ANTALYA'da bu yıl 11.1 milyon turistten sadece 932 bininin ören yerlerini ziyaret ettiğini belirten Antalya Kent Konseyi Turizm Komisyonu Başkanı Recep Yavuz, 2010 yılında 9 milyon turist gelmesine rağmen 1.1 milyon ziyaretçi sayısına ulaştıklarını, rakamların son 5 yılda en düşük seviyede olduğunu söyledi.
Antalya Kent Konseyi Turizm Komisyonu Başkanı Recep Yavuz, 2014 yılına ilişkin, kenti ziyaret eden turist sayısı ve bu turistlerin kentteki ören yerlerini ziyaretine ilişkin ilginç bir saptamada bulundu. 2014 sonu itibarıyla Antalya'nın iki rekorun daha sahibi olacağını belirten Yavuz, bunların 'en çok turist' ve 'en az ören yeri ziyareti' rekorları olacağını kaydetti. Artık her yıl gelen turist sayısındaki artışı kanıksamış olmakla birlikte, 2014 yılı içindeki bütün çalkantılara ve komşu ülkelerdeki olaylara rağmen, bu seneki turist artışını ayrı bir yere koymak gerektiğini belirten Recep Yavuz, yılsonunu 11.5 milyon turistle kapatılacağı ve bu rakamın bugüne kadar ki en yüksek turist sayısı olduğunu dile getirdi.
SON 5 YILIN EN KÖTÜSÜ
Ancak turist sayısı yüzde 4 artarken, ören yeri ziyaretlerinin bu yıl yüzde 8 oranında düştüğünü kaydeden Yavuz, üstüne üstlük son 5 yılın en az ören yeri ziyaretinin 2014 yılında geçekleştiğini söyledi. Antalya'da 20 kadar müze ve ören yeri olduğunu belirten Yavuz, şöyle devam etti:
"Antalya Müzesi, Aspendos, Perge, Noel Baba Kilisesi ve Myra Ören Yerleri toplam ziyaretin yüzde 90'ını oluşturuyor. Bu ören yerlerinin bu seneki ziyaretlerine göz attığımızda Noel Baba Müzesi'nin yerinde saymasının yanı sıra, Myra'nın kan kaybettiğini, son yıllarda müthiş kazılarla çehresi değişen Perge'nin ziyaretçi sayısının her geçen yıl ciddi oranda azaldığını ve Aspendos'un restorasyondan dolayı bu yıl 100 bin ziyaretçi kaçırdığını görüyoruz. Antalya Müzesi ziyaretçi sayısı ise hala 2 milyon turistin daha az geldiği 2010 yılının ziyaretçi sayısının altında. Ören Yeri ziyaretinin istikrarlı düşüşü, kültür turizmini ön plana çıkartma çabalarımızın üstüne kabus gibi çöküyor. Artan turist sayısına ters orantılı bu gidişat mutlaka yetkililer tarafından analiz ediliyor ve çözümü araştırılıyordur"
NE YAPILMALI?
Recep Yavuz, bu düşüşün önlenmesine yönelik çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:
"Ören yerlerinin restorasyonları sezonun en durgun döneminde yapılmalı. Ören yerlerinin yaz sıcağında gezilmesinin zorluğu göz önüne alınarak, akşam gezilmesine yönelik çalışmalar hızlandırılmalı. Sürekli ve kontrolsüz artan Ören yeri giriş ücretlerinin ülke gerçeklerinin dışına çıkmaması, kış döneminde ayrı fiyatlandırılması gerekiyor. Antalya'daki Tur operatörleri ve In Coming acentaları ile konuya dair görüşmeler yapılmalı. Ören yerlerinin uluslararası alanda büyük çaplı projelerle tanıtılmalı. (Atina Akropolis örneği). Ören yerlerinin yurt dışında basın aracılığı ile tanıtımları sağlanmalı.(Bergama -Unesco örneği). Ören Yerlerinin, sergi, konser, etkinlik tarzı projelerle çekici hale getirilmeli ve TÜRSAB'ın Ören yeri ziyaretlerine dair kapsamlı bir rapor hazırlaması gerekir."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -