Kurban Bayramı'nda sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Karaka, kurban etinin mutlaka 1 gün dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Dinlendirilmeden tüketilen etlerin sindirim problemlerine neden olduğunu anlatan Dr. Karakaya, iltihabi bağırsak rahatsızlığı ve mide hassasiyeti bulunan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı.
EKSTRA PROTEİN, YAĞ VE KOLESTROLE DİKKAT
Dinlendirilen etin lezzetinin ve yumuşaklığının artacağını anlatan Dr. Karakaya, "Sabah mutlaka hafif kahvaltıyla güne başlamalı, gün boyunca 2- 2,5 litre sıvı tüketilmeli. Sindirime yardımcı olması bakımından herhangi bir rahatsızlığı olmayanlar 1- 2 şişe maden suyu tüketmeli" dedi. Bayramlarda besin tüketiminin arttığına işaret eden Dr. Karakaya, normale göre daha fazla kalori, doğmuş yağ, kolestrol ve protein alındığını söyledi.
ETLERİN PİŞİRİLMESİ
Özellikle kalp- damar, mide, gastrit, ülser rahatsızlığı, diyabet, böbrek, gut, safra ve karaciğer hastaları ve obez bireylerin beslenmelerine ekstra dikkat etmesi gerektiğini anlatan Dr. Karakaya, etlerin aşırı baharatlı, tütsülenerek, tuzlanarak tüketilmesinin mide kanserine yol açtığını belirtti. Etin fırında, haşlama, buharda veya ızgara şeklinde pişirilmesinin daha sağlıklı olduğuna değinen Dr. Karakaya, kandaki yağ oranı yüksek olan bireylerin, etleri gözle görünen yağlardan ayırarak tüketmesini önerdi.
YAĞA DİKKAT
Yağlı etlere yağ eklenmeden pişirilmesi gerektiğini de anlatan Dr. Mehmet Karakaya, "Etin yağsız kendi suyunu bırakarak pişirilmesi en doğru seçim olacaktır. Etin iç kısmında kırmızı yer kalmayacak şekilde pişirilmeli. Mangal yapılacaksa ateşle et arasında en az 15 santimetre bırakılmalı ve etler yakılmamalı. Meyve- sebze tüketimde azalma olacağından etin sebzelerle pişirilmesi de uygun olur. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli, pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalıdır" diye konuştu.
ETLERİN SAKLANMASI
Etlerin tek kullanımlık, uygun koşullarda buzdolabında saklanması gerektiğini aktaran Dr. Karakaya, "Bu şekilde etler buzdolabında 0- 2 derecede 3- 5 gün saklanabilir. Et -18 derecede 3 ay derin dondurucuda saklanabilir. Donmuş eti akan soğuk su altında, buzdolabında veya mikrodalgada çözdürmeliyiz. Çözünen etler mutlaka tüketilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürme işlemi mikroorganizma üremesinin engellenmesi için 4 ile 65 derece sıcaklık aralığının dışında yapılmalıdır" dedi.
TATLILARA DİKKAT
İkram edilen tatlılarda da aşırıya kaçmamak gerektiğini anlatan Dr. Karakaya, şunları söyledi: "Şerbetli tatlılardan ziyade küçük porsiyonda sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Fazladan alınan kalorilerin yakılması için de yakın mesafeli bayram ziyaretlerimizde yürümeyi tercih etmeliyiz. Kronik rahatsızlıkları nedeniyle diyet uygulamakta olan bireylerimizin bayramda da diyetlerini uygulamaya devam etmeleri gerekmektedir."
Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)