Kaş'a bağlı Kalkan Mahallesi'ndeki Turan Erdoğan Fen Lisesi'nde görev yapan müzik öğretmeni Emre Dayıoğlu, Türk Halk Müziği için önemli bir çalışmaya imza atıyor. 4 yıl önce göreve başladığında Anadolu'daki yerel sanatçıları ortaya çıkarmak ve onları kayda alarak ölümsüzleştirmek için çalışmaya başlayan Emre Dayıoğlu, yaklaşık 2 bine yakın ilçe, mahalle ve köyü dolaştı. Buralarda yaşayan yerel sanatçıların kaybolmakta olan ve kendileriyle toprağa gidecek sanatları ve ezgilerini gün yüzüne çıkarmak için onları ses ve görüntülü kayda alan Dayıoğlu, bugüne kadar cura, bağlama, keman, ıklık, sipsi, kaval, davul, zurna, def çalıp söyleyen yaklaşık 1000'e ismi kayda aldı.
Dayıoğlu, bu sanatçılara boğaz, kına havaları, yerel ağıtlar, tahtacı semahları, oyun ve kaşık havalarını da söyletip onları ölümsüzleştirerek gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor. Emre Dayıoğlu, bazı sanatçıları Türkiye'nin çeşitli yörelerinde bir araya getirerek konserler de düzenliyor.
'TAMAMEN AMATÖR RUHLA YAPIYORUM'
Halk müziğine sevdalı olduğunu söyleyen Emre Dayıoğlu, "Anadolu'da kaybolmaya yüz tutmuş eserleri ve çalgıları derleyip toparlıyorum kendi çapımda. Bu çalışmalarımı tamamen amatör ruhla yapıyorum. Köy köy, ilçe ilçe, il il, oba aba, dağ bayır, dere tepe gezip yerel müziğimizi, kına havalarımızı, Yörük havalarımızı, zeybeklerimizi kayıt altına alıyorum. Bu çalışmaları yapma amacım, Anadolu müziğinin toprağın altına girmesinden ziyade, kayıt altına alınıp, genç kuşaklara, geleceğe, sonsuza kadar aktarılmasıdır. Bu yaptığım çalışmalarda, kültürel ve müzikal anlamda bana destek olacak kurum ve kuruluşlar olursa seve seve birlikte çalışmalar yapmaya hazırım" diye konuştu.
Emre Dayıoğlu, çalışmalarında ayrıca Teke yöresinde kullanılan üç telli bağlama ve türevlerini de çalarak, yaşatmak ve genç kuşaklara aktarmak istediğini vurguladı.
Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), (DHA)