Ege İhracatçı Birlikleri’nden (EİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Yunanistan’daki kriz, Türk su ürünleri ihracatçılarına fırsat oldu. Yunanistan’da aradıklarını bulamayan su ürünleri ithalatçıları Türk su ürünlerini ithal etmeye başladı. Brüksel’de düzenlenen dünyanın en büyük su ürünleri fuarı, European Seafood Exposition-ESE’de Türk su ürünleri ihracatçılarının şovu vardı. Fuar süresince 5 bin kişiye Türk balığı pişirip ikram eden Türk su ürünleri sektörü, Avrupa Birliği’nden Sorumlu ve Başmüzakereci Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın fuarı ziyareti ile moral buldu.
TÜRKİYE’NİN AB’YE İHRACAT YAPABİLDİĞİ TEK HAYVANSAL ÜRÜN
Ziyaret sırasında, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ihracat yapabildiği tek hayvansal ürünün su ürünleri olduğuna işaret eden Bağış, Türk su ürünleri sektörü ile gurur duyduklarını kaydetti. Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Devlet Bakanı Bağış’a teşekkür plaketi verdi. Türk balığının kalitesiyle Avrupa’da ciddi bir talep gördüğüne işaret eden Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Yunanistan’daki kriz sonrasında Türk balığına talep daha da arttı. Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak Nisan ayında ihracatımızı yüzde 42’lik artışla 109 milyon 581 bin dolara çıkardık. Yıllık ihracatımız ise 1 milyar 66 milyon dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.
STG İLK KEZ KATILDI
Bu yıl 19’uncu kez düzenlenen ve alanında dünyanın en büyük fuarı olan Brüksel Su Ürünleri Fuarı’na Su Ürünleri Tanıtım Grubu ilk kez katıldı ve her gün Türk balıkları pişirilerek ziyaretçilere tattırıldı. İstanbul İhracatçı Birlikleri’nin Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştirdiği fuara Türkiye’den 17 su ürünleri üreticisi firma katıldı.
1 MİLYAR DOLAR İHRACATI GEÇECEĞİZ
ESA Fuarı’na 140 ülkeden bin 582 firmanın katılım gösterdiğini ve fuarın 7 holde gerçekleştirildiğini anlatan Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, Türkiye’nin su ürünleri ihracatında 2000 yılı sonrasında ciddi bir gelişme gösterdiğini hedeflerinin yakın gelecekte sektör olarak 1 milyar dolar ihracatı geçmek olduğunu vurguladı. Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun standında uzun yıllardır Türk Turizmine ve yurt dışı gıda fuarlarında Türkiye’nin mutfağının tanıtımına hizmet veren Başaşçı Özkan Koç tarafından pişirilen Türk balıklarının ziyaretçilere sunulduğunu ve ziyaretçilerin beğenilerinin ölçüldüğünü anlatan İşliel, “Ziyaretçiler Türk balıklarını çok beğendiklerini ifade ettiler. Türk su ürünleri sektörü olarak başarılı bir fuara imza attık” dedi.
ESE Fuarı’na Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, STG Başkan Yardımcısı Vehbi Merzeci, STG Yönetim Kurulu Üyeleri Yurdakul Sözeri, Mustafa Bağcı, EİB Uzmanı Serap Ünal ve EİB Uzman Yardımcısı Gökay Çelikli katıldı.(ANKA)