarımız yaparak pansiyonlu okullarda artan ekmekleri toplayıp, steril bir şekilde muhafaza edip cuma günleri Şule-Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne gelerek öğrencilerimizle beraber bu ekmekleri kıtır ekmeğe, peksimete, galeta ununa ve hayvan yemine dönüştürüyoruz. Burada elde ettiğimiz kıtır ekmek, peksimet ve galeta unlarını tekrar pansiyonlarda öğrencilerin kullanımına sunuyoruz" diye konuştu. Aslan, proje başlangıcından bugüne kadar 24 kilo kruton (kıtır) ekmek, 18 kilo galeta unu, 26 kilo peksimet ve 33 kilo hayvan yemi olmak üzere toplam 101 kilo bayat ekmeğin geri dönüşüme kazandırıldığını da söyledi.
HAFTADA 2 BİN LİRA TASARRUF SAĞLANDI
Projeye Namık Karamancı Fen Lisesi adına katılan öğrencilerden Merve Karaca, "Sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarını hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Biliyoruz ki küresel ısınma, iklim değişikliği bizim en büyük problemlerimiz. Bu doğrultuda küresel ısınmayı, karbon ayak izimizi azaltmak için bu tür uygulamaları yapıyoruz" diye konuşurken, okul arkadaşı Ahmet Deniz, projede yer alan 12 öğrencinin Birleşmiş Milletler tarafından iyilik elçisi seçildiğini belirterek, "Bu proje kapsamında pansiyondaki ekmekler 12 arkadaşımız tarafından dönüşümlü olarak toplandı. Toplanan ekmekler buraya getirildi ve burada geri dönüşüme tabii tutuldu. Ekmekler burada kıtır ekmek, peksimet, galeta unu ve hayvan yemine dönüştürüldü. Bu sayede hem ekmeklerin israf edilmesi önlenmiş oldu hem de okula haftalık 2 bin lira kadar bir tasarruf sağlanmış oldu" dedi.
Ömer KARÇA/MANAVGAT, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |