Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak yaptığı açıklamada, Masaj, Güzellik Salonu ve SPA işletmelerine köklü değişiklik getiren yönetmelik için geri sayımın başladığını belirterek, “Personel eğitiminden, Masaj uygulama odalarına kadar çok sayıda değişiklik getiren yönetmelik işletmeleri zora soktu. 20 bin kişinin istihdam edildiği ve yaklaşık 500 Milyon Dolarlık büyüklüğe ulaşan sektörde faaliyet gösteren işletmeler gerekli şartları yerine getiremezse 7 ay sonra kapısına kilit vurulacak” diye konuştu.
Milyon dolarlık işletmelerin yönetmelikle getirilen ağır şartları karşılayamayacağı için yok pahasına el değiştirmeye başladığına dikkat çeken Ak, “Şu anda yönetmeliğin istediği şartları yerine getirebilecek işletme sayısı yüzde 5 bile değil. Bazı maddelerin yerine getirilmesi ancak o tesisi yıkıp baştan inşa etmekle mümkün. Yetkililer Sektör temsilcileriyle bir araya gelerek ağır ve gereksiz hükümler içeren maddeleri bir an evvel değiştirmeli. Aksi takdirde sezonun en hareketli geçeceği temmuz ayında işletmelerin kapısına kilit vurulacak. Zaman daraldıkça çaresiz kalan işletmeler şimdiden yarı fiyatına el değiştirmeye başladı. Yakında kepenk indirmeler de görülecek” ifadelerini kullandı.
-7 AY ÇOK KISA BİR SÜRE-
27652 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan ‘İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik’ denetimsizlik ve yasal boşluklar nedeniyle olumsuz örneklere sahne olan SPA, Masaj Salonu ve Güzellik merkezi gibi işletmeleri tepeden tırnağa değiştiriyor. Ak, “Bu yönetmelikle masaj ilk kez resmi olarak tanındı ve SPA sektörünün öneminin farkına varıldı. Sektördeki iyi ve kötü işletmeleri ayırma noktasında devrim gibi standartlar getirildi. Fakat öyle maddeler var ki düzeltilmezse sektörü kökten baltalar. 7 ay gibi kısa bir sürede 2 bin civarındaki SPA ve Masaj merkezinin yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Sektördeki yatırımlar bu yönetmelik nedeniyle durmuş vaziyette. Sorunlu maddeler düzeltilmezse işletmeler tek tek kapanacak” diye konuştu.
Sadece Akdeniz sahilinde 500’den fazla otelin SPA tesisine sahip olduğunu anlatan Ak, “Sektördeki işletmelerin taleplerini ilgili bakanlığa sunduk. Buna göre değişiklikler hemen yapılırsa, tüm işletmeler bu tarihe kadar hızlı bir şekilde uyum sağlayabilir. Eğer geç kalınırsa, birçok işletme el değiştirmiş olacak ve bu da Türk SPA sektörünün geleceğini tehlikeye atabilir” dedi.
-2 BİN TL MAAŞLA MASAJ ELEMANI BULUNAMIYOR-
Yönetmelik sebebiyle Sektördeki sertifikalı eleman açığının 5 bin kişinin üzerinde olduğuna dikkat çeken Ak, “Sektörün en büyük sorunu olan eğitimli eleman açığı yönetmelikle had safhaya ulaştı. Yönetmelik ile Masaj elemanlarına MEB onaylı sertifika zorunluluğu getirilmesi özellikle Antalya bölgesi başta olmak üzere, hiç eğitim almadan para karşılığı sertifika satışları yapan dolandırıcıların sayısını artırdı. Antalya’da şubesi dahi olmayan kurumlar para karşılığı sertifika satarak, işi bilmeyen elemanları işe sokarak sektörün geleceğini tehlikeye atıyor. Her gün ortalama 2-3 işletme arayarak yeni kayıt yaptıran öğrencileri dahi işe almak istediklerini söylüyor. Yaşanan karmaşadan dolayı işletmelerden gelen personel taleplerinde ciddi artış var. Mezunlarımız, iş hayatına atıldıkları zaman ortalama 2 ile 4 bin TL arasında bir gelire ulaştıklarını söylüyorlar. Bu da masaj uzmanlığını çok tercih edilen bir meslek dalı haline getirdi. Bugüne kadar 5 binden fazla mezun verdik. Mezunlarımız önceden çoğunlukla turizmde istihdam ediliyorken bugün artık güzellik merkezlerinden sağlık kuruluşlarına, spor kulüplerinden kurumsal şirketlere kadar yüzlerce alanda istihdam ediliyorlar” diye konuştu.