Türkiye'de 2004 yılında yürürlüğü giren 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'la kamu kurumları, firmalar, havaalanı, hastane, alışveriş merkezi gibi çok sayıdaki işyerinde istihdam edilen özel güvenlik personeli sayısı hızla arttı. 1.5 aylık eğitimin ardından, emniyet müdürlüklerinin onayı ile kimlik kartına sahip olan kişiler, özel güvenlik sektörüne yeni bir iş kolu olarak ilgi gösterirken, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçen süre içerisinde mesleki sıkıntılar da gün yüzüne çıkmaya başladı.
Özel Savunma ve Güvenlik Görevlileri Sendikası Antalya Temsilcisi Ömer Öztürk, Türkiye'de 980 bin kişinin özel güvenlik eğitimi veren firmalardan sertifika aldığını, bunlardan da 650 binin özel güvenlik kimlik kartına sahip olduğunu belirtti. Her yıl yaklaşık 160 bin kişinin sertifika alarak bu sayıya eklendiğini kaydeden Öztürk, Türkiye'de kamu ve özel sektörde 320 bin özel güvenlik personelinin görev yaptığını söyledi.
EMEKLİLİK HAYAL
Öztürk, 30 yaşını aşan özel güvenlik personelinin iş bulmakta zorlandığına dikkati çekti. Firmaların çalıştırmak için 25-30 yaş aralığındaki kişileri özel güvenlik personeli olarak tercih ettiğini vurgulayan Öztürk, "Türkiye'deki özel güvenlik personelinin yüzde 75'i 5 yıl sonra işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalacak" dedi. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte 25 yaşında güvenlik görevlisi olarak işe başlayan bir kişinin şu anda 34 yaşına gelmesi nedeniyle işten çıkarılma ya da yeni bir iş bulamama korkusu yaşadığını dile getiren Öztürk, "Emekli olmanın hayal olarak görüldüğü bu meslekte, kişiler evlerine ekmek götürmenin yollarını arıyor" diye konuştu.
MESLEKİ SIKINTILAR
Özel güvenlik kimliğine sahip olan 650 bin kişiden ancak 320 bininin iş hayatında yerini alabildiğini aktaran Öztürk, işsiz güvenlik görevlilerinin büyük bölümünün de 30 yaşını aşmış kişilerden oluştuğunu ifade etti. Özel güvenlik personelinin yaşlanma korkusunun yanı sıra çalışma şartlarındaki zorluğa da değinen Öztürk, işverenler tarafından düşük maaşla çalıştırılan güvenlikçilerin görevi olmayan şoförlük, temizlik, kasiyerlik, kayıt işlemleri gibi alanlarda da hizmet vermeye zorlandığına dikkati çekti. Güvenlik personelinin sorumlu olduğu alanı korumakla görevlendirildiğini belirten Öztürk, işveren tarafından bir yılı dolmadan işten çıkarılan güvenlikçilerin özlük haklarından da mahrum kaldığını dile getirdi.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)