Özellikle Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulmasına dair çıkarılan kararnamelerin yerel yönetimler, meslek odaları ve kamu yararı aleyhine ağır hükümler taşıdığını savunan meslek odası temsilcileri, TMMOB'nin işlevsizleştirilmek istendiğini ileri sürdü.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube binasında toplanan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, bazı bakanlıkların kapatılarak yeni bakanlıklara dönüştürülmesini içeren 8 Haziran 2011 tarihli kanun hükmünde kararnameye tepki gösterdi. Özellikle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kapatılarak yerlerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kurulmasına dair çıkarılan kanun hükmünde kararnamenin yerel yönetimler, meslek odaları ve kamu yararı aleyhine çok daha ağır hükümler taşıdığını ileri süren meslek odası temsilcileri, yeni bakanlıklara yönelik eleştirilerde bulundu.
RANT PAYLAŞIMI GÜNDEMDE
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yerel yönetimlerin planlama ve denetim yetkilerinin ellerinden alındığını ve merkezi idareye devredildiğini dile getiren TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Vahap Tuncer, bu bakanlık ile kentsel ve kırsal rant üzerindeki sermaye birikim sürecinin hızlandırılmak istendiğini söyledi. Çevre mevzuatının değiştirilmesi ile kıyı alanları, orman ve mera dışına çıkarılan alanlar ve gecekondu bölgelerinin rant paylaşımına açık hale getirildiğini aktaran Tuncer, şöyle dedi:
"Finans merkezleri ve benzeri özel proje alanları ile özel yapım gerektiren yapılaşmalar ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak uygulamalar 644 sayılı kararname ile Bakanlığın yetkisine devredilerek yerel yönetimler ve meslek odalarından gelen engellemeler ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır."
MEVZUAT ENGELLERİ KALDIRILIYOR
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile de ormanlık alanlar ve su kaynakları başta olmak üzere yer altı ve yer üstü zenginliklerin piyasalaştırılması ve talan edilmesinin amaçlandığını öne süren Vahap Tuncer, şunları söyledi;
"Bütün bu süreci iktidar partisinin seçim döneminde de ifade ettiği Galataport, Haydarpaşa, Kanal-İstanbul, 3. Köprü, vakıf üniversiteleri, sağlık üsleri gibi büyük kentsel projelerle, kent rantı üzerindeki paylaşımın önündeki çevre ve ormana ilişkin mevzuat engellerinin ortadan kaldırılması olarak yorumlamak mümkündür. Ülkenin yargısını, eğitimini, tüm kurumlarını düzene ve hizaya sokmaya çalışan AKP iktidarı, TMMOB'yi de yandaşlarının çıkarları doğrultusunda düzenlemek istemektedir."