Hukuki süreç devam ediyor
Geçtiğimiz günlerde CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın Konyaaltı Sahili ile ilgili beyanlarını basın yayın organlarından takip ettiğini belirten AK Parti İl Başkanı Av. Mustafa Köse, hukuki süreci devam eden Konyaaltı Sahili ile ilgili açıklamaların gerçek dışı olduğunu söyledi. Köse, “Başkan Akaydın’ı Antalya’ya yakışır bir belediye başkanı gibi davranmaya, dürüst olmaya davet ediyorum. Konyaaltı Sahili ile ilgili hukuki durumu çok iyi bildiği halde, Maliye Bakanlığı’nın siyasi ambargosu ve bir Antalya Milletvekili tarafından engellendiği gibi asılsız iftiralarla hükümetimizi ve partimizi suçlaması, beceriksizliğini örtbas etme gayreti ile kamuoyunu yanıltma çabasıdır. 4 yıllık süreçte gördük ki; maalesef CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı’nda yalan çok, icraat yok ” diye konuştu.
Bilerek kamuoyunu yanıltıyor
Kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına açıklama yapmak zorunda kaldığını ifade eden AK Parti İl Başkanı Av. Mustafa Köse, “Akaydın’ın dolgu imar planı yapıldı. Dolgu imar planı yapılan yerler Büyükşehir belediyesine verilmelidir dediği Konyaaltı Sahili’nde yapılan doldu imar planı, ilgili kurumun teknik elemanları tarafından uygun olmadığı yönünde hazırlanan raporlar ile birlikte yargıya taşınmış ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Dava halen Danıştay’da devam etmektedir. Durdurma kararına istinaden eksiklerin giderilmesi sebebiyle yeniden yapılan ve onaylanan plan da itiraza konu olan hususlar dikkate alınmadığı ve planda değişiklik yapılmadığı gerekçesiyle Antalya 1. İdare Mahkemesi’nde tekrar dava konusu olmuştur. Akaydın’ın hukuki süreci göz ardı ederek yaptığı açıklamalar, gerçekleri gizleyip kamuoyunu yanıltmaktan başka bir şey değildir” dedi.
Konyaalti Sahili’nin hukuki serüveni
Konyaaltı sahilinin 1. Arapsuyu ile Antalya Limanı arasında kalan bölümünde yapılan 24 adet büfe yeri, Antalya Defterdarlığı ile Konyaaltı Belediyesi arasında imzalanan 28/09/1999 tarihli protokol ile büfelerden elde edilecek gelirin %30’unun Hazineye arz bedeli olarak ödenmesi şartıyla, 10 yıllığına Konyaaltı Belediyesine kiraya verilmiş, mücbir sebepler nedeniyle de Bakanlık Makamının 29/06/2004 tarihli ve 198 sayılı olurlarıyla protokol süresi 3 yıl uzatılmıştır. Antalya Defterdarlığı ile Konyaaltı Belediyesi arasında imzalanan 28/09/1999 tarihli protokol süresi 27/09/2012 tarihinde sona ermiştir.
26/01/2010 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan Konyaaltı Plajı ve Kıyı Düzenlemesine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı, Maliye Bakanlığı’nın ilgili dairesinin teknik elemanlarınca yapılan inceleme sonucunda uygun olmadığından iptaline ilişkin yürütmesinin durdurulması istemi ile Antalya Defterdarlığı tarafından dava açılmıştır. Mahkemece dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş olup dava Danıştay’da devam etmektedir.
Danıştay’da açılan dava neticesinde yürütmenin durdurulmasına ilişkin verilen karara istinaden eksikliklerin giderilmesi sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yeniden 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının onaylandığı Maliye Bakanlığı’nın 14/06/2012 tarihli yazısı ile Antalya Defterdarlığı’na bildirilmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Bayındırlık İskan) tarafından 26/01/2010 tarihindeki onaylama sürecindeki şekil yönünden eksiklikler giderilerek, Antalya Defterdarlığı’nın itirazına konu olan hususlar dikkate alınmadan ve planda herhangi bir değişiklik yapılmadan tekrar onaylanarak askıya çıkarıldığından Antalya Defterdarlığı Muhakemat Müdürlüğü’nce yürütmenin durdurulması talebi ile 28/08/2012 tarihinde Antalya 1.İdare Mahkemesinin 2012/1109 E sayılı dosyası ile tekrar dava açılmıştır. Dava devam etmektedir.
19/08/2010 tarihinde Antalya Büyükşehir Belediyesince Konyaaltı Plajı dolgu imar planı kapsamında yer alan sahanın tahsisi talebinde bulunulmuştur.
5393 sayılı Belediye Kanunun 79.maddesinin 2 fıkrasında; “Belediye tarafından deniz, akarsu ve gölden doldurma suretiyle kazanılan alanlar, Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak kullanılmak şartıyla Maliye Bakanlığı tarafından belediyelerin, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerinin tasarrufuna bırakılır” denilmektedir.
Milli Emlak Denetmenleri tarafından düzenlenen rapora göre; Konyaaltı sahilinde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 3621 sayılı Kıyı Kanuna göre yapılan bir dolgu olmaması nedeniyle; Maliye Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğünün) 14/09/2012 tarihli yazısı ile devam eden dava ve Milli Emlak Denetmenleri tarafından düzenlenen rapor dikkate alınarak dolgu imar planı kapsamında yer alan sahanın 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 79.maddesinin 2 fıkrasına uyarınca belediyelerin tasarrufuna bırakılmasına ilişkin taleplerinin değerlendirilmesinin mümkün olmadığı gerekçe gösterilerek uygun görülmediği bildirilmiştir.
Daha sonra; Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 03/08/2012 tarih ve 22399 sayılı yazıları ve Konyaaltı Belediyesi’nin 09/08/2012 tarih ve 836/5655 sayılı yazıları ile Konyaaltı Sahili’nin 1. Arapsuyu Deresi ile Antalya Limanı arasında kalan bölümünün, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuat doğrultusunda yeniden düzenlemek amacıyla hazırlanan projesine göre kullanılması amacıyla 10 yıl süreyle kullanım izni kapsamında kiralanması talep edilmiş, Maliye Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) 14/12/2012 tarih ve [3307-3777/6]-33785 sayılı yazılarında, söz konusu alana ilişkin dolgu imar planlarının iptali için Danıştay ve Antalya 1. İdare Mahkemesi nezdinde Antalya Defterdarlığı tarafından açılan davalar bulunduğundan ve halen devam ettiğinden bu aşamada protokol kapsamında kiraya verilmesinin uygun görülmemektedir.