Geçici depolama istasyonlarından gelen atık yağları Kocaeli’deki fabrikasında biodizele dönüştüren Ezici, yurtdışından gelecek makineler sayesinde bundan böyle elektrik üretecek.
Türkiye'nin ilk bioelektrik tesisini hizmete açmaya hazırlanan Mustafa Ezici, 4.6 mw değerinde yüksek bir enerji ile başlangıçta orta büyüklükte bir ilçenin elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. Türkiye'de yılda yaklaşık 350 bin ton atık bitkisel yağ oluştuğunu, bunun ancak 7 bin tonunun toplanabildiğini söyleyen Ezici, "Bu oran kişi başına indirgendiğinde yıllık 100 gramı buluyor. Avrupa'da ise kişi başına yıllık 1.2 kilo atık yağ toplanıyor" dedi. Avrupa ülkelerinde bitkisel atık yağların geri kazanım tesislerine verilmesinin zorunlu tutulduğunu ve toplanan atık yağların biodizele dönüştürülüp, dizel yakıtlara yüzde 5 oranında katılarak araçlarda kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini aktaran Mustafa Ezici, "Diğer bir geri kazanım yöntemi de rafine edildikten sonra dizel motorlu elektrik üretim tesislerinde yakılmak suretiyle elektrik enerjisi elde edilmesidir. Bunun dışında geri kazanım yöntemlerine izin verilmemektedir" diye konuştu.
ÖDÜLLÜ KAMPANYA
2011 yılından itibaren evlerden atık yağ toplanması için kampanya başlattıklarını söyleyen Ezici, "Okullarda gelecek nesillerin bilinçlendirilmeleri konusunda ciddi adımlar atıldı. Kampanyalarımızda en çok atık yağ toplayan ilk 3 okula hediyeler vererek öğrencilerimizin konuyla ilgili çalışmaları teşvik ediyoruz. Ev hanımlarımızın 5 litre atık yağ biriktirerek '444 28 45' numaralı ücretsiz hattımızı aramaları halinde 'acil servis' hizmeti veren araçlarımızla bu atık yağları, bulundukları adresten en kısa zamanda alıyoruz" dedi.
Türkiye'de ehliyetsiz olarak atık bitkisel yağ toplayan çok sayıda firma olduğunu ve bu firmaların yağı rafine ederek tekrar yemeklik yağ olarak satabildiğini belirten Mustafa Ezici, şunları söyledi:
"Piyasada kaçak olarak bitkisel atık yağ toplayan kişiler veya bazı lisanslı firmalar topladıkları atık yağları bu sektörde faaliyet gösteren yerlere satmaktadır. Bu satışlardan elde ettikleri kazanç ortalama kilogram başına 2.50 lirayken elektrik üretiminden ise bizler 1.10 lira kazanç hedefliyoruz. Piyasada faaliyet gösteren firmalardan bir kısmının atık yağları rafine ederek tekrar yemeklik yağ olarak sattığı, hayvan yemine katılmak üzere sattığı ve sabun yapımında kullanıldığı biliniyor. Atık yağların yemlik yağ ve sabun üretiminde kullanılması büyük tehlikeler arz etmektedir."
NE KADAR ATIK O KADAR ELEKTRİK
Atık yağın biodizel üretiminden daha çok elektrik üretiminde avantaj sağladığını tespit ettiklerini söyleyen Ezici, "Ülkemizin atık yağlardan elektrik enerjisi üretecek ilk tesisinin kurulabilmesi için yurt dışından yeni makineler ithal ederek, gerekli izin başvurularını tamamladık. Projenin hayata geçmesiyle birlikte 4.6 mw gibi yüksek bir elektrik enerjisi üreteceğiz. Bu enerji orta büyüklükte bir ilçemizin elektrik enerjisinin karşılanması anlamına gelmektedir" diye konuştu.