Noel Baba Müzesi, Simena ve Myra antik kentleriyle açık hava müzesini andıran Demre'ye 5 kilometre uzaklıktaki Çayağzı Limanı mevkiinde Likya uygarlığının önemli limanlarından Andriake Antik Kenti'nin ağaçlar, çalılık ve sazlıklarla kaplı batı bölümü gün yüzüne çıkarıldı. Bugüne kadar antik kentin hep doğu bölgesinde kazılarını sürdüren ekipler, geçen eylül ayında ilk kez kentin batı bölgesinde alan temizliği yaptı. Çalışmalarda, kentin bugüne kadar gizli kalan ve kimsenin görme şansı bulamadığı batı bölümü açığa çıkarıldı.
ROMA DÖNEMİNE AİT ESERLER BULUNDU
Roma granaryumunun batısında Antalya Müzesi'nden restoratör Serkan Akçay gözetiminde yapılan çalışmalar, 30 gün sürdü. 9 işçi bölgedeki çalı ve sazlıkları kesti, ağaçların yere yakın dallarını budadı. Ekiplerin yorucu çalışmaları sonunda ortaya çıkan 300 metre uzunluğunda ve 50 metre enindeki antik kentte, Roma ve Bizans dönemlerine ait kemerli yapılar, konutlar, kilise binası ve kent boyunca uzanan surlar insanlık tarihine kazandırıldı.
KAZI YAPILACAK
Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, bilim adamları tarafından bilinen ve orman örtüsü altında kaldığı için bugüne kadar gizli kalan kentin batı kısmını turizme kazandırdıklarını söyledi. Her yıl yaklaşık 600 bin kişinin ziyaret ettiği Demre'ye yeni bir tarihi zenginlik kazandırdıklarını vurgulayan Demirel, "Özellikle Kekova bölgesi ve Çayağzı Limanı'nı ziyaret eden turistler için antik kent yeni bir görünüme kavuştu. Gelecek yıllarda burada yapılacak arkeolojik kazılarla yer altında kalan zenginlikler de bölgeye kazandırılacak. Yapılan çalışmayla antik kentte bütünlük sağlandı" diye konuştu.
Ahmet ACAR/ DEMRE (Antalya), (DHA)