MMO Antalya Şube Başkanı Atmaca, yeni eğitim-öğretim yılının açılmasına ve çocukların okullara dönmesine az bir zaman kaldığını ifade ederek, toplulukların bulunduğu her bina gibi okul binalarının da hem öğrenciler hem çalışanlar için birtakım kaza riskleri taşıdığına dikkat çekti. Atmaca, okullardaki kaza risklerinin, önlemlerin eksiksiz alınması halinde, yönetilebilir ve bertaraf edilebilir olduğunun altını çizerek, “Öncelikle, öğrenciler okullara döndükten sonra, yangın ve afet gibi birtakım kaza ve afetlere karşı ön hazırlık, plan ve tatbikatların ilk günlerde yapılması büyük önem taşımaktadır. Olası kazaların bertarafı için bir diğer adım ise;
ekipman, donanım ve çeşitli materyallerde bakım, onarım ve testlerin zamanında yapılmasıdır. Tüm bunlara ilave olarak, yıl boyunca okul yöneticilerince yapılacak gözlem ve uyarılar da kaza riskinin bertarafında son derece önemli olacaktır" diye konuştu.
ÖNCELİK ÖN HAZIRLIK VE TATBİKAT OLMALI
Okullar için en büyük riskin yangın riski olduğunu ifade eden Başkan Atmaca, “Yangın ya da deprem gibi afetlere karşı en önemli önlem, yapılacak ön hazırlık ve tatbikatlardır. Bu nedenle çocuklar, okullara döner dönmez gerekli bilgilendirme, ön hazırlık ve tatbikat çalışmalarına zaman kaybetmeden başlanması gerekmektedir. Bu konuda okul yöneticilerinin gerekli kurum ve kuruluşlar ile irtibata geçerek yapacakları hazırlıklar olası risklerin bertarafında önemli bir adım olacaktır. Her sene okula yeni öğrencilerin katıldığı, mevcut öğrencilerin ise bina içindeki konumunun değiştiği düşünüldüğünde bu hazırlık ve tatbikatların her sene tekrarlanması gerektiği unutulmamalıdır" dedi.
SÜRGÜLÜ DEMİR KAPI GİBİ MEKANİZMALARA DİKKAT
Okulların genelinde sürgülü demir kapı benzeri mekanizmaların bulunduğunu, zaman zaman çocukların bu mekanizmaları oyuncak gibi kullanabildiğini aktaran Atmaca, ağır kapı gibi malzemelerin devrilmesinin önemli kazalara yol açılabileceğini söyledi. Atmaca, “Bu tür kazaları önleyebilmek için yıl boyunca, okul yöneticilerince yapılacak gözlem ve çocuklara yapılacak uyarılar, son derece önemli olacaktır. Sürgülü demir kapı gibi mekanizmaların, kaynak ve cıvata bağlantılarında deformasyon olup olmadığı da kontrol ettirilerek bu gibi ağır sistemlerin devrilme riski baştan önlenmelidir. Devrilme riski söz konusu olan her türlü materyalin sabitlenmesi, sabitlenenlerin ise bağlantılarının sağlamlık kontrolü, kazaların önüne geçmede faydalı olacaktır" dedi.
Klima, kazan ve asansör konularına da değinen İbrahim Atmaca, “Okulun iklimlendirilmesi klima ile yapılıyorsa klimaların bakımı ve temizliği düzenli yaptırılmalıdır. Klimaların sağlıklı, güvenli ve enerji ekonomik kullanımı için yetkili servislerce yapılacak hijyenik bakımları yaptırılmalı, filtre temizlikleri ise okul çalışanları tarafından yapılmalıdır. Isıtma konusunda da okullarda yaygın olarak kullanılan kazan sistemlerinin bakım ve periyodik kontrol tedbirleri, okul yöneticileri tarafından muhakkak yaptırılmalıdır" diye konuştu.
KOKULU TEMİZLİK ÜRÜNLERİ KULLANMAYALIM
Hastalıkların çocuklar arasındaki yayılımını önlemede, en önemli tedbirin havalandırma olduğunu her fırsatta tekrarladıklarını söyleyen Başkan Atmaca, “Okulda mekanik havalandırma varsa filtreler başta olmak üzere, havalandırma sisteminin bakımları yaptırılmalı. Belirli aralıklarla pencereler açılarak sınıflar havalandırılmalı. Temizlik için kullanılan deterjanlarda kokulu ürünler tercih edilmemelidir. Yeterli havalandırma yapılamadığı zaman kokulu ürünlerdeki uçucu organik bileşenler, çocuklar tarafından solunmakta ve alerjiye zemin hazırlamaktadır" dedi.
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |