CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, dün TBMM’de açıkladığı Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ASKİ), Ankara’nın içme suyundan vatandaşların memnuniyetini ölçme amacıyla ORC firmasına yaptırdığı anketleri ve bu anketlerin ihalelerinde yaşanan usulsüzleri, suç duyurusu yoluyla savcılığa taşıdı. CHP’li Emir suç duyurusu dilekçesinde, ORC firmasının son iki yılda ASKİ’nin üç ihalesini kazandığını belirterek, şöyle dedi:
“ASKİ’nin 2015 yılının Kasım ayında, Ankara’nın 25 ilçesinde 50 bin kişiyi kapsayan “Ankara Şebeke Suyu Kalitesi ve Vatandaşların ASKİ Faaliyetlerinden Memnuniyetlerinin Araştırması” ihalesini 630.000,00 lira bedelle alan ORC araştırma şirketi, bu yılda 6 ay arayla ASKİ’den aynı içerikli iki ihale aldı. Bu ihalelerden ilki, “Ankara Genelindeki Tüm Mahallerin İçme Suyu, Atık Su, Yağmur Suyu Alt Yapı ve Üst Yapı İhtiyaçlarının Tespit Edilmesi ve ASKİ Faaliyetlerinin Anket Eşliğinde Değerlendirilmesi İşi” adıyla 13 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirildi ve Hayrettin Çakır’ın sahibi olduğu ORC, 188.500,00 lira bedelle kazandı. ORC şirketi, aradan 6 ay geçtikten sonra ASKİ’nin 3 Ağustos 2017 tarihli ‘sudan memnun musunuz’ araştırması ihalesinde de karşımıza çıkıyor.
3 Ağustos 2017 tarihinde, pazarlık usulü gerçekleştirilen ihaleye ORC dışında, iki şirket daha davet ediliyor. Davet edilen şirketlerden VONA Özel Eğitim Kurumları ‘teşekkür mektubu’ verilerek ihaleden çekiliyor, ZEMRU Park Çevre Tasarım İnş. Eğit. Rekl. Oto. Tem. Gıda Tic. Ltd. Şti. de ihalelerin olmazsa olmaz belgelerinden ‘geçici teminat’ belgesini dosyasına koymadığı için eleniyor ve ORC şirketi, ihalede tek başına kalıyor. “Ankara Şebeke Suyu Kalitesi, Suyun Tasarruflu Kullanımı ve Vatandaşların ASKİ Hizmetlerinden Memnuniyetinin Araştırılması İşi” adı altında yapılan, Ankara’nın 25 ilçesinde 20 bin hanede, haneyi temsil eden en fazla kişi ile yapılacak ihaleyi, KDV hariç 170.000,00 lira bedelle üstlenen ORC ile ASKİ arasında 18 Ağustos 2017 gününde; işin, ‘sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 gün içinde başlanacağı’ ve ‘işe başlama tarihinden itibaren 15 günde bitirileceği’ yönünde sözleşme imzalanıyor. 39 maddeden oluşan ve 19’ncu maddesinde “İş programı ve işe başlama tutanağının onaylanmasını müteakiben işe başlanacağı” kaydedilen sözleşmenin taraflarca imzalanmasının hemen ardından, yani aynı gün ORC şirketinin sahibi Hayrettin Çakır, ‘işe başlama’ yazısını ASKİ’ye gönderiyor. ORC şirketi, bir gün sonra 19 Ağustos 2017’de 20 bin kişiyle anket yapma işine başlarken, ASKİ’nin işin takibi için oluşturulması gereken kontrol komisyonu ise, işe başlanmasından 3 gün sonra, yani 22 Ağustos 2017 tarihinde oluşturuluyor.”
20 bin hanede, haneyi temsilen en az bir kişiyle nasıl görüşülmüş soruşturulsun!
Bu yılın Ağustos ayında yapılan ihalenin 20 bin hanede, haneyi temsilen en az bir kişiyle yapılmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Emir, işin 4 gün gibi kısa bir sürede yapılması ve ORC firmasına iş tesliminin ertesi günü 170 bin lira ödenmesini normal işleyiş olmadığını kaydetti.
CHP’li Emir, bu yıl aynı içerikte yapılan iki ihalenin parasal üst limitinin Kamu İhale Kanunu’nun belirlediği 195.205,00 lira olan sınırın altında tutulmasında özel bir amaç olduğunu vurgulayarak, “Böylelikle söz konusu ihaleler, firmalar davet edilerek pazarlık esasına dayanan 21/F ile yapılıyor ve adrese teslim ediliyor. Ankara’nın kaynaklarını yıllarca belli odaklara ve şirketlere aktarmaktan çekinmeyen; son yıllarda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaşadığı ifade edilen sorunlardan kaynaklı son dönemi olacağını anlayan ve bu nedenden oğlu Osman Gökçek’i önce bir ilçe belediye başkanlığı, bu olmayınca da Ankara Ticaret Odası başkanlığına getirmek için çalışan İ.Melih Gökçek, anlaşılan son çare giderayak belediye bütçesini boşaltmayı hedefliyor.” dedi.