Buna göre, yangın riski taşıyan ormanlık alanlara girişler ile belirlenen yerlerin dışında gecelemek ve ateş yakmak yasaklandı.
Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, kamu kurum ve kuruluşları ile muhtarlıklar ve vatandaşları ilgilendiren önemli kararlar aldı. Buna göre, başta köy ve mahalle muhtarları olmak üzere yangın haberi alınır alınmaz 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bilgi verilerek, müdahale ekiplerinin yangın bölgesine sevk edilmesine yardım edilecek. Ormana bitişik tarlalarda hasadın ardından yanıcı maddeler kaldırılıp, 5-10 metre genişliğinde bant oluşturulması sağlanacak. Orman içi ve kenarı tarlalarda anız, ot ve çalı yakılmasına engel olunacak ve otlama izni verilen yerler dışındaki ormanlık alanların otlakiye olarak kullanılmasına izin verilmeyecek.
VATANDAŞ UYARILACAK
Hava sıcaklığının yüksek ve nisbi nemin çok düşük olduğu günlerde piknik alanlarında ateşli piknik yaptırılmaması, anız yakılmaması, tarla ve ormanlık alanlarda çok dikkatli davranılması hususunda vatandaş uyarılarak, gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak. Orman yangınlarının söndürülmesinde öncelikle Orman Yangın Ekipleri'nin müdahalesi sağlanacak. Yeterli olmaması halinde DSİ, Karayolları, İl Özel İdaresi, belediyeler ve özel sektöre ait personel, ekip ve araçların desteği istenecek. Bu da yeterli olmadığı takdirde askeri birliklerden yardım talep edilebilecek.
ARAÇLARA GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ
Kasten çıkarılabilecek orman yangınlarının önlenebilmesine esas olmak üzere istihbarat çalışmaları artırılacak, ilgili kurumlar vatandaşlar tarafından yapılan orman yangını ihbarlarını süratle en yakın orman teşkilatına bildirecek. Karayollarında yangına giden araçlara geçiş üstünlüğü sağlanacak, havaalanında da yangına hareket eden uçak ve helikopterlere kalkış ve geçiş önceliği verilecek.
RİSKLİ ALANLARA GİRİŞ YASAKLANDI
Yangın riskinin yüksek olduğu 1 Haziran- 31 Ekim tarihleri arasında Orman Bölge Müdürlüğü'nce tespit edilen yangın yönünden tehlikeli ve mutlak korunması gerekli riskli alanlara girişler yasaklandı. Anız ve benzeri atıkların yakılmaması konusunda vatandaş uyarılarak, yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem yapılacak. DSİ, Karayolları, İl Özel İdaresi, belediyeler ve diğer kurumlarca 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında birer dozer ve treyler hazır bekletilerek, Orman Bölge Müdürlüğü'nün talebi halinde derhal orman yangınına sevk edilecek.
GEREKİRSE ELEKTRİK KESİLECEK
Kırsal alanda çalışan biçerdöverler dahil tüm araçlarda yangın söndürme tüpleri ve su bidonları bulundurulması yönünde uyarılar yapılacak. Müftülüklerce cemilerde orman yangınları hakkında hutbe okunacak, orman idaresinde bildirilen her kritik hava durumu minarelerden orman köylülerine duyurularak vatandaşlar uyarılacak. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü dönem boyunca haftalık hava raporu ile günlük sabah- öğle- akşam hava raporları ve nem değerlerini Orman Bölge Müdürlüğü ve 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirecek. Yangın riskinin çok yüksek olduğu aşırı sıcak, fırtınalı havalarda risk oluşturan enerji nakil hatlarındaki enerji, talep halinde AKEDAŞ ve TEİAŞ tarafından kesilecek.
'YANGINA GİDER' LEVHASI KONULACAK
Yangın halinde olay yerine ulaşacak birlikler ve ekiplerin sevki için yangına gidilecek ana güzergahtan ayrılan sapaklar ve orman içindeki yollara 'Yangına Gider' levhası konulacak. Milli park statüsünde günübirlik piknik alanları ve çadırlı kamp alanları gibi piknik-mesire yerlerinde yangını önleyici tedbirler alınacak ve vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarılacak. Devlet ormanlarında belirlenen konaklama yerleri dışında gecelemek, ocak yerleri dışında her türlü ateşin yakılması yasaklanırken, bu hususta ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları gerekli çalışmayı yapacak. Antalya merkez ile yangın riski taşıyan orman alanlarında devriye hizmetlerine ağırlık verilecek.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)