AESOB ve PTT'den yeni iş birliği
AESOB ve PTT'den yeni iş birliği
'Yenidoğan Çetesi' davasında ikinci gün
'Yenidoğan Çetesi' davasında ikinci gün
Antalya'da plaza fuayesinde müzik dinletisi
Antalya'da plaza fuayesinde müzik dinletisi
Menajerini tehdit eden boksör Avni Yıldırım'a hapis
Menajerini tehdit eden boksör Avni Yıldırım'a hapis
27 Ocak 2023 Cuma - 09:47

Kıyı bölgelerdeki tarımsal alanlara ‘çölleşme’ uyarısı

HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş, Türkiye’de yağışların azalmasıyla çiftçilerin yer altı sularını kullanmak için daha derine indiklerini söyledi.

Kıyı bölgelerdeki tarımsal alanlara ‘çölleşme’ uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

MKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş, Türkiye'de yağış miktarlarının azalmasıyla sulama ağının yeterince gelişmediği yerlerde çiftçilerin, yer altı sularını kullanmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Prof. Dr. Ödemiş, "Yer altı sularını kullanmak, yer altındaki statik seviyeden suyun devamlı olarak aşağı düşmesine neden oluyor. Bu da çiftçinin maliyetini artırıyor çünkü geçmişte 50-60 metreden su çıkaran çiftçi, bugün 150-200 metrelerden su çıkarmak zorunda kalıyor. Bu da enerji masrafının önemli derece artmasına neden oluyor. Kıyı bölgelerinde tarım yapılan alanlarda yer altından suyu çekmek daha riskli. Kıyı bölgelerinde çiftçiler, yer altından suyu çektikleri için deniz suyu girişleri yaşanabilir. Deniz suyu girişlerinin olması demek, tatlı su kaynaklarıyla tuzlu su kaynaklarının birbirine karışması anlamına geliyor. Bu da büyük bir sorun. Çünkü eğer böyle bir durum olursa tuzlu su kaynaklarının farkında olmadan önemli ölçüde tarımsal sulamada kullanmış olurlar. Bu nedenle kıyı bölgelerinde tarım yapan çiftçilerin su kaynaklarının sularını sürekli olarak kontrol etmeleri ve tuzluluklarının ölçtürmeleri gerekir" dedi.

SULAMA YÖNTEMİ VURGUSU

Tuzluluğun, tarımsal üretimi azaltan en önemli etken olduğuna dikkat çeken Ödemiş,

"Bitkiler tuzlu suya anında tepki verirler. Özellikle deniz suyu gibi sodyumlu tuzların yer altı sularına karışması ve tarımsal alanda kullanması demek toprakların sodyumlaşması ve bir süre sonra da toparlakların verimsizleşmesi ve daha da sonra da çölleşmenin başlamasına neden olabilir. O yüzden kıyı bölgelerinde yer altından suyu çekerek tarım yaparken suların incelenmesi ve buna uygun bir sulama programı yapılması gerekir. Aksi halde bir süre sonra topraklar tuzlanır ve ürün vermez hale gelir. Tuzlulaşmada sulama yöntemi oldukça önemli. Ortalama bir sulama suyu tuzluluğunda salma sulama ile sulanan 100 dekarlık bir pamuk tarlasında bir sulama sezonunda yaklaşık 28 ton tuz birikimine neden olabilir. Bu değer oldukça yüksek ve sürdürülebilir toprak yönetimi için büyük riskler taşıyor" diye konuştu. 

'GELECEK SEZON BÜYÜK RİSKLER VAR' 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son 3 aylık genel yağış verilerine bakıldığında Güneydoğu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinin bir kısmındaki yoğun yağış miktarlarında azalmayla karşı karşıya kalındığını anlatan Ödemiş, şöyle konuştu: 

"Bu bölgeler aynı zamanda tarımsal üretimin çok yoğun olduğu bölgeler. Geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 50 daha az ve daha sıcak. Bu nedenle yağış miktarlarının azalması hem de buharlaşmanın artması yer altı su kaynaklarının depolanmasında ve yer altı su kaynaklarının hacminde gelecek sezon için büyük riskler olduğunu ortaya koymuş durumda. Eğer yağış miktarı daha da azalırsa birçok bölgede yer altı su rezervi yeterince dolmadığı için çok aşağılardan su çekmek bile bazı bölgeler için imkansız hale gelebilir. Bu da tarımsal açıdan toprağın sulanmasını imkansız kılabilir. 2014 yılında Yayladağı bölgesinde bazı alanlarda su eksikliği nedeniyle ekim yapılamaz hale gelmişti dolayısıyla bu sorunun yaşanması başka bölgelerimiz için de kaçınılmaz gözüküyor."

PROF. DR. BERKANT ODEMIS, KIYI BOLGELERINDEKI TARIMSAL ALANLARDA COLLESME UYARISI YAPTI. FOTOGRAF: CILEM GOKCE OGUT/ HATAY (DHA)

PROF. DR. BERKANT ODEMIS, KIYI BOLGELERINDEKI TARIMSAL ALANLARDA COLLESME UYARISI YAPTI. FOTOGRAF: CILEM GOKCE OGUT/ HATAY (DHA)

PROF. DR. BERKANT ODEMIS, KIYI BOLGELERINDEKI TARIMSAL ALANLARDA COLLESME UYARISI YAPTI. FOTOGRAF: CILEM GOKCE OGUT/ HATAY (DHA)

Çilem Gökçe ÖĞÜT/ HATAY, (DHA)

 
Öğrencileri taciz eden okul müdürüne 24 yıl hapis
 
Marmara Denizi'nde yabancı tür tehlikesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrencileri taciz eden okul müdürüne 24 yıl hapis
ESKİŞEHİR'de, 11 kız öğrencisine cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklanan ...
5 ilde FETÖ soruşturması: 12 gözaltı kararı
ANKARA merkezli 5 ilde yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında, 12 şüpheli ...
Araçlara zarar veren sürücüye ceza
SULTANGAZİ- Arnavutköy yolunda seyir halindeki bir kamyonetin kasasında ...
 
Bakan Bilgin'den 'asgari ücrete ara zam' açıklaması
Çalışma Bakanı Bilgin 'Asgari ücrete yeni zam gelir mi?' sorusu üzerine ...
Murat Aslan bebek evde ölü bulundu
DENİZLİ’nin Pamukkale ilçesinde, tek katlı müstakil evde 2 yaşındaki Murat ...
2 katlı hurda deposunda korkutan yangın
Güngören'de gece saatlerinde 2 katlı plastik ve hurda deposunda henüz ...
 
Tren rayına bırakılan çanta fünyeyle patlatıldı
DİYARBAKIR'da tren rayının yanına bırakılan şüpheli çanta, polis ekiplerince ...
Jekyll & Hyde oyununa yoğun ilgi
Robert Louis Stevenson’ın klasik gerilim romanından uyarlanan dünyaca ...
Bıçaklı kavga: 1 ölü, 3 yaralı
SAMSUN’un Çarşamba ilçesinde husumetli iki grup arasında çıkan bıçaklı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalyalı Cin Ali
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Kasım ayı, kişisel gelişiminiz için size güçlü fırsatlar getiriyor. Akrep burcundaki Yeni ay, arzularınızı keşfetmeniz ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva