Hem karada hem de su altında kullanılabilen cihazın tanıtımına yönelik Finike'de 'Sualtı Oryantring' etkinliği düzenlendi. Gök Liman sahilinde düzenlenen etkinliğe Kaymakam Ergün Baysal, Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Cumhuriyet Başsavcısı Uygur Kaan Arısoy, Finike Belediyesi başkan yardımcıları Sıdıka Gökyar Kızılca, Cavit Aktar, Milli Eğitim Müdürü Hüsnü Karataş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Fikret Özen, Oryantiring İl Temsilcisi Ayla Saraçoğlu, Türkiye'nin farklı illerinden farklı branşlardan sporcularla 4 milli oryantiring sporcusu katıldı.
Protokol konuşmalarının ardından etkinliğe katılan sporcular kendi branşlarıyla ilgili gösteri yaptı. Sporcular daha sonra yerli üretim olan YERÇİ'yi kullanarak karada ve su altında belirlenen hedeflere ulaştı. Sporcular en kısa sürede hedefe ulaşmak için mücadele verdi. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu hocası Fevzi Biçer de sporcuların sualtı görüntülerini çekti. Programın sonunda ilçeye gelen sporculara ve teknik cihazı üreten öğretmenlere hediye takdim edildi. Programda ayrıca Kaymakam Ergün Baysal ile Belediye Başkanı Geyikçi'ye oryantiring sporuna verdikleri destek için Oryantiring İl Temsilcisi Ayla Saraçoğlu tarafından plaket takdim edildi.
Oryantring sporuna yönelik ürettikleri elektronik hedef sistemleri hakkında bilgi aktaran Ersan Akgün, "Geçen yıl oryantiring ile tanıştık. Oryantiring için kullanılan cihazları gördük. Derslerde kullanılabilirliğini düşündük ve bununla ilgili bazı araştırmalar yaptık. Neticesinde bu güzel ürünü ortaya çıkardık. Bu ürünle ders işliyoruz. Öğrencilerin derslere katılımını arttırıyoruz. Niyetimiz seri üretime de götürmek ama TÜBİTAK tarafından desteklenmesini istiyoruz. Proje 1001 kapsamında başvuruyu yaptık. Sonuçlanmasını bekliyoruz. İleriki zamanlarda nasıl bir çalışma yaparız bunu zaman gösterecek. Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlik çok güzel oldu. Denedik. Bu sporu herkesin yapabilecek olması bize heyecan katıyor. 5 yaşından 95 yaşına kadar herkesin doğada satranç sporunun içinde yer alması bizim de bu spor katkı sağlamamız bize gurur veriyor" dedi.
Ümit Ferdi Karabulut, "Ürünümüz şu an Proje 1001 kapsamında değerlendirme aşamasında. Oradan gelecek sonuca göre bizler bunun seri üretimini yapıp tüm Türkiye'ye yaygın hale getirmek istiyoruz. Oryantiring sporu çok fazla bilinmiyor. Sebebi yurt dışından gelen ürünün çok pahalı olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle küçük ölçekli okulların bunlara ulaşması, öğrencilerimizin buna ulaşması mümkün değil. Sadece federasyonun belli günlerde düzenlemiş olduğu etkinlikler kapsamında ulaşabiliyoruz. Bu da çok yetersiz kalıyor. Bizim yaptığımız modeli şu an 'Faydalı Model' aşamasında başvurusunu da yaptık. Patentini aldığımız zaman seri üretime geçersek buna tüm okullar ulaşacak ve biz bunu tüm okullarda yaygın hale getirmek istiyoruz. Bu spor sadece beden eğitimi gibi derslerde değil tüm branşlarda da kullanılabilir bir ürün. Ürünümüzün en büyük özelliği yerli ve milli olmasıdır. Ülkemizde de aynı zamanda bir katma değer sağlayacak bir ürün" diye konuştu.
Ürettikleri cihaz dışında da çalışmaları olduğunu belirten matematik öğretmeni Hüseyin Şimşek de şöyle dedi:
"Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlikte cihazın sonuçları çok iyiydi. Devam eden süreçte sadece oryantiring ile alakalı değil diğer spor dallarıyla da alakalı elektronik ekipmanlar veya bu konuda gençlere ulaşabilmek potansiyeli olan gençleri bulmak ve ülkemize üretim adına bir şeyler kazandırmak istiyoruz."
Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |