Ressam Salih Yön, doğup büyüdüğü Teke yöresindeki yakın akrabalarından topladığı antika eşyalar ve araç-gereçlerin bir kısmını atölyesinin bodrum katında 5 yıldır sergiliyor. Yön'ün yok olmaktan kurtardığı kültürel değerler arasında her biri 100 ile 300 yıl arasındaki taş el değirmeni, kömürlü ütü, gaz lambası, gaz ocağı, gece feneri, bakır kazan, tencere, tas, tava, ibrik, su saklama küpleri, çamurdan üretilmiş çanak- çömlek, beşik, elek, tırmık, kara sapan, yayık, at- eşek semeri, taş plak, gramofon, tüfek, kılıç gibi eşyalar bulunuyor.
5 KUŞAK YAKIN AKRABADAN
Salih Yön, Antalya il merkezi ile Döşemealtı, Çeltikçi, Bucak, Ağlasun yörelerinde kullanılmış antika değeri yüksek ev eşyaları, bağ- bahçe ve harman araç- gereçlerinin kente kazandırılacak bir etnografya müzesi açılması için çaba gösteriyor. Elinde 2 bin parça eser bulunan Yön, "Eşyaların birçoğu atalarımızdan bize kaldı. Eşyaları, yok olmaktan kurtarmak için kolları sıvayıp, birçoğunu akrabalarımdan, köylerden, kasabalardan toplayıp Antalya'ya getirdim" dedi.
SAHİP ÇIKILSIN, MÜZE AÇILSIN
Eşyaların bir kısmını atölyesinde sergileyip, bir kısmını depolarda muhafaza eden Salih Yön, özellikle çocukları, gençleri misafir edip, oluşturduğu mini müzesinde geçmişin izlerini anlatıyor, gösteriyor. En büyük hayalinin elindeki eserleri Antalya'ya kazandırmak olarak açıklayan Yön, "Valilik, belediyeler, ticaret odası gibi meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarına hep anlattım, yöneticilerini davet ettim, gelip eşyaları gören, sahip çıkan maalesef olmadı. Kent kültürüne, turizmine zenginlik katacak bu değerli eşyalar göz ardı edilmemeli. Çünkü devamı yok, bir daha ele geçmez" diye konuştu.
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) -