Kıyılarımıza sadece 3 mil uzaklıktaki Meis Adası'nın sakinleri, özellikle ilçede cuma günü kurulan pazara geliyor. Sabah erken saatlerde teknelerle turistik ilçeye gelen Meisliler, adada bulmakta zorluk çektikleri başta sebze meyve olmak üzere birçok ihtiyacını Yunanistan yerine Kaş pazarından alıyor. Meisliler, pazar alışverişinin yanında tarihi ve turistik yerleri de ziyaret ediyor. Alışverişlerini tamamlayan ada sakinleri, akşam teknelerle tekrar adaya dönüyor.
Komşu Meis ve Kaş arasından gelişen sıcak ilişkiler sayesinde güçlü dostlukların kurulması da sağlamış durumda. Bu nedenle Meisliler, telefonla Kaş esnafını arayarak sipariş dahi veriyor. Kaş esnafı, giden Türk teknelerine Meislilerin siparişlerini yüklüyor. Tekneleri karşılayan Meis esnafı, gönderilen sebze, meyveyi alarak parasını gönderiyor. Meis- Kaş arasında yolcu taşıyan teknelerin yanı sıra arabalı vapur seferleri de başladı. 'Kahramanlar' adlı Türk feribotu, belirli günlerde adaya sefer düzenliyor. Meisliler bu sayede arabalarıyla da Kaş'a gelme şansı buluyor. Ada sakinleri, arızalanan araçlarını tamir etmek için zaman zaman Kaş'a getiriyor.
Kaş'tan da Meis Adası'na her gün 2 Türk feribotu yolcu taşıyor. Vize uygulaması nedeniyle adaya sadece yeşil pasaport ve Şengen vizesi bulunan Türkler gidebiliyor. Türk feribotları adaya giderken, Meis'ten de tekneler Kaş'a yolcu taşıyor. Denizde karşılaşan tekneler korna çalarak birbiini selamlıyor. İki komşu arasındaki deniz yolculuğu 15 dakika sürüyor. Adaya ayak basan Türkler, sakin adada tatil yapıyor. Adanın doğal yapısını bozulmaması için yapılaşmaya da izin verilmiyor. Bu nedenle adada yeterince otel bulunmadığı için Meisliler, evlerini pansiyon gibi kiraya veriyor. Yıllarca Türk yurdu olarak kalan Meis'e gidenler, özellikle, restore edilerek müze haline getirilen Osmanlı Camii'ni ziyaret ediyor. Türklerin adaya yaptığı ziyaretler sayesinde Meislilerin Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizi fazla hissetmediği belirtildi.
İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNDEN MEMNUNLAR
Meis Belediye Başkanı Pavlos Panagaris, "Türk- Yunan ilişkilerinin gelişmesine paralel olarak, Yunan adalarına Türk turistler yoğun olarak gelmeye başladı. Türk komşularımızın adaya gelmesi bizleri mutlu ediyor. Ayrıca ülkemizde yaşanan ekonomik krizi, Meis Adası ve diğer adalar bu nedenle fazla hissetmiyorlar" dedi.
Meis Adası'nda lokanta işleten, aynı zamanda Meis Belediye Meclisi Üyesi de olan Ceongios Lazarakis de, "Kaş ve Meis Festivaliyle başlayan ilişkiler her geçen gün gelişiyor. Bu ilişkiler, karşılıklı ekonomik canlanmayı da getirdi. Ayrıca birbirimizi tanıyarak daha çok yakınlık kuruyoruz. Dostluk ve kardeşlik gelişiyor. Çok güzel ilişkilerimiz var" diye konuştu.
Meis adasına ilk kez giden doktor Lale Tuvay, "Güzel bir yolculuk geçirdik. Burayı çok merak ediyordum. Türkiye'yi andıran bir yer Meis. Çok sevimli, şirin bir ada" dedi.
Yurt dışında yaşayan elektronik mühendisi Bülent Özdemir ise "Kaş'a tatile geldim. Kaş'a gelmişken Meis Adası'nı da ziyaret etmek istedim. Burası gayet güzel bir yer. Bizden de izler taşıyor. İki ülke arasında kesin bir barışın sağlanması için ilişkilerimizi geliştirmeliyiz" diye konuştu.
DHA-Antalya / Kas - Ahmet ACAR