Antalya'da 2 katlı evde yangın çıktı
Antalya'da 2 katlı evde yangın çıktı
Yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor
Yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor
Emekli öğretmenlerden miniklere sürpriz
Emekli öğretmenlerden miniklere sürpriz
Kumluca Kaymakamı Güneş görevine başladı
Kumluca Kaymakamı Güneş görevine başladı
22 Kasım 2022 Salı - 14:49

Lezzet markalarına coğrafi işaret belgesi

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 'Antalya Paça Çorbası'nın coğrafi işaret belgesini Paçacı Şaban’ın sahibi İsmail Çardaklı ve Paçacı Şemsi’nin sahibi Bekir Tek’e verdi.

Lezzet markalarına coğrafi işaret belgesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tarihi 1950'li yıllara uzanan, terbiyesiyle ünü sınırları aşan ve yöreye özgü 'koşma' simidiyle servis edilen Antalya Paça Çorbası, Muratpaşa Belediyesi'nin yürüttüğü yoğun çalışmalar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret belgesi aldı. Başkan Uysal, Antalya’nın iki lezzet markası, Paçacı Şaban ve Paçacı Şemsi’ye Coğrafi İşaret Sertifikası ve Belgelerini verdi.

Başkan Uysal, ilk durağı 1950 yılında Kale Kapısı’nda bir aile işletmesi olarak kurulan ve ünü bugüne dek uzanan Paçacı Şaban’ın Konyaaltı şubesi oldu. İşletme sahibi İsmail Çardaklı tarafından karşılanan Başkan Uysal, sertifika ve belgeyi takdim etti. Paçacı Şaban’ın Antalya Paça Çorbası geleneğini en iyi şekilde sürdüren işletmelerden olduğunu belirten Başkan Uysal, “Hepinizin eline sağlık. Bu bizim kültürümüzün, kimliğin parçası. Nasıl her insanın huyu, tarzı varsa şehirlerin de var. Mutfak, gastronomi de onun ayrılmaz parçası” diye konuştu.

Uysal’ın bir sonrası adresi ise 1976’dan bu yana hizmet veren Paçacı Şemsi oldu. İşletmeyi 2021’de devralan Bekir Tek’e belgelerini veren Başkan Uysal, Antalya Paça Çorbası’nı orijinal tarife bağlı kalarak yapmaya devam eden Tek’i kutladı.

TESCİLLİ TARİF

Antalya Paça Çorbası için büyükbaş hayvan kelle eti ve kaval kemiği, su, limon tuzu ve kaya tuzu bir tencerede yaklaşık 4 saat pişirilir. Kemik suyu ayrılır, kelle etleri 1.5 saat dinlendirilir. Kelle etleri kuşbaşı şeklinde doğranır ve kaynamış kemik suyuna eklenerek ısıtılır. Çorbanın terbiyesi için un, yumurta, tuz ve safran bir kapta çırpılarak karıştırılır. Karışıma kaynamış kemik suyu ve limon tuzu eklenir, 20-25 dakika kaynatılır. Servis tabağına önce koşma simidi sonra kemik suyunda ısıtılan kelle etleri koyulur. Üzerine terbiye ve tekrar kaynamış kemik suyu eklendikten sonra çorbanın servisi yapılır. Menülerindeki çorbayı tescilli tarife göre yapan işletmeler, Coğrafi İşaret Sertifikası ve Belgelerini almak için Muratpaşa Belediyesi’ne başvuru yapabilir.

 
Kepez’den Ünsal İlkokulu’na ‘Çok Amaçlı Salon’
 
Tiyatrocu Özgür Karataş, Samsun’da toprağa verildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kepez’den Ünsal İlkokulu’na ‘Çok Amaçlı Salon’
Kepez Belediyesi’nin Ünsal İlkokulu’na kazandırdığı ‘Çok Amaçlı Salon’ ...
Vali Yazıcı: Bizlerin görevi halkımıza ve vatanımıza hizmet
VALİ Ersin Yazıcı, Sahil Güvenlik Okul Komutanlığı'nı ziyaret ederek Mülki ...
Okul bahçesindeki Atatürk büstünü kırdılar
ANTALYA'nın Kepez ilçesindeki okulun bahçesinde bulunan Atatürk büstü, ...
 
Teknoloji çocukların ayağına geldi
MİLLİ Eğitim Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Bilgi ...
Dört günde iki zorlu maç
Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde oynadığı 5 maçta topladığı 7 puanla üçüncü ...
Başkan Esen: Siyasileri eleştirmekten korkmayın
KONYAALTI Belediye Başkanı Semih Esen, siyasilerin ve yöneticilerin, halktan ...
 
Kalp krizi geçiren liseli Şevval hayatını kaybetti
ANTALYA'da, lise öğrencisi Şevval Bozoğlu (17), geçirdiği kalp krizi sonucu ...
Antalya'da yazdan kalma günler
ANTALYA'da yerli ve yabancı tatilciler kasım ayında denizde yüzüp, sahilde güneşlendi.
Çalıştay sergisi, Ukrayna danslarıyla açıldı
MURATPAŞA Belediyesi'nce bu yıl 7'ncisi gerçekleşen 'Old Town Kaleiçi ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva