Kazı ekibinde yer alan 'Bizans Dönemi' doktora öğrencisi Seçkin Evrim, çalışmalar hakkında bilgi verirken, Anadolu Üniversitesi olarak 11 yıldır Olympos Antik Kenti'nde araştırma yaptıklarını, bu çalışmaların 7 yılının ise antik kentin planının ortaya çıkarılması, yapı stokunun belirlenmesi, yapıların teknik çizimlerinin yapılması ve topoğrafik harita üzerine yerleştirilmesi ile geçtiğini söyledi.
Evrim, 4 yıl önce başlayan kazı çalışmalarına 30 kişilik bir ekiple devam ettiklerini belirtti. Evrim, "Bu yılki kazılarda, antik kentin Roma döneminden Bizans dönemine geçiş sürecinde, yapıların geçirdiği değişimi tespit etmek istiyoruz" dedi. Seçkin Evrim, antik kentin tarihçesi hakkında şu bilgiyi verdi:
"Olympos'un kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte M.Ö. 168- 78 yıllarında basılan Likya Konfederasyonu sikkelerinde adı geçiyor. İktisadi bir birlik olan Likya Konfederasyonu konseyinde, Olympos'un 3 oy hakkı olduğu biliniyor. Tarihçilere göre M.Ö. 80 yılında 'Zenniketes' isimli Kilikyalı bir korsan tarafından ele geçirilen kent, 78 yılında Romalılar tarafından alındı. Haçlı seferleri sırasında Venedik, Ceneviz ve Rodos şövalyelerinin istilasına uğrayan Olympos, 15'inci yüzyılda, Fatih Sultan Mehmet döneminde, Osmanlı İmparatorluğu'na katıldı. Yakın zamana kadar yerleşimin olmadığı antik kent, sadece göçerler tarafından kışlak olarak kullanıldı."
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Suna- İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü tarafından desteklenen Olympos kazıları, ağustos ayı sonuna kadar devam edecek.