Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Kepez Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek rekor denemesinde hedefin, 474 kişiyle Çin'e ait rekoru bir ülke tarafından kolay aşılmayacak bir sayıyla, kırmak olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, 2012'de Türkiye genelinde 1477 beyin ölümü tespitine karşın ancak 345 ailenin organ bağışında bulunduğunu kaydetti. Avrupa'da organ vericilerin yüzde 80'i kadavra, yüzde 20'si canlı kaynakken Türkiye'de tam tersi bir tabloyla, yüzde 70 canlı yüzde 30 kadavra oranıyla karşı karşı olduklarını kaydeden İl Müdürü Bilgin, şunları söyledi:
"Organ nakli ve bağışı konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla daha önce İngiltere'de 321 kişiyle kırılmış olan ve daha sonra Çin Halk Cumhuriyeti'nde 474 kişiyle yeniden kırılan 'Bir saat içerisinde en fazla katılımcı ile organ bağışı' Guinness Dünya Rekoru'nu ilimizde de deneyeceğiz. Organ naklinde bir marka olan Antalya'da bu rekoru kırmak ve konuyla ilgili kamu duyarlılığını oluşturmak öncelikli hedefimizdir."
Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, 'Bir saat içerisinde en fazla katılımcı ile organ bağışı' rekor denemesinin 1 Mart Cuma günü saat 15.00 ila 16.00 arasında Kepez Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirileceğini kaydetti.
BARKOT SİSTEMİYLE YAPILACAK
Antalya'da rekor denemesi Antalya Valisi Ahmet Altıparmak himayesinde ildeki tüm kamu ve özel kuruluşlar ve belediyelerin desteğiyle gerçekleştirilecek. 475 bağışçının rekoru kırmak için yeteceğini, ama hedeflerinin 2 bin ve üzeri olduğunu kaydeden İl Müdürü Bilgin, bunun için Antalya'da alışveriş merkezlerinden kamu kurum ve kuruluşlarına kadar denemenin yapılacağı 1 Mart'a kadar bilgilendirme masalarının kurulacağını kaydetti.
Spor salonunda gerçekleştirilecek dünya rekoru denemesi için barkotlarla çalışacaklarını belirten İl Müdürü Bilgin, bilgilendirme masalarında doldurulacak formların karşılığında herkese birer barkot vereceklerini ve 1 Mart günü bu barkot üzerinden Antalyalılarını organ bağışlarını gerçekleştireceklerini söyledi.
İLKOKULDA ANLATILMALI
Toplantıda Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, toplumsal duyarlılık yaratmayı hedefleyen bu çalışmayla başka bir ülke tarafından uzun yıllar kırılamayacak bir rekora imza atmak istediklerini söyledi. Türkiye'nin kadavradan organ bağışı konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getiren Prof. Dr. Özkan, bunun kanunlarla zorlayıcı bir hal almadan toplumsal duyarlılıkla çözülmesinden yana olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ömer Özkan, bunun için organ bağışı konusunun ilkokuldan başlayarak anlatılması gerektiğini dile getirdi.
ZAYIF YÖNÜMÜZ KADAVRA BAĞIŞI
Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar ise Türkiye'nin son 10 yıl içinde organ nakli konusunda büyük işler başardığını söyledi. Fakat Türkiye'nin en zayıf yönünün kadavradan organ bağışı olduğunu belirten Prof. Dr. Süleymanlar, böbrek naklinin canlı verici aracığıyla çözülebilirken; akciğer, karaciğer, ince bağırsak, kalp gibi organlar için mutlaka kadavraya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Türkiye'nin yurtdışında gerçekleştirilen bir akciğer nakline 500 ila 700 bin Euro ödeme yaptığını, Amerika'da gerçekleştirilen ince bağırsak nakline ise 1 milyon ila 1.5 milyon dolar ödediğini aktaran Prof. Dr. Süleymanlar, "Türkiye'de bu nakillerin hepsi yapılabilecekken kadavra yetersizliği nedeniyle böyle bir mali tablo ortaya çıkıyor" dedi.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Ramazan Çetinkaya ise gerçekleştirilecek bu rekor denemesinin organ bekleyen çok sayıda hastaya dikkat çekmesi açısından da önemli olduğunu kaydetti.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)