Akademik yıl açılışı dolayısıyla düzenlenen törene Vali Nurettin Yılmaz, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Prof. Dr. İlber Ortaylı, akademik personel ve davetliler katıldı.
Yöresel sazlar eşliğindeki müzik dinletisiyle başlayan ve halk oyunları gösteriyle devam eden törende, MAKÜ'yü tanıtan kısa bir film gösterimi yapıldı. Törende konuşan Prof. Dr. Mustafa Saatcı, MAKÜ'nün 7 yıl önce çıktığı yolculuğunu, adına yakışır bir şekilde devam ettirdiğini söyledi. Prof. Dr. Saatcı, MAKÜ'nün, 210 bin metrekare kapalı alan, 4 enstitü, 6 fakülte, 6 yüksekokul, 10 meslek yüksekokulu, 20 bin öğrenci, 650 öğretim elemanı ve 1200 çalışanıyla eğitim verdiğini kaydetti.
Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya ise Burdur'un eğitim kenti olması yönüyle övündüklerini vurguladı. MAKÜ'nün uzun ve meşakkatli bir çabanın sonunda 2006 yılında kurulduğunu belirten Başkan Akkaya, "Üniversitemiz yaptığı atılımlarla ülke genelinde adından en çok söz ettiren üniversitelerden birisi olmuştur. Üniversitemizin başarıları ile gurur duymaktayız" dedi.
YUMRUĞUNUZ DEĞİL YÜREĞİNİZ KUVVEETLİ OLSUN
Vali Nurettin Yılmaz da "Üniversitede okuyan bir öğrencinin babası olarak, üniversiteyi büyük sıkıntılarla okumuş bir ağabeyiniz olarak konuşuyorum. Rahmetli babam 'Sırtıma ip takar sizi okuturum' derdi. Öyle inanıyorum ki sizlerin anne ve babaları da aynı düşünceyle sizleri buraya gönderiyor. Okulunuzu zamanında bitirip ailenize, ülkenize ve insanlığa hizmet edecek konuma gelin" dedi. 'Yumruğunuz değil yüreğiniz, kılıcınız değil kaleminiz kuvvetli olsun" diyen Vali Yılmaz, "Yunus Emre'nin dediği gibi 'Sevelim, sevelim' dünya kimseye kalmaz" diye konuştu.
PROF.DR. ORTAYLI'DAN İLK DERS
Konuşmaların ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı 'Ortadoğu' konulu ilk dersi verdi. Prof. Dr. Ortaylı, "Ortadoğu, ömrünün son dört asrını Türk hakimiyeti altında geçirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun 4 asrı bu bölgede geçmiştir. Ortadoğu tarihi için Türkiye çok önemli. 1. Dünya Savaşı sonrasındaki anlaşmalar dolayısıyla komşu ülkeler içerisinde kalan Türk azınlıklarının kültürel varlıklarının korunması bize bırakıldı. Bunları korumak devletin ve milletin namus borcudur" diye konuştu.
Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)