Hack haberleriyle sıkça karşılaşmaya devam ediyoruz. Hacker'ların sadece birkaç ay önce milyonlarca Twitter hesabına erişim elde ettiğini, üstelik bunu Twitter'ı hack'lemeden yaptığını öğrenmiştik. Hacker'lar, daha önceki saldırılardan topladıkları oturum açma bilgilerini Twitter'da kullanmış ve her sitede aynı parolayı kullanan kullanıcıların hesabını ele geçirmeyi başarmışlardı.
Hacker'ların sürekli olarak zayıf noktanızı aradığı şu dönemde kendinizi ve değerli verilerinizi korumak için dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var.
Hacker'lar bilgilerinizi nasıl alıyor?
"Hack'lemek" denildiğine aklımıza çoğu zaman sayfalarca kod, bilgisayar başında harcanan saatler, parolaları kırmak için denenen farklı yollar geliyor. Ancak gerçekte hacker'lar, hesabınıza girmeyi sağlayacak bilgileri arayacak bir program yazıp, bu işi hızla gerçekleştirebiliyorlar. Parolaların tekrar kullanımını hedefleyen bu tür programların her tür hizmet için yazılmış olduğu ve sürekli olarak güncellendiği uzmanlar tarafından söyleniyor. Sadece parolaların değil, güvenlik sorularına verilen cevapların ve diğer detayların aynı olması da hacker'lerın hesabınızı ele geçirmesini sağlayabiliyor.
Elbette bazı hacker'lar, daha aktif bir rol oynayarak zararlılardan faydalanabiliyor. Bilgisayarınızdaki verileri çalmak üzere özel geliştirilmiş yazılımlar olan zararlıların farklı türleri var. Örneğin klavyede bastığınız tuşları kaydeden keylogger türü zararlılar, bu şekilde yazdığınız her şeyi takip edip, hesap parolalarınızı kolayca ele geçirebiliyorlar.
Hacker'ların faydalandığı bir yöntem daha var: Olta saldırıları. Burada hacker, size Apple, Facebook gibi bir firmadan gönderilmiş gibi görünen bir eposta gönderiyor ve sizden bilgilerinizi istiyor. Bu epostalar, sizi bazen hizmetin resmi web sayfasına benzer bir sayfaya yönlendirebiliyor. Gerçekte sahte olan bu sayfaya eposta adresinizi ve parolanızı girdiğinizde, hesap bilgilerinizi hacker'lara kendi ellerinizle teslim etmiş oluyorsunuz.(CHİP)