Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
12 Ekim 2013 Cumartesi - 10:14

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat

ISPARTA Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, kurban kesildikten 1 gün sonra etin tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı nda beslenmeye dikkat
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kurban Bayramı'nda sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Karaka, kurban etinin mutlaka 1 gün dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Dinlendirilmeden tüketilen etlerin sindirim problemlerine neden olduğunu anlatan Dr. Karakaya, iltihabi bağırsak rahatsızlığı ve mide hassasiyeti bulunan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı.
EKSTRA PROTEİN, YAĞ VE KOLESTROLE DİKKAT
Dinlendirilen etin lezzetinin ve yumuşaklığının artacağını anlatan Dr. Karakaya, "Sabah mutlaka hafif kahvaltıyla güne başlamalı, gün boyunca 2- 2,5 litre sıvı tüketilmeli. Sindirime yardımcı olması bakımından herhangi bir rahatsızlığı olmayanlar 1- 2 şişe maden suyu tüketmeli" dedi. Bayramlarda besin tüketiminin arttığına işaret eden Dr. Karakaya, normale göre daha fazla kalori, doğmuş yağ, kolestrol ve protein alındığını söyledi.
ETLERİN PİŞİRİLMESİ
Özellikle kalp- damar, mide, gastrit, ülser rahatsızlığı, diyabet, böbrek, gut, safra ve karaciğer hastaları ve obez bireylerin beslenmelerine ekstra dikkat etmesi gerektiğini anlatan Dr. Karakaya, etlerin aşırı baharatlı, tütsülenerek, tuzlanarak tüketilmesinin mide kanserine yol açtığını belirtti. Etin fırında, haşlama, buharda veya ızgara şeklinde pişirilmesinin daha sağlıklı olduğuna değinen Dr. Karakaya, kandaki yağ oranı yüksek olan bireylerin, etleri gözle görünen yağlardan ayırarak tüketmesini önerdi.
YAĞA DİKKAT
Yağlı etlere yağ eklenmeden pişirilmesi gerektiğini de anlatan Dr. Mehmet Karakaya, "Etin yağsız kendi suyunu bırakarak pişirilmesi en doğru seçim olacaktır. Etin iç kısmında kırmızı yer kalmayacak şekilde pişirilmeli. Mangal yapılacaksa ateşle et arasında en az 15 santimetre bırakılmalı ve etler yakılmamalı. Meyve- sebze tüketimde azalma olacağından etin sebzelerle pişirilmesi de uygun olur. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli, pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalıdır" diye konuştu.
ETLERİN SAKLANMASI
Etlerin tek kullanımlık, uygun koşullarda buzdolabında saklanması gerektiğini aktaran Dr. Karakaya, "Bu şekilde etler buzdolabında 0- 2 derecede 3- 5 gün saklanabilir. Et -18 derecede 3 ay derin dondurucuda saklanabilir. Donmuş eti akan soğuk su altında, buzdolabında veya mikrodalgada çözdürmeliyiz. Çözünen etler mutlaka tüketilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürme işlemi mikroorganizma üremesinin engellenmesi için 4 ile 65 derece sıcaklık aralığının dışında yapılmalıdır" dedi.
TATLILARA DİKKAT
İkram edilen tatlılarda da aşırıya kaçmamak gerektiğini anlatan Dr. Karakaya, şunları söyledi: "Şerbetli tatlılardan ziyade küçük porsiyonda sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Fazladan alınan kalorilerin yakılması için de yakın mesafeli bayram ziyaretlerimizde yürümeyi tercih etmeliyiz. Kronik rahatsızlıkları nedeniyle diyet uygulamakta olan bireylerimizin bayramda da diyetlerini uygulamaya devam etmeleri gerekmektedir."
Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)

 
Kafilede bakan olunca içki kaldırıldı
 
Sandıklı'da kaza: 5 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rakamlarla ruhsat cevabı verdi
ISPARTA Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne ...
Sandıklı'da orman yangını
AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi Karacaören Köyü'nde çıkan yangında yaklaşık ...
Çavdır Ziraat Odası açıldı
BURDUR'un Çavdır İlçesi'nde ziraat odası açıldı. Odanın kurulması dolayısıyla ...
 
Çavdır'da konut sevinci
BURDUR'un Çavdır İlçesi'nde TOKİ tarafından yaptırılan 2'nci etap konutlar, ...
Hükümet Cemevi sorununu çözüyor
Hükümet cemevlerinin statüsü konusunda formülü buldu. Cemevleri için tarihi ...
Telefon bayiini soyan 4 kişi tutuklandı
BURDUR'un Bucak İlçesi'nde geçen hafta cep telefonu satan bir işyerini ...
 
Isparta Belediyesi bayrama hazır
ISPARTA Belediyesi vatandaşların Kurban Bayramı'nı rahat ve huzurlu geçirmesi ...
Yeni evleneceklere kötü haber
Ali Babacan taksitli kredi kartı harcamalarının son 2 yılda neredeyse ...
Bakan Çağlayan'dan Isparta'ya destek sözü
ISPARTA Ticaret Sanayi Odası (ITSO) önderliğinde AK Parti Isparta Milletvekili ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva