BATI Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), bu yıl ürün fazlalığı nedeniyle elde kalan narın çöpe gitmemesi ve değerlendirilmesi açısından, yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları neticesinde nara dair olabilecek her ürünü yaptı. BATEM bünyesindeki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkez Laboratuvarı'nda yapılan çalışmalar neticesinde kuruyemiş olarak kullanılabilecek nar taneleri üretildi.
"Kurutulmuş nar danesi' olarak adlandırılan bu çalışmanın yanı sıra nar içerikli bitkisel çay, meyve suyu, reçel, ekşi ve sosun yanı sıra gıda sektöründe kullanılmak için nar çekirdeği tozu ve pudrası ile cilt bakımında kullanılacak nar yağı üretildi.
Antalya ve bölgesinde nar üretiminin çok yaygınlaştığına işaret eden BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, bir dönem narın iyi para etmesiyle üreticinin bu üründe yoğunlaştığını ve bu nedenle nar üretiminde ciddi bir artış olduğunu kaydetti. Fazla üretimin ardından fiyatların önemli oranda düştüğünü belirten Ünlü, BATEM olarak yıllık 100 tona yakın nar üretimleri olduğuna dikkat çekti.
Abdullah Ünlü, "Nar fiyatları bu yıl 110 kuruşa kadar geriledi. Bu yüzden bizde hem elimizdeki narın çöpe gitmemesi ve değerlendirilmesi hem de bu yönde üretici ve endüstriyel faaliyet gösteren özel sektöre yol göstermek açısından suyu, ekşisi, sosu, yağı gibi nara dair herşeyi yapıyoruz. Nar reçeli ve nar danesi ise piyasada ilk defa bizim üretimimiz olacak. Nar danesi, çerez gibi tüketilebilen bir ürün" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)