Kalkınma Bakanlığı Yüksek Planlama Kurulu'nca projesi onaylanan 'Antalya- Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu Projesi'nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından 2011 yılı yatırım programına alınması kararlaştırıldı. Türkiye'nin en önemli meyve üretim merkezlerinden Korkuteli İlçesi'nde 56 bin dekar arazi ve Korkuteli Sulama Birliği üyesi 6 bin 500 çiftçinin yararlandırılacağı proje, Türkiye'nin ilk basınçlı kapalı modern sulama sistemi olacak.
Türkiye'de ilk kez Korkuteli İlçesi havzasında uygulanacak projenin DSİ Genel Müdürlüğü'nün yatırım programına alınma kararını, Ak Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak duyurdu. Projenin 1994 yılından itibaren uygulanmaya çalışıldığını, ancak bugüne kadar bir sonuç alınamadığını açıklayan Sadık Badak, 2 yıldır bu konuda çalışmalar yürüttüklerini ve 19 Aralık 2011 tarihli karar ile Korkuteli'nde toplam 56 bin dekar alanda 6 bin 500 çiftçinin yararlandırılacağını kaydetti. Bu rakamların artabileceğine de işaret eden Sadık Badak, 74 milyon TL'lik projeye ilişkin ihalenin Mart ayına kadar tamamlanacağını, Mart ayında ihaleye çıkılarak, iki yıl içinde de Korkuteli'ndeki meyve sebze bahçelerinin modern sulamaya kavuşacağını söyledi.
Antalya Kent Konseyi'nde 1999 ve 2004 yıllarında hazırladıkları 'Antalya Stratejik Plan'ı hatırlatan Sadık Badak, "15'e yakın sektör temsilcisinin katılımı ile hazırladığımız stratejik planda 2020'ye kadar tarımdan turizme, ticaretten sanayiye kadar hangi altyapı ve üstyapılar olmalıdır, neler yapılmalıdır belirlenerek, Antalya Valiliği'ne teslim edilmişti. Burada tarım sektörümüz bir özlemini dile getirmişti. İspanya ve Fransa'ya eğitim amaçlı gittiklerinde tarlalarda basınçlı kapalı sulama sisteminden bahsetmişlerdi. Ve bugün Türkiye'de ilk defa Antalya'da başlıyor" diye konuştu.
Bu proje ile tıpkı evlerde olduğu gibi ilçedeki meyve sebze bahçelerinde kapalı sistem su kullanılabileceğini anlatan Badak, Korkuteli'nden dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen armut, erik, elma, vişne, kiraz ve sebze çeşitleri üretimindeki kalitenin de artacağını dile getirdi. Sadık Badak, Türkiye'de DSİ'nin bu şekilde planlanan toplam 35 projesi olduğunu ve toplam maliyetin ise 13 milyar lira olarak planladığını kaydetti.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)