Şahan Gökbakar'ın 10 yıl hapsi istendi
Şahan Gökbakar'ın 10 yıl hapsi istendi
Mazhar Alanson'un acı günü
Mazhar Alanson'un acı günü
Muratpaşa'dan yaşlılar için yoga etkinliği
Muratpaşa'dan yaşlılar için yoga etkinliği
'Su Kanunu acilen çıkarılmalı'
'Su Kanunu acilen çıkarılmalı'
31 Mayıs 2014 Cumartesi - 13:12

Komutan müdür oluyor

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre yeni güvenlik konseptinde jandarma ve polis entegre biçimde görev yapacak. Jandarma Komutanlığı ismi kalkacak ve İl Jandarma Müdürü makamı oluşturulacak.

Komutan müdür oluyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İçişleri Bakanlığı, Jandarma ve emniyet birimlerinin yeniden yapılandırılması konusunda çalışmalarını olgunlaştırarak özel bir taslak hazırladı. Halen üzerinde çalışılan taslakta, uzun zamandır jandarmanın yeniden yapılandırılması konusundaki çalışmalarla 17 ve 25 Aralık süreci sonrasında emniyet teşkilatının yeniden yapılandırılması konusundaki çalışmalar birlikte ele alındı. Taslağa göre yeni güvenlik konseptinde jandarma ve polis entegre biçimde görev yapacak.
Doğrudan valiye bağlı çalışan emniyet müdürü ile il jandarma komutanı, vali yardımcısı statüsündeki “İl Emniyet Başkanı”na bağlı olacak. Jandarma Komutanlığı ismi kalkacak ve il jandarma müdürü makamı oluşturulacak. Jandarmadaki subaylar Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geçecek, astsubay ve uzmanlar ise yeni yapılanmada görev alacak. Emniyette de rütbe ve sınıflar yeniden düzenlenecek. Emniyet amirliği kalkacak, başkomiserlik ve komiserlik yerine üst komiser, komiser, alt komiser ünvanları gelecek. İl emniyet müdürü de il polis müdürü adını alacak.
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı, hem 17 ve 25 Aralık süreci sonrasında emniyet kadrolarında başlatılan personel profili değişikliği, hem de AB standartlarına uygun bir güvenlik yapılanması için kolları sıvadı. İçişleri Bakanı efkan ala’nın talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Strateji Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan çalışma grubu yeni teşkilatın oluşturulması için alternatif görüşler ışığında özel bir taslak ortaya çıkardı.
Taslak hazırlanırken, bir çok unsur gözönüne alındı. Jandarmanın AB’ye uygun yapılandırılması ile ilgili son tarih 2014 olarak belirlenmişti. Emniyet teşkilatında da özellikle müdür rütbesinde ortalama 700 kişinin terfi sırasında bulunması ve bu müdürlere yer bulunması zorunluluğu ile Fethullah Gülen cemaatine yakın isimlerin farklı görevlere atanması nedeniyle yaşanan kadro değişimi de gözönünde bulunduruldu.
Rütbeler düzenlendi
Bu çerçevede, jandarmayla polisin eşgüdümlü çalışması için yapılanmaya gidildi. Halen kentlerde il emniyet müdürleri ile il jandarma komutanları doğrudan valiye bağlı olarak görev yapıyor. Taslakta, il emniyet müdürleri ile il jandarma müdürlerinin makam ve rütbeleri yeniden düzenlendi. Bu isimlerin üzerinde doğrudan valiye bağlı olan “il emniyet başkanı” kadrosu oluşturuldu. Jandarma ve emniyet sorumlularının başkana bağlı görev yapması benimsendi. Vali yardımcısı statüsünde olacak il emniyet başkanlığı makamına bu nedenle mülki idare sınıfından bürokratlar oturacak.
Alt ve üst müdür
Taslakta, jandarma komutanlarının yerini, il jandarma müdürlerinin alması düzenleniyor. Buna göre, il emniyet başkanına bağlı olarak il polis müdürü adını alacak emniyet müdürü ile il jandarma müdürü adını alacak il jandarma komutanı görev yapacak. Jandarma teşkilatındaki “komutan” tanımı ise AB standartları doğrultusunda kaldırılacak. Jandarma müdürüne bağlı görev yapacak jandarma personelinin unvanları da buna göre düzenlenecek.
Halen jandarma teşkilatında görev yapan subaylar Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geçecek. Yeni oluşturulacak güvenlik biriminde astsubaylar ile uzman çavuşlar görev yapacak. Ancak isteyen özellikle albay rütbesindeki personelin “İl Jandarma Müdürü“ olması sağlanacak.
Ayrıca, il polis müdürünün altında ise yine dört yıldızlı emniyet müdürleri “yardımcı” olarak görev yapacak. Halen emniyet teşkilatında tek yıldız (4. sınıf), iki yıldız (3. sınıf), 3 yıldız (2. sınıf) ve dört yıldız (1. sınıf) taşıyan emniyet müdürleri ayrımı bulunuyor. Taslağa göre, sözkonusu sınıf farkı ortadan kalkacak. Müdürler, “Alt Müdür” (tek yıldız) ve “Üst Müdür” (İki yıldız) olarak tanımlanacak. 3 yıldızlı polis müdürlüğü kaldırılacak. Halen, dört ayrı sınıfta 3’er yıl olan bekleme süreleri ise alt müdürle 6 yıl, üst müdür rütbesinde ise 5 yıl olacak. Böylece şu anda dört yıldız taşıyan emniyet müdürleri il müdürü ya da yardımcısı olacak. Altındaki rütbelerde ise üst ya da alt müdürler bulunacak.
11 yılda en üst rütbe
Böylelikle 9 yılda 1. sınıf emniyet müdürlüğüne gelebilen müdürler yeni uygulamaya başlanması halinde 11 yılda en üst rütbeye ulaşabilecek. Bu düzenleme nedeniyle Emniyet Müdürlüğü Rütbe Terfi Komisyonu’nun 2014 yılı çalışmaları çerçevesinde sadece 1. sınıf emniyet müdürlüğüne yönelik terfilerin gerçekleştirildiği belirtildi.
Amir ve başkomiserlik kalkıyor
Yeni düzenlemede, başkomiserlikten 4. sınıf emniyet müdürlüğüne geçişin arasında yeralan “emniyet amirliği” rütbesi de ortadan kalkacak. Teşkilata amir olarak başlayan polisler “alt komiser”, “komiser” ve “üst komiser” olarak rütbelendirilecek. Bu üç rütbedeki bekleme süreleri de beşer yıl olacak. Böylece, bir polis amiri alt komiserlikten alt müdürlüğe giçiş için 13 yıl yerine 15 yıl bekleyecek.
Tolga Şardan / Milliyet -

 
İşkenceyi araştıran başkana 4 yıl hapis istemi
 
Afişi çok fazla açık bulundu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
haklı bir uygulama 31 Mayıs 2014 Cumartesi 19:06

jandarma kesinlikle iç işlerine bağlanmalıdır

Yorumu oyla      5      3  
adnan koç 31 Mayıs 2014 Cumartesi 14:13

nereye el attılarsa ellerinde kaldı acemi çoçuklar gibi devlet kurumlarıyla top oynar gibi oynadılar sanırım ellerinde oyuncak kalmadı ki şimdide polis ve jandarmayla oynacaklar.tam bi şarlatanlık bu kadar ciddiyetsizlik yap boz herşey emrimde olsun benim olsun şaşırdılar ne yapacakalrını allah bu millete sabır versin önümüzdeki yıllarda.

Yorumu oyla      4      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Padişah vali gitti
Oğlunun sünnet törenini Osmanlı usulüyle camide yapan ve sosyal medyada ...
Arascan Dönmez'in cenazesi Avusturya'ya gidecek
Performans sanatının genç, cesur, yakışıklı ve dahi ismi ArasCan Dönmez’in ...
Anzaklar da ayran içsin
Gelibolu’da, Çanakkale kara savaşlarının yaşandığı 33 bin hektarlık alanda ...
 
3. köprü yolunda 'hazine' çıktı
Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantılarındaki arkeolojik veriler dudak uçuklatıyor. ...
Mustafa Sarıgül başkan oluyor!
Sarı-kırmızılı kulüpteki görevini 2016’da bırakacağını açıklayan Ünal ...
Mandrake yaşamını yitirdi
İllüzyon camiasının önde gelen isimlerinden Mandrake lakaplı Ertuğrul ...
 
'Tesettür duvarı' iki oteli birbirine düşürdü
MUĞLA'nın Marmaris İlçesi Turunç Mahallesi'nde denize sıfır konumda bulunan ...
Dünya Kupası 31 yıldır kayıp!
1970 yılında şampiyonayı 3. kez kazanan Brezilya'ya teslim edilen kupa ...
Çakma ampul iktidarı korkurttu
Amblemi ve adı AK Partiye benzeyen partiler, yerel seçimlerde iktidara ...
 
Dursun Gündoğdu
Özgür Özel, Antalya'da bir ayıba imza attı, gitti
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Rüşvet ve yolsuzluk
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Alman Yeşiller‘in çöküşü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek Güneş Tutulması ile sizin için bir çağ kapanıp bir çağ başlıyor. Hayatınızın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva