GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
29 Kasım 2023 Çarşamba - 08:40

Konut piyasası üçlü kıskaçta

Faizdeki rekor artış ve erişimin zorlaşması ile konut kredisi stoku erimeye başladı. Konut satışları tarihi dip seviyelere indi, en sert düşüş krediyle alınanlarda. Baskılanan talep yüzünden satışların düşmesine rağmen artan maliyetler nedeniyle konut fiyatları yüksek düzeyini koruyor.

Konut piyasası üçlü kıskaçta
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Konut piyasası; yüksek kredi faizleri ve miktar kısıtı, inşaat maliyetlerine bağlı yüksek konut fiyatları ve seçim sonrası bekleyişi şeklindeki üçlü kıskaçta, durgunluğun giderek derinleştiği bir süreç yaşıyor. Bu yıl mayıs seçimlerinin ardından yükselişe geçen kredi faizleri astronomik düzeylere gelirken, kredi ile alınan (ipotekli) konutlar başta olmak üzere satışlar hızla geriliyor, yeni kredilendirmenin adeta durma noktasına gelmesiyle de bankaların konut kredisi stoku eriyor.

‘Sıkı para’ şeklindeki temel politikasını deklare eden yeni ekonomi yönetiminin dış kaynak akışı sağlama ve ekonomide dengeleri kurma yönündeki çabalarının artarak devam ettiği bu süreçte, ev fiyatları ve kredi taksitlerinin yüksekliği konut talebini baskılıyor. Konut piyasasında; bankacılık sektörünün kredilendirme, inşaat sektörünün fiyat politikası, alım gücü olan yurttaşların da alım konusunda seçim sonrası için ‘bekle gör’ yaklaşımında olduğu belirtiliyor.

AYLIK SATIŞLAR DİPLERDE

Toplam konut satışları ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 düşüşle 93 bin 761 adede gerilerken, bunun içinde kredi ile satın alınan (ipotekli) konutların sayısı yüzde 58 düşüşle sadece 5 bin 577 adette kaldı. Tarihi dip seviyelerden birini göre ipotekli satışların toplamdaki payı da yüzde 5,9’a kadar indi.

Geçen yılın ilk on ayında 241 bin 869 olan ipotekli konut satış adedi bu yıl aynı dönemde 166 bin 461 adetle bunun yüzde 31,2 altında kaldı. Toplam satışlar da on aylık dönemler itibarıyla yüzde 14,3 düşüşle 993 bin 835 adede geriledi. Toplam satışlarda geçen yıl yüzde 20,9 olan ipoteklilerin payı bu yıl yüzde 16,7’ye indi.

FAİZLER EL YAKIYOR

Konut piyasasındaki daralmada etkili olan ipotekli satışlardaki sert düşüşte en önemli rolü konut kredisi faizlerinin son aylarda hızla yükselmesi oynadı. Merkez Bankası verilerine göre, seçim ayı mayısta yüzde 20’nin altında bulunan sektör ortalamasında konut kredisi yıllık faiz oranı, genel faizlerde yükseliş sürecinde 17 Kasım itibarıyla yüzde 42,37 ile rekor seviyeye ulaştı.

En düşük faizi uygulayan kamu bankalarından on yıl (120 ay) vadeli 1 milyon liralık konut kredisi kullanan birinin bile ayda 38-39 bin lira taksit ödemesi gerekiyor. 1 milyon liralık kredinin dönem sonundaki toplam geri ödemesi 5 milyon liraya yaklaşıyor. Özel bankalarda bu oran ve tutarlar çok daha yüksek düzeylerde bulunuyor. Bu kredi koşulları, mevcut gelir düzeyleri dolayısıyla kredi kullanabileceklerin sayısını oldukça sınırlıyor.

KONUT KREDİSİ STOKU ERİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre bankaların toplam konut kredisi stoku, yeni kullandırımların rutin geri ödemelerin de altında kalması nedeniyle özellikle eylül başından bu yana sürekli azalıyor. 2022 sonunda 360,2 milyar lira olan konut kredisi hacmi, bu yıl 25 Ağustos haftasında 447 milyar liraya ulaştıktan sonra, izleyen tüm haftalarda azalarak 17 Kasım itibarıyla 441 milyar liraya geriledi. Yılbaşından bu tarihe kadar olan dönemde konut kredisi hacmi nominal bazda sadece yüzde 22,5 oranında bir artış kaydetti.

Ocak-ekim döneminde TÜFE bazında enflasyonun yüzde 55 olduğu ve kasım ayı da dikkate alındığında bu, konut kredilerinde reel bazda ciddi bir daralma anlamına geliyor.

Krediye erişim güçlüğü ve diğer faktörlerin etkisiyle konut piyasası hızla daralırken, konut fiyatlarında pandemi ile başlayan, yabancı sığınmacılarla hızlanan, bu yıl şubat depremleri ile de tetiklenen artış trendi sürüyor.

Merkez Bankası’nın ‘Konut Fiyat Endeksi’nin en son açıklanan verisine göre Türkiye genelinde konut fiyatları eylül ayında önceki aya göre yüzde 4,3, ocak-eylül döneminde yüzde 64,2, son bir yılda nominal olarak yüzde 89,2 arttı. Konut fiyatlarında yıllık reel olarak ise yüzde 17,8 oldu. Konut fiyatlarında pandemi öncesi olan 2019 sonundan bu yana yaşanan kümülatif artış ise yüzde 815’e ulaştı.

Başka deyişle konut fiyatı o tarihtekinin 9,2 katına çıktı. Eylül sonu itibarıyla ‘konut birim fiyatı’, Türkiye ortalamasında 29 bin 110,4 m2/ TL düzeyinde bulunuyor. Birim fiyat İstanbul’da 43 bin 669,2, Ankara’da 22 bin 202,2 ve İzmir’de 33 bin 54,7 m2/TL düzeyinde. Buna göre 100 m2’lik bir konutun ortalama fiyatı İstanbul’da 4 milyon 367 bin, Ankara’da 2 milyon 220 bin, İzmir’de 3 milyon 305 bin ve Türkiye ortalamasında 2 milyon 911 bin lira. Konut fiyatlarında bir yıl öncesine göre en yüksek artış yüzde 96,2 ile Ankara’da yaşandı, bu oran İzmir’de yüzde 76,2, İstanbul’da yüzde 70 oldu.

(Naki Bakır- Dünya)

 
Berlin'den dikkat çeken fragman
 
Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme götüren uçak havalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 14 bin 25 TL oldu
TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), kasım ayında 4 kişilik ...
Maliyet arttı, muz üreticisi kaçtı
Bir kilo muzun 20 TL üretim maliyeti olduğuna dikkat çeken üreticiler, ...
5 bin liralık ikramiye önergesi Meclis'te
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilere verilen tek seferlik ...
 
Gram altın tüm zamanların zirvesinde!
Ons altın 16 Mayıs'tan bu yana ilk kez 2018 doları test etti. Gram altında ...
2024 yılı için pasaport ücretleri belli oldu
2023 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak ...
EFT/FAST'lerde azami ücret uygulaması kaldırıldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların hafta içi saat 16.00 ...
 
Dolarda yeni rekor!
Dolar bugün piyasa açılışında 28,74 TL'den başlamasının ardından tarihi ...
Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 40'a çıkardı
TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika ...
Gram altında yeni zirve!
Altın fiyatları yükselişini sürdürüyor. Altının gram fiyatı, dolar/TL ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva