Ümit Özdağ gözaltına alındı
Ümit Özdağ gözaltına alındı
Antalya Çağdaş Sanat Fuarı sona erdi
Antalya Çağdaş Sanat Fuarı sona erdi
Antalya'da iş insanının acı günü
Antalya'da iş insanının acı günü
Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
22 Ekim 2012 Pazartesi - 13:58

Mermer ormana dayandı

Biyolojik çeşitlilik açısından oldukça hassas olan ve ekolojik özellikleriyle de dikkat çeken Çığlıkara Ormanı’nın yakın çevresinde bulunan mermer ve taş ocaklarının çalışmalarının devam etmesi tepkilere neden oldu.

Mermer ormana dayandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Aliseydi KARAGÖZ yazıyor
 
Antalya Elmalı'da, çevreciler ve köylüler, çevreye ve ormana zarar veren Çığlıkara Ormanları'ndaki taş ve mermer ocaklarının kapatılması için harekete geçti.
 
Çığlıkara Ormanları'nın yok edilmemesi için bir araya gelen çevreciler bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Taş ve mermer ocaklarının ormana verdiği zararı tutanak altına alan çevreciler bu tutanağı bir dilekçe ile birlikte bölgenin fotoğraflarını da eklenerek İl Genel Meclisi'ne verdi.
Konu ile ilgili olarak Gün Haber yazarı Aliseydi Karagöz'e bir açıklama yapan ve ANTALYA ISPARTA BURDUR DENİZLİ KAŞ PLATFORMU adına konuşan Başkan Hediye Gündüz, bu katliamın durdurulmasını isteyerek, Elmalı, Armutlu köyünde bulunan mermer ocaklarının, Çığlıkara Ormanları'nı can çekişir hale getirdiğini söyledi.
Çığlıkara sedir ormanlarının dünyada orman biçiminde sadece bu bölgede bulunduğuna dikkat çeken Gündüz, ocakların hem ormanda, hem devamında biyolojik çeşitliliği olumsuz etkilediğini belirtti.
Binlerce yıldır el sürülmeyen ağaçların katledildiğinin altını çizen Hediye Gündüz,”Taş ocaklarından çıkan tozun bölgedeki sebze ve meyve üretiminin düşmesine neden olmaktadır. Ağır tonajlı kamyonların yol üzerindeki içme suyu şebekelerine ve sulama sistemine zarar vererek tahrip etmektedir,.Orman içindeki lahit mezarların yerlerinin değiştirildiği veya tahrip edildiğini gördük.bu nedenle bölgede bulunan taş ocakları derhal durdurulmalıdır” dedi.
TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLER....
Birçok canlı ve cansız türlerin tehlike altında olduğunu ve Dünyada sadece bu bölgede bulunan sedir ormanlarının son derece kıymetli olduğunu ifade eden Hediye Gündüz konuşmalarını şöyle sürdürdü:
“Toros sediri 1000 hatta 2000 yaşına kadar yaşayabilen nadir türlerimizden birisidir. Uzun yaşamı boyunca 40 metre boy ve 2 metre çapa ulaşabilmektedir. Yabancı birçok bilim adamı bu muhteşem türü sadece görebilmek için uzun yollar kat etmektedir. Ülkemizdeki en iyi yayılışını Batı Toroslar da (Elmalı-Finike-Kaş üçgeninde) yapmaktadır. Toros sedirinin en iyi yaşam ortamı olan Çığlıkara sedir ormanları, taşıdığı genetik çeşitlilik, sahip olduğu anıt niteliğindeki meşcereleri ve içerisinde barındırdığı zengin biyolojik çeşitlilik nedeniyle tabiatı koruma alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.Bu hassas türü barındıran sahanın içi olduğu gibi çevresi de korunmalı ki bu tür ve içerisinde bulunan biyolojik zenginlik gelecek nesillere aktarılabilmelidir. Ancak saha kenarında tahsis edilen alanlarda taş ve mermer ocakları nedeniyle korkunç düzeyde sedir katliamları yapılmaktadır.Sahada fauna; memeliler, sürüngenler, kuşlar ve böcekler olmak üzere dört ana başlık altında canlılar yaşamaktadır. Memelilerde 7 takım, 18 familya, 22 cins ve 27 tür, sürüngenlerde 2 takım, 9 familya ve 17 tür, kuşlarda 2 sınıf, 34 familya ve 67 cinse ait 98 tür, böceklerde ise 23 takım, 68 familya ve 116 cinse ait 137 tür tespit edilmiştir. Böceklerde ayrıca yalnızca takım düzeyinde teşhis edilen 5, familya düzeyinde teşhis edilen 18 ve cins düzeyinde teşhis edilen 28 böcek olmak üzere toplam 188 farklı böcek türü olduğu tespit edilmiştir.806 (193 endemik), takson tespit edilmiştir. Ayrıca sahada 3 adet CR (Çok Tehlikede), 14 adet EN (Tehlikede) kategorisinde bitki taksonu olduğu belirlenmiştir. Alanın Akdeniz fitocoğrafik bölgesinin etkisi altında olduğu belirlenmiştir. Vejetasyon açısından sahanın orman toplumlarının Lonicera-Cedrion birliğine dahil olduğu belirlenmiştir. Sahada faunistik açıdan memelilerde 27, sürüngenlerde 17, kuşlarda 98 tür, entomolojik açıdan ise 137 tür tespit edilmiştir.7 takım, 18 familya, 22 cins ve 27 türün tespit edildiği çalışmalarda, memelilerin 10’unun IUCN’e göre tehlikede olduğu belirlenmiştir. Bunlardan bazıları; yarasa, ayı, vaşak, kurt ve yaban keçisidir. Bunların Bern sözleşmesi ile koruma altında olduğu bilinmektedir. Ayrıca sahada 2 sınıf, 34 familya ve 67 cinse ait 98 kuş türü tespit edilmiştir. Bunlardan nesli tehlike altında olanlardan bazıları; yaz ördeği, (dargaga),tavşancıl ve yılan kartalıdır.”
 

 
5 ilde kaçak sigara operasyonu:18 gözaltı
 
Dr.Lastik açıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hediye Gündüz 23 Ekim 2012 Salı 14:35

Çığlıkara Ormanlarına Sahip Çıkan tüm duyarlı gazetecilere ve basın kuruluşlarına çok çok teşekkür ediyoruz. Antalya dünyanın en kıymetli ormanını kurtarmak için elbirliği yapmalı ve gelecek kuşaklara bu güzel ormanı bırakmalıdır. Saygılarımızla. Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu adına sözcü Hediye Gündüz

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5 ilde kaçak sigara operasyonu:18 gözaltı
Antalya'da polis, 6 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından sigara ...
Manavgat’ta aşırı yağış su baskınlarına yol açtı
Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde sağanak yağış nedeniyle bazı ev ve işyerlerini su bastı.
‘Güzelliğin on par’’etmez’ ‘Türk filmidir’
Antalya 49'uncu Altın Portakal Film Festivali'nde 'En iyi film' ödülüne ...
 
Granaryum Likya Müzesi oluyor
Antalya'nın Demre İlçesi'nde Andriake Antik Kenti'nde bulanan granaryum ...
Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük havuzu Antalya’da
Antalya'daki Mardan Palace Hotel'in 9 bin 386 metrekare büyüklüğündeki ...
Lara'da yeni bir lezzet durağı
Damak tadı konusunda iddialı bir mutfakla hizmete giren The Lara Restaurant, ...
 
Antalyalı 'Pişti'yi sevdi
Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT), 'Tiyatro, seyirciye sunulan büyük bir ruh zenginliğidir.
Antalya'da bayrama kadar yağış
ANTALYA'da bu sabah saatlerinden itibaren başlayan şiddetli yağış, kentin ...
Konyaaltı Plajı'nda can pazarı
ANTALYA'da etkisini gösteren şiddetli yağış ve fırtınalı havada denize ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta heybede turp
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva