Akseki- İbradı yolu üzerinde, Emiraşıklar- Bucakkışla mahalleleri sınırlarında bulunan Asar Tepesi'nde faaliyetini sürdüren taş ocağının kapatılması için mücadele eden çevreciler ve bölge halkı, merkezi İstanbul'da bulunan Akseki Eğitim Hayratı Derneği'nin Antalya Şubesi toplantısında bir araya geldi. A Platformu sözcüsü Hediye Gündüz, Emiraşıklılar adına süreci takip eden jeoloji mühendisi Ali Keleş ve bazı mahalle muhtarlarının da katıldığı toplantıda taş ocağının bölgeye verdiği zarar konuşuldu.
Hediye Gündüz, taş ocağının nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kartal, atmaca, şahin ve doğan gibi hayvanların yaşam alanına zarar vereceğini belirterek, bunun yanında endemik bitki türlerinin de yok olabileceğini aktardı. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) 1999 yılında Avrupa'nın biyoçeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken 10 orman alanını tespit ettiğini aktaran Hediye Gündüz, 9'u Türkiye'de bulunan bu alanlardan birinin de İbradı- Akseki çevresindeki doğal alan olduğunu ve bu ormanın taş ocağına yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta olduğunu vurguladı.
Akseki'nin köklü bir kültür ve medeniyet mirası üzerine inşa edildiğini anlatan jeoloji mühendisi Ali Keleş de "Taş ocağı, bölgede yaban keçisi, ayı, su samuru gibi korunan ve de nesli tehlike altında olan canlıların yaşam alanlarının adeta ortasına yapılmaktadır ve gelecekte emsal teşkil edecektir. İklim göçleri için Akseki'nin önemi artarken ve insanlar Akseki gibi yerlere göçmek isterken tam tersi buraları da kaybedeceğiz. Taş ve çakıl ocaklarının iklime vereceği zararlar bölgenin diğer dağlık alanlarına emsal temsil edecek" dedi.
Mahalle muhtarları da bölgede yüzlerce dönüm arazide tarım yapıldığını ve taş ocaklarından çıkan tozun tarımı etkileyeceğinden korktuklarını kaydetti. Toplantıda taş ocağına karşı hukuksal mücadele başlatılabileceği görüşüldü.
Adem ÇETİN/AKSEKİ, (DHA) -