Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
Muratpaşalı belediyesiyle mutlu
Muratpaşalı belediyesiyle mutlu
Ümit Özdağ hakkında soruşturma
Ümit Özdağ hakkında soruşturma
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Aydın gözaltında
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Aydın gözaltında
14 Şubat 2014 Cuma - 11:19

Meslek öğrenip para kazanan mahkumlar

ANTALYA L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde oluşturulan işyurtlarında çalışan hükümlü ve tutuklular, meslek öğrenirken hem kendilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 5 işkolunda özel siparişler dışında süs eşyaları, mobilya ve tekstil malzemeleri hükümlülerce üretiliyor.

Meslek öğrenip para kazanan mahkumlar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Adalet Bakanlığı'na bağlı Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde kurulan 'erkek terzi', 'kadın terzi', 'çini işleme', 'marangoz' ve 'plastik paketleme' atölyeleri şirket gibi faaliyet gösteriyor. İşyurtları atölyeleri sayesinde hükümlü ve tutuklular meslek ve sanatlarını geliştirirken, meslek sahibi olmayanlar meslek öğreniyor ve atıl durumdaki insan gücü ülke ekonomisine kazandırılıyor. 1300 hükümlü ve tutuklunun bulunduğu Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki onlarca hükümlü ve tutuklu işe gider gibi atölyelerde çalışıyor.

ÖZEL ÜRETİM YAPILIYOR

Atölyelerde çalışanların sigortası yatırılırken, günlük 5 ile 8 lira arasında yevmiye ödeniyor. Atölyelerde havlu, nevresim, tahta işlemeli süs eşyaları, mobilya, çini işlemeli tabak ve türevleri, yastık kılıfı, minder gibi ürünler üretiliyor. Ürünler hem cezaevinde hem de dışarıda satıldığı gibi özel sipariş ve fason üretimler de yapılabiliyor. Cezaevi bünyesindeki kadın terzi ve plastik paketleme atölyelerinde kadınlar; erkek terzi, çini işleme ve marangoz atölyelerinde ise erkekler çalışıyor.

İNSAN OLDUĞUMUZ UNUTULMAMALI

2011 yılından beri cezaevinde olan 23 yaşındaki Özge Özbektaş yaklaşık bir yıldır plastik paketleme atölyesinde çalışıyor. Dünya çapında faaliyet gösteren bir Türk firmaya fason üretimin yapıldığı atölye sayesinde hükümlü ve tutuklulara yeni iş sahaları açıldığını söyleyen Özbektaş, "Maddi manevi açıdan büyük bir destek bizim için. Bir iki atölyemiz var, çalışıyoruz. Ama çalışmak isteyen birçok hükümlü arkadaşlarımız var. Onlar için iş sahaları çoğaltılabilir. Biz yatırım bekliyoruz" dedi. Cezaevinde olsalar da hükümlülerin insan olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade eden Özbektaş, "İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Hayata tutunup dışarıda topluma kazandırılmak, insan gibi yaşamak yaşatılmak istiyoruz" diye konuştu.

CEZAEVİNDE MESLEK SAHİBİ OLDU

Ceza İnfaz Kurumu'nda kadınların çalıştığı bir diğer yer ise terzi atölyesi. Burada öğretmenlerinin öncülüğünde havlu ve nevresim gibi ürünler üreten hükümlüler de plastik paketlemede olduğu gibi başta oteller olmak üzere pek çok firmaya fason üretim yapıyor. 6 yıldır cezaevinde olan 38 yaşındaki Mesure Urcu, bir yıldan fazladır bu atölyede çalışıyor. Atölyeleri kendilerini rahatlatabilecekleri ortamlar olarak gördüklerini aktaran Urcu, "Hem maaşımızı alıyoruz hem sıkıntımız gidiyor. Gün boyunca koğuşlarda yatmıyoruz. Cezaevlerinde ne kadar çok atölye varsa o kadar rahatlık demek" dedi.

Sabah 9'da atölyeye gelip akşam 5'te çıktıklarını aktaran Mesure Urcu, "Bizim için çok büyük bir nimet. Havlu dikiyoruz, nevresim dikmeyi öğrendik. Ben makineyi bilmiyordum, burada öğrendim. Çıkınca da bu bana bir meslek oldu. Hiçbir iş yapamazsam tekstilde makineci olarak çalışırım. Biz bu atölyelerin daha fazlalaştırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SİVİL HAYATA DAHA YAKIN GÖRÜYORUZ

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan erkek hükümlü ve tutukluların çalıştığı marangoz atölyesinde her türlü mobilya işi yapılabiliyor. Kurumca sağlanan tezgahlarda çalışarak işlemeli ürünlerin yanı sıra özel sipariş ürünler ortaya çıkaran hükümlü ve tutuklular hem meslek öğreniyor hem de sahip oldukları mesleklerini unutmuyor.

45 yaşındaki Vasıf Sipahi 2005 yılından beri kaldığı cezaevinde 2 yılı aşkın süredir mobilya atölyesinde çalışıyor. Hem kuruma hem de kendisine katkı sağlamak amacıyla atölyede çalıştığını söyleyen Sipahi, şöyle konuştu:

"Ağaç üzerine her türlü şeyi yapabiliyoruz. Mobilya tasarımı, süs eşyaları, masa isimlikleri, kafes gibi her türlü şeyi yapabiliyoruz."

SANATLA KENDİMİ BULDUM

Erkek hükümlü ve tutukluların en fazla rağbet gösterdiği atölyeler arasında çini işleme atölyesi gelirken, burada gün boyunca tabak, vazo gibi ürünler üretiliyor. 10 yıldır cezaevinde olan ve buraya geldiği günden beri çini işleme atölyesinde çalışan 40 yaşındaki Fikret Asutay, atölyede kendini tanıdığını anlattı. Asutay, "Dışarıda ben sanatla uğraşmazdım ama burası bana bir imkan tanıdı. Sanatla birlikte kendimi keşfetmeye çalıştım, kendimi de buldum. Bir tabağı elime aldığımda gelecekte neler yapmak istediğimin muhasebesini yapabiliyorum" diye konuştu.

MADDİ VE MANEVİ RAHATLIYORUZ

Erkek terzi atölyesinde ise cezaevi içi ve dışında satılmak üzere yastık kılıfı ve nevresim gibi ürünler üretiliyor. 3.5 yıldır cezaevinde olan 27 yaşındaki Fikri Ertürk, kader arkadaşları gibi bu atölyede çalışıyor. Yaklaşık 1.5 yıldır bu atölyede çalışarak hem maddi hem de manevi anlamda rahatladığını aktaran Fikri Ertürk, şunları söyledi:

"Koğuştan çıkıyoruz, burada çalışıp rahatlıyoruz. Düzgün bir ortamımız var. Cezaevinde kapalı bir yerde kalmaktansa burada çalışmak daha iyi. Hem maddi getirisi de var, sigortalı olarak çalışıyoruz."

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)

 
Kamyonet otomobile çarptı:2 yaralı
 
Turiste bir sezonda 20 ton lokum ikramı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamyonet otomobile çarptı:2 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde yola kontrolsüz çıkan kamyonetle otomobilin ...
Kamuda sağlık turizmi atağı
ANTALYA Kamu Hastaneleri Birliği (AKHB), dünya genelinde milyar dolarlarla ...
Kalemtıraş atığından harita
KONYAALTI Koleji Özel Müzeyyen Çelebioğlu İlköğretim Kurumu 3-A sınıfı ...
 
Jandarmadan güvenli traktör kullanım projesi
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde jandarma trafik ekipleri, köylerde güvenli ...
Hayırseverden hastalara hizmet
KAŞ Devlet Hastanesi'ne bir hayırsever tarafından bağışlanan cihaz sayesinde ...
Dubai’de yürüyecek
RUS manken Darina Kuznistsova, Antalyalı mankenlerle birlikte Dubai'de ...
 
Akaydın Demre’den destek istedi
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Demre'de esnaf, muhtar ...
4 aylık bebek otobüste tek başına
ANTALYA'da sabaha karşı bir otomobilin içinde battaniyeye sarılı bir bebek ...
Prof. Dr. İbrahim Keser bölümünde birinci oldu
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin internet sitesi, bu şehirde ve ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta heybede turp
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva