Silifke'de her yıl Kurban Bayramı öncesi ve sonrası ilçe sakinlerinin uğrak yeri, Taşköprü yakınlarındaki çarkçı Durhasan Kara oluyor. Kurbanlık etlerini evlerinde parçalamak isteyenler, bıçak ve satırlarını bilenmesi için 40 senedir ata mesleğini sürdüren çarkçı ustası Kara'ya getiriyor. Durhasan Kara, mesleğini çok sevdiğini ve çarkçılığın önemli bir değer olduğunu söyledi.
Sanayileşmeyle birlikte çarkçılığın geri planda kaldığını kaydeden Kara, mesleğin ustaları olarak yeni çarkçılar yetiştirmekte zorlandıklarını, çırak bulamadıklarını söyledi. Bıçakların tanesini 3 liradan bilediğini anlatan Kara, yıllardır geçimini bu meslekten sağladığını ve ölene kadar bu işi yapacağını belirtti. İnsanların son zamanlarda eskiyen bıçakları biletmek yerine yenisini aldığına dikkat çeken Kara, "Oysa sağlam yapılan bıçakları 40 yıldır bileyliyorum ve kullanılıyor. Atmalarına gerek yok. Eskiyen her bıçak bizim elimizden geçince yeniden hayata döner" dedi.
Atike CEYLAN KAÇAR/SİLİFKE (Mersin), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |