'Işıklar Ülkesini Aydınlatmak' projesi kapsamında bölgedeki tarihsel yazıtlar 3 boyutlu görüntü sistemi ile birebir kopyalanıp kayda geçirilecek.
Fethiye Müze Müdürlüğü, Fethiye Tanıtım Vakfı (FETAV) ve Liverpool Üniversitesi'nin ortak yürüttüğü proje AB'den 102 bin Euro destek aldı. Projeye Fethiye, Üzümlü, Seki ve Kumluova belediyeleriyle Muğla Valiliği Avrupa Birliği Direktörlüğü iştirak ediyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de katkı yaptığı proje kapsamında ilçedeki öğrencilere yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapıldı.
Merkez, belde ve köylerden gelen öğrencilere Fethiye Müzesi gezdirilip, müzenin bahçesine kurulan çadırda tarihi eserler hakkında bilgiler aktarılıyor. Arkeologlar Hakkı Emirhan Süel, Sevim Uçar ve Deniz Ongun tarafından verilen eğitim çalışmalarında tarihi eserlerin korunması, tarihi eser kaçakçılığı ve cezaları anlatıldı.
Eğitim kapsamında öğrencilere tarihi eser bulunması halinde müze müdürlüğüne nasıl teslim edileceği konusunda bilgiler verildi. Projeye ilişkin bilgi veren Arkeolog Emirhan Süel, müzelerin görevleri arasında eğitim de olduğunu söyledi. 'Işıklar Ülkesini Aydınlatmak' projenin AB desteği ile yürütüldüğünü aktaran Süel, "İlköğretim çağındaki öğrencilere tarihi eser ve müze sevgisi bilincini oluşturuyoruz" dedi.
Bugüne kadar 17 bin öğrenciye ulaştıklarını anlatan Süel, "Öğrencilere yurt dışına kaçırılmış eserlerimizin getiriliş çalışmalarının yanı sıra tarihi eserlerin kültür varlığımız olduğu bilincini yerleştiriyoruz" diye konuştu. Eğitim çalışması sırasında tarihi eser ve müze konusunda yeni bilgiler edindiklerini aktaran öğrenciler, tarihi eserlerin çalınıp, yurt dışına satılmasından duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.
Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)