Mobbing ile Mücadele Derneği Antalya Şube Başkanı Dr. Uzkut, Eğitim-Bir Sen Isparta Temsilciliği tarafından, Isparta Öğretmenevi Toplantı Salonu'nda düzenlenen 'İşyerinde Psikolojik Taciz' konulu konferansta mobbing ile ilgili bilgi verdi. Dr. Uzkut, mobbingin iletişimin tek yönlü ve çift taraflı kesilmesine işaret ederek, "Kişisel kusurlarından yararlanılarak yapılır. İletişim tek yönlü olarak kesilir. Daha sonra çift taraflı olarak kesilme ile devam eder. Psikolojik bir saldırıdır. Mobbinge uğrayan kişi hiçbir şey yapamaz hale gelir. Artık o kişinin başarı elde etmesi mümkün değildir" diye konuştu.
MOBBINGIN ETKİLERİ
Mobbingin süreklilik içermesi gerektiğini belirten Dr. Uzkut, "Psikolojik tacizdir, kuşatmadır, aşağılayıcı ve psikolojik travma ile zarar vericidir. Sistematik olarak kişiye karşı yürütülen yıldırma politikasıdır. Psikolojik sürekli şiddet içerir. Fiziksel taciz ve şiddet ile beraber sözlü taciz, iletişim, yok sayma, dedikodu yapmaktır" diye konuştu.
Dr. Uzkut, mobbing baskısının şahsa özel olduğunu ve kişileri ayrıştırmak için yapıldığını anlattığı konuşmasına şöyle devam etti. "Bir kişiye mobbing uygulanırsa o toplumda bulunan herkes etkilenebilir. Bireysel açıdan aile yapısını zedeler. Şüphe ve güvensizliği tetikler. Umutsuzluğa sürükler. Kişi yeni bir şeyler yapamaz hale gelir. Faşizm, mobbingin en iyi uygulamasıdır."
3 BİN BAŞVURU
Mobbing İle Mücadele Derneği Antalya Şube Başkanı Dr. Mehmet Ozan Uzkut, kendisinin de yıllar önce mobbinge maruz kaldığını açıklayarak, "Kendime gelmem 5 senemi aldı. Bende mobbing mağduruyum. Antalya'da derneğimizi açtığımızdan bu yana 3 bin başvuru aldık. 600 şikayetin gerçek mobbing olduğunu gördük. Her olaya mobbing denirse gerçek mobbing mağdurlarını engellemiş oluruz" dedi.
Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)