Bunların arasında en dikkat çekeni ise 'Ayın değişik evrelerinde kesilen orman üretim emvallerinin dayanıklılığının incelenmesi' oldu.
Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü'nün 2012 yılı Teknik Kurul Toplantısı, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl, Enstitü Müdürü Neşat Erkan, Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, işletme müdürleri ve araştırmacıların katıldığı toplantıda, 2012 yılında yürütülen projeler ile 2013 yılına ilişkin araştırma projeleri anlatıldı. 2012 yılında 3 projenin sonuçlandırıldığını söyleyen Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Neşat Erkan, 2013 yılında ise 9 yeni araştırma projesini gündeme alacaklarını ifade etti.
TÜRKİYE'DE İLK DEFA YAPILACAK
Önümüzdeki yıl başlatılacak araştırma projeleri arasında en dikkat çekici olanın 'Ayın değişik evrelerinde kesilen orman üretim emvallerinin (mal ya da para ile alınan şeyler) böceklenme ve odun dayanıklılığı bakımından incelenmesi' olduğunu kaydeden Neşat Erkan, sadece Türkiye'de değil dünyada da ayın değişik evrelerinde kesilen orman ürünlerinin dayanıklılıklarının farklı olduğu yönünde çeşitli iddiaların var olduğundan bahsetti. Dünyada bazı araştırmalar olsa da henüz kesin bir sonuca ulaşılamayan konuyla ilgili Türkiye'de ilk defa bir araştırma yapılacağını vurgulayan Neşat Erkan, konunun bilimsel olarak ortaya konulması için inceleme yapılacağını sözlerine ekledi.
ARAŞTIRMACILAR ISRARCI OLMALI
Antalya Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl ise araştırmacıların yürüttükleri projelerde ısrarcı olması gerektiğini belirtirken, "Çok önemli olan bir araştırma belki bölge müdürünün o konuya ilgi duymamasından dolayı raflarda kalabilir. Bunun araştırmacı arkadaşları demoralize etmemesi lazım. Mutlaka ısrarcı olup uygulamaya geçip geçmediğini takip etmeleri lazım. Yoksa emekleri heba olur" dedi. Ayın değişik evrelerinde kesilen orman üretim emvallerinin incelenmesine yönelik projenin ise bugüne kadar herhangi bir araştırmaya konu olmadığını aktaran Ali Gökçöl, "Bu sürekli safsata gibi görülmüş. Ama büyük araştırmalar hep gözlemcinin dikkati sonucunda ortaya çıkmıştır. Plastik yaparken lastiğin bulunması gibi bir şey" yorumunu yaptı.
Araştırma 4 yıl sürecek
2013 yılında başlayıp 2017 yılına kadar devam edecek proje, Korkuteli Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde kalan araştırma ormanı ile Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi Laboratuvarında yürütülecek. Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü öncülüğünde SDÜ Orman Fakültesi ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nün katkılarıyla hayata geçirilecek projenin ortaya çıkmasına ise üretilen orman ürünlerinin kalite ve kantite (nicelik) kayıplarını en aza indirmek için kesim zamanlarının belirlenmesinde ayın evrelerinin etkili olduğuna dair yıllardır devam eden söylentiler oldu.
Türkiye'deki orman işletmeciliği faaliyetleri kapsamındaki odun hammaddesinin üretiminin başlangıç aşamasından son satış aşamasına kadar doğaya açık olmasının bu ürünlerin özellikle bakteriler, mantarlar ve böcek gibi zararlı organizmalar tarafından tahribat riski altında olduğu ortaya konulurken, projenin ana amacının da ayın evreleri dikkate alınarak yapılacak üretim sonrasında kalite ve kantite bakımından en iyi ürünün elde edilerek ekonomiye kazandırılmasını hedeflediği öğrenildi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)