Festival kortej yürüyüşü ile başladı. Alaçatı Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Dalgıç’ın da aralarında bulunduğu 300 kişilik grup, Kemalpaşa Caddesi’nden Değirmenaltı Mevkisi’ne kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından Pazaryeri Cami Meydanı’nda kokteyl düzenlendi. Kokteylde konser veren Ege Üniversitesi Oda Orkestrası, çaldığı birbirinden güzel parçalarla alanı dolduranlara keyifli anlar yaşattı.
Festivalin, ikinci gününde ise ot toplama ve yemekleri yarışmaları düzenlendi. 'Ot Toplama' kategorisinde 10, 'Ot Aşı' kategorisinde ise 35 kişi yarışmaya katıldı. Kıyasıya mücadelenin sonunda 137 çeşit ot toplayan Necla Erol, birinci oldu. Erol’un ardından 101 çeşit otla Nuran Erden ikinci, 77 çeşit otla Aysun Yenice de üçüncülüğü elde etti. Yaşı ve gayreti nedeniyle 90 yaşındaki Gülfidan Eskici ise mansiyon ödülüne layık görüldü.
OT YEMEKLERİ YARIŞTI
Ot Aşı kategorisinde Gurme Müzisyen TV yapımcısı Ayhan Sicimoğlu, Gurme ve Yazar Gökçen Adar, Maria’nın Bahçesi Restoranı’nın sahibi Maria Ekmekçioğlu, Zeytinbağı Restoranı’nın sahibi Şef Erhan Şeker, Feriye Restoran’ın sahibi Gurme ve Şef Vedat Başaran, Trilye Restoran’ın sahibi Gurme ve Yazar Süreyya Üzmez ve Alaçatı’da lokanta işleten Hakkı Akbaykal’dan oluşan jüri, birbirinden güzel yemek ve mezeler arasında seçim yapmakta zorlandı.
Jüri’den 100 üzerinden 82.85 puar alan Güler Akgün, 'Otlu Musakka Böreği' ile birinci oldu. 78 puanla Mücibe Peksanlı 'Ot Yatağında Kumbus' ile ikinci, yarışmaya İzmir’den katılan Leman Öztürkler ise 'Fırında Ispanaklı Kereviz' ile 77 puan alarak üçüncü oldu. Ancak Öztürkler yarışmaya İzmir’den katıldığı için üçüncülük ödülü 'Arapsaçlı Enginar Kavurması' ile 76 puan alıp dördüncü olan Alaçatılı Melahat Gemici’nin oldu. Dereceye girenler, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç tarafından tam, yarım ve çeyrek Cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi.
Festivalde ayrıca, çevre ve doğa temalı çocuk etkinlikleri, müzik dinletileri, imza günleri, satış ve sergi standlarına da yer verildi.
YÜZYILLARDIR BURADA YAPILAN YEMEKLER
Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Alaçatı’nın değerlerinin ön plana çıkarıp herkesle paylaşılmasını istediklerini ve bunun içinde festivali düzenlediklerini belirterek şunları söyledi:
"Alaçatı’nın ovalarından, dağlarından, tepelerinden toplanan otlarla yüzyıllardır burada insanların yaptığı yemek, meze ve salataları hem gelecek kuşaklara aktarmayı, hem de festival için gelen konuklarla paylaşmayı amaçladık. Bir başka amacımız da, geçen yıl ilki yapılan festivalde yarışan yemek tariflerinin yer aldığı kitapçığı konuklarımıza dağıtmaktı."
Başkan Dalgıç bu yıl iki güne çıkardıkları festivali, amatör ruhtan vazgeçmeden, görsel anlamda zenginleştirip, belirli bir seviyede tutarak gelecek kuşaklara taşıyacaklarını kaydetti.