ANTALYA İl Genel Meclisi'nin mart ayı ikinci oturumunda, Batı Çevre Yolu'nun yapım ihalesini alan firmanın Konyaaltı İlçesi'ne bağlı Hacısekililer Köyü yakınlarında taş ocağı ruhsatı aldığı iddiası görüşüldü. Meclisin ilk oturumunda firmanın taş ocağından çıkaracağı malzemeleri yol yapımında kullanacağı belirtilirken, yol çalışmasının bir yılda bitirilecek olmasına rağmen firmaya 10 yıllık ruhsat izni verilmesi tartışma konusu olmuştu. 200 dönümlük arazi için verilen ruhsat izninin bölge halkında endişe yarattığı ve taş ocağının hem doğaya hem de insan sağlığına zarar verebileceği ifade edilmişti.
BELEDİYEYE TEPKİ GÖSTERDİ
Meclisin ikinci oturumunda ise Maden Ocakları ile Ruhsatları İnceleme Komisyonu'nun taş ocağına ilişkin hazırladığı rapor görüşüldü. Raporu meclise sunan Komisyon Başkanı MHP'li üye Bayram Dal, ruhsat verilirken 17 kamu kurumundan onay alındığını belirterek, onay veren kurumlar arasında Konyaaltı Belediyesi'nin de bulunmasına tepki gösterdi. Bölge halkının burada bir taş ocağının açılmasını istemediklerine vurgu yapan Bayram Dal, belediyenin suya sabuna dokunmadan izin vererek yanlış bir karara imza attığını iddia etti.
10 YILLIK RUHSAT İZNİ VERİLMİŞ
Ruhsatı alan firmanın Batı Çevre Yolu'nun yapımını üstlenen Nur-Yol firması olduğunu ifade eden Bayram Dal, şirketin yol yapımında kullanacağı malzemeyi sağlamak için bu ocak ruhsatını aldığını aktardı. Yol çalışmasının bir yıl süreceğini, şirkete verilen ruhsatın ise 10 yılı kapsadığını vurgulayan Bayram Dal, ruhsat verilmesine rağmen henüz çalışmaların başlamadığını ve ocak faaliyete geçmeden bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini kaydetti.
KÖYLÜLER TAŞ OCAĞI İSTEMİYOR
Meclisi takip eden muhtarlar ve köylüler adına bir konuşma yapan Hacısekililer Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Şevket Ismık ise aynı bölgede 2 taş ocağına ait mahkeme kararları olduğunu hatırlatarak, yeni bir taş ocağının açılmasına karşı olduklarını dile getirdi. Bireysel olarak söz alan bazı meclis üyeleri de Antalya'da taş ve maden ocakları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek, taş ocağı ruhsatlarının yerel yönetimler tarafından verilmesi gerektiğini vurguladı.
BELGELERİ İNCELENECEK
Görüşmelerin ardından kısa bir açıklama yapan İl Genel Meclis Başkanı Cavit Arı, İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi'nin taş ve maden ocağı ruhsatı vermeye ya da iptal etmeye yetkili olmadığına dikkati çekerken, "Ancak son 4 yılda taş ve maden ocakları konusunda ciddi duyarlılık sergilemeye çalıştık. Faaliyete henüz geçmemiş ama halkın şikayeti olan bir taş ocağı ile ilgili konuyu gündeme getirmek için uğraşıyoruz" dedi. Konuşmalardan sonra taş ocağı ruhsatı verilen firmanın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu ile Gayrı Sıhhi Müessese (GSM) ruhsatı başta olmak üzere tüm belgelerinin incelenmesine oy birliğiyle karar verildi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)