“Kamuoyuna bilgilendirme
Muratpaşa Belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Eski Hükümlülerin (…) İşçi Olarak Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” kapsamında çalışırken, dün 8 Ocak Cuma, itibariyle iş ilişkisi sona eren bir kişi hakkında çıkan haberler nedeniyle bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur.
Öncelikli olarak, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’nın da paylaştığı görüşe göre ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin, meslek ve iş olanaklarına ulaşılabilirliği sağlayacak ortamın yaratılması toplumsal yaşama uyum süreçlerinin hızlandırılmasında önemli bir işleve sahiptir.
Bu nedenle, ceza infaz kurumlarındaki ve Denetimli Serbestlik Müdürlükleri tarafından denetim ve takipleri yapılan hükümlülere mesleki eğitimler verilmektedir. Bu eğitimlerle kişilerin salıverilme sonrası toplumsal yaşama uyumlarının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Günümüz ceza–infaz anlayışı, eski hükümlüleri topluma kazandırmayı amaçlamakta ve eski hükümlülerin istihdam edilmesi neticesinde toplumun sağlayacağı kazanımları olumlu unsurlar olarak görmektedir. Eski hükümlülerin istihdama katılımı yeniden suç işlemesine büyük oranda engel olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuş ve eski hükümlülerin istihdama katılmaları yaşadığımız toplumun daha güvenli hale gelmesine yardımcı olduğu kabul edilmiştir.
Habere konu olan kişi, geçmiş yıllarda işlediği suçlar dolayısıyla cezası infaz edilmiş ve 2014 yılında ilgili kurumların yönlendirmesiyle Muratpaşa Belediyesi’nde yasa ve yönetmeliklerin öngördüğü şekilde ‘işçi’ statüsüyle işe başlamıştır. 24 Aralık 2017’de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle kamudaki taşeron işçilere yönelik getirilen düzenleme sonrasında kişinin gerekli araştırmaları tamamlanmış ve istihdamına bir engel olmadığı farklı kamu kurum ve kuruş temsilcisinin de bulunduğu heyet tarafından karara bağlanmıştır.
İlgili haberlerde iddia edildiği gibi, kişi Temizlik İşleri Müdürlüğümüzde ‘müdür’ görevinde değildir. Bunun yasal olarak da imkanı yoktur. Söz konusu eski hükümlü, pazar yerlerinin temizliğiyle görevli ekip içinde yer almıştır. Ancak, hakkında çıkan haberler sonrası, kişinin de isteğiyle belediyemizle iş ilişkisi dün, 8 Ocak Cuma, sonlandırılmıştır.
Hatırlatmak gerekir ki, Türkiye Cumhuriyeti yasa ve yönetmelikleri, modern ceza-infaz anlayışı eski hükümlülerin istihdam yoluyla yeniden topluma kazandırılmasını öngörmüşken Belediyemizin, söz konusu kişinin işlediği suçlara ilişkin bir değerlendirme, bir seçim yapması mümkün değildir.
Ayrıca, bu kişinin ekonomik hayattın ve sosyal çevreden dışlanması nedeniyle karşılaşabileceğimiz tablo belediyemizde istihdam edilmesinin sonuçlarından çok daha ağırdır.
Sadece siyasi saiklerle yapılan ve gazeteciliğin temel ilkelerini, evrensel kurallarını hiçe sayan bu haberlerin tek sonucun devletin eski hükümlüleri yeniden topluma kazandırmaya yönelik çalışmalarını, politikalarını baltalamak olacağını üzülerek ifade ederiz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur”
GÜN HABER DİYOR Kİ?
Yüzlerce, binlerce çalışanın olduğu belediyelerde, onlarca eski hükümlünün bulunması normal. Çünkü, bu kanunun emrettiği bir şart… İş Kanunu’na göre, özel sektör özürlü, kamu sektörü ise hem özürlü, hem de hükümlü çalıştırmak zorunda… Özel sektör para cezasını göze alıp bu kurala genelde uymaz. Ancak, kamu kurumlarının böyle bir tercihi olamaz. Kanuna göre, işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu durumda, Türkiye’nin belediyeler dahil tüm kamu kurumlarında yüzlerce, hatta binlerce eski hükümlü çalışmaktadır.
Şimdi mesele, bu hükümlüleri alırken dikkat edilmesi gereken kurallardır… Ve Muratpaşa’da 6 kişinin katilinin nasıl işe alındığı meselesidir?.. Yasanın emrettiği bir kurula uydu diye bir belediye başkanını veya bir partiyi sorumlu tutmak ne kadar doğru?.. Özürlü kişiler genelde dernekler, hükümlü kişiler ise genelde adli veya kolluk kuvvetlerini yönetenler tarafından kurumlara yönlendirilir. Bu kişi de büyük bir ihtimalle böyle yönlendirme sonucu işe alınmıştır. Hiçbir belediye başkanı veya yöneticisi, 6 kişiyi öldüren, hele hele bir polisi şehit eden kimseyi işe almak istemez. Demek ki, başkan ve partinin dışında bir yönlendirme silsilesi ile bu kişi taşeron kadrosundan ‘Eski hükümlü’ olarak işe alınmış… Daha sonra Ak Parti hükümetinin çıkardığı bir yasayla taşeronlardaki kadrolar belediye şirketlerine aktarılmıştı. Bizim bildiğimiz bu aktarma sırasında kişileri soruşturan ve onaylayan kurumlar içerisinde sadece belediye yetkilileri değil, valilik temsilcisi de bulunuyordu. Bu 6 kişinin katili, valilik temsilcisinin de bulunduğu bu barajı da aşmış ki, belediye şirketinin kadrosuna girmiş.
Bir gazetecinin ortaya çıkardığı bu durum üzerine belediye hemen o kişinin işine son vermiş. Peki, bu uygulama da doğru mu?.. Bu kişi geri dönmek için dava açabilir mi?.. Eğer, o kişinin işe alınması sırasında herhangi bir usülsüzlük yoksa mahkeme 6 kişinin katili diye değil ‘Eski bir hükümlü’ olarak değerlendirme yapar ve büyük bir ihtimalle işe geri dönüş vizesi verebilir. İşte bu durumda ne yapılabilir?.. Kanun koyucular bir belediye başkanını, bir siyasi partiyi zorda bırakacak bu durumu çözmek durumundadırlar.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |