MYO Konferans Salonu'ndaki panele, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Erdoğan, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Balık ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Güzel konuşmacı olarak katıldı.
MYO'NUN GETİRİSİ YILLIK 12-24 MİLYON LİRA
Üniversitelerin bulundukları şehirlere katkılarının yadsınamayacağını belirten MYO Müdürü Doç. Dr. Hacer Bakır Sert, üniversitenin bulunduğu şehir için, insan kaynakları, eğitim, sosyal hizmetler konusunda önemli bir kaynak olduğunu söyledi. Manavgat'ta bir öğrencinin ayda ortalama 500 ile 1000 lira arasında para harcadığına dikkati çeken Doç. Dr. Sert, "Okulun 2 bin öğrencisinin ilçeye aylık getirisinin 1- 2 milyon lira arasında değişiyor. Buda yıllık 12 milyon ile 24 milyon lira demektir. Öğrenci sayımız 10 bine yükseldiği zaman çok daha ciddi katkı olacaktır" dedi.
Prof. Dr. Abdurrahman Güzel ise Manavgat'ta kurulabilecek en anlamlı fakültenin 'Enerji ve Üretim Fakültesi' olacağına inandığını kaydetti. Güzel, "Manavgat ırmağı üzerinde santral oturtabilirsiniz. Ve enerjinizi buradan üretebilirsiniz. Güneşten çok rahat enerji üretebilirsiniz. Rüzgardan enerji üretebilirsiniz. Biolojik atıklardan enerji üretebilirsiniz. Bu ilçenin taşı toprağı altındır. Adam buraya düşse bir avuç toprakla kalkar. Bu bölgenin kıymetini bilmeniz lazım" diye konuştu.
Prof. Dr. Ali Erdoğan ise üniversitelerin kent sosyo ekonomisine katkı düşününce akla ilk olarak öğrencinin kente yaptığı harcamanın geldiğini, oysa üniversitelerin kentlerin kültürüne olan katkılarının daha önemli olduğunu söyledi. Manavgat'ta üniversite temeli atılacaksa öncelikle kampus sorununun çözülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. İsmet Balık ise "Bu sorunu çözdükten sonra veya çözüm aşamasında tabii akademik birim olarak 'Manavgat'a önce hangi birimlerin açılması daha uygundur?' sorusunun cevabını bulmak zorundayız" diye konuştu.
Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)