Çiviler, "Yakın bir sürede cebinde parası olmayan, ciplerle gezen müteahhitler dönemi başlar. Bölge halkı şimdiden müteahhitle anlaşma yoluna gitmesin. Her şey bitsin ondan sonra süreç zaten kendiliğinden gelir" diye konuştu.
Yeni bir Antalya'nın yaratılacağı 1481 futbol sahası büyüklüğünde 9 mahalleyi içine alan Kırcami'de 30 yıla yaklaşan süredir devam eden imar sorununun çözümünde, geçen çarşamba günü toplanan Muratpaşa Belediye Meclisi'nde alınan kararla sona ilk kez bu kadar yaklaşıldı. Bölgenin uygulama ölçeğindeki imar planları tüm siyasi partilerin oy birliğiyle kabul edilirken planların daha Büyükşehir Belediye Meclisi'nden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geçmesi gerekiyor.
KIRCAMİ NEDİR?
KIRYA-DER Başkanı Mustafa Çiviler, bugün Kırcami olarak tarif edilen bölgenin sınırlarını, Antalya Kent Merkezi ile Düden Şelalesi arasında kalan yaklaşık 1600 hektarlık alan olarak tarif ediyor. Bölge Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami'nin tamamı, Fener ile Çağlayan mahallelerinin belli bölümlerini içine alıyor.
Bu mahallelerde 20 bin civarında insan yaşadığını, fakat bölgedeki gelişmelerin 130 bin civarında Antalyalıyı ilgilendirdiğini kaydeden Çiviler, bölgenin geçmişini şöyle anlattı:
"Dedemler burada tarım yapıtı. Bu topraklar dededen kalma. Babam da ben de tarım yaptık bu topraklarda. 1970'li yıllarda bir şeyler ekilip biçildiği vakit ürün elde edilebiliyordu. Ziraat Bankası kredileriyle seralar kuruldu. Dışardan toprak taşınarak, arazi iyileştirilerek seralar oluşturuldu. Fakat 1990'lı yıllara geldiğimizde toprakların da kendine göre bir ömrü var, o tükendi. Toprak yorgunluğu, kirlenmesi baş gösterdi. Düden Şelalesi'nden alınan su nedeniyle yaşanan sorunlar ortaya çıktı. Tarım sürdürülemez hale geldi."
Bölgede 1970'li yıllarda başlayan tarım, toplam toprak büyüklüğünün yüzde 5'inde hala devam ediyor. Bölgede bir yanda terk edilmiş cam seralar bir yanda yeni yapılan naylon seralar sırt sırta duruyor. Mustafa Çiviler, bölgede devam eden tarımın ihracata yönelik değil, 'yeşillik' tabir edilen marul, maydanoz, tere, roka üzerinden, ekonomik olarak çok büyük getirisi olmayan ürünler üzerinden devam ettiğini söyledi.
MANTIKSIZ BOŞLUK
Tarımın artık bölgenin karakterini veren esas faaliyet olmaktan çıktığını savunan Çiviler, imar tartışmalarının eski Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı döneminde, 1990'lı yıllarda gündeme geldiğini söyledi. Bölge yavaş yavaş tarım karakterini kaybederken bölgenin sınırını çizen Özgürlük Bulvarı ve etrafı 1980'li yılların sorunda imar uygulamasına konu edindi. İnşaat ve emlak sektörü üzerinden yaratılan zenginlik bölgenin hemen dışında her geçen gün büyürken tarımsal karakterini kaybetmeye yüz tutan, ya da kaybetmesi istenen Kırcami'de büyüme eksi yönde yaşanmaya başladı. Dün komşu olanların bir kısmı halen hayvancılığa, seralarda çalışmaya devam ederken karşı komşusu peşi sıra kurulan siteler sayesinde kira geliri elde etmeye başladı.
Bu durumu "Kırcami, şehrin göbeğinde kalmış etrafı yüksek katlı binalarla oluşmuş, Antalya gibi bir yerde mantıksız bir boşluk halinde duruyor" diye anlatan Çiviler, bölgede 25 yıllık imar mücadelesi olduğunu söyledi. Bu sürecin siyasi iktidarlar tarafından da siyasetin ana gündemi haline getirildiğini savunan Çiviler, "İtirazlar, onun üzerine siyasi çekişmeler, 'ben yaptım sen yapamadın' tartışmaları süreci bugüne kadar getirdi" dedi.
BAŞKANLARA MİRAS KALDI
Çiviler, bölgenin imara açılması konusunda ilk somut adımın Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in başkanlığının ilk döneminde atıldığını söyledi. Bu arada kendilerinin de KIRYA-DER çatısı altında 2007'de biraraya geldiklerini dile getiren Çiviler, "Alınması gereken kararlar vardı. O dönem alındı fakat açılan davalar nedeniyle planlar iptal edildi" dedi. Başkan Türel'in ilk döneminin ardından planlama çalışmaları CHP'li eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'a devroldu. Akaydın'ın plana yaklaşımını "Yargıdan dönmeyecek bir plan" olarak özetleyen Çiviler, bu dönemde dernek olarak planlama çalışmalarına dahil olduklarını aktardı.
HİÇBİR PLAN DÖRT DÖRTLÜK DEĞİLDİR
Dernek başkanı Çiviler, çalışmalar sonunda 130 bin nüfus projeksiyonuna göre 5 bin ölçekli bir plan hazırlandığını kaydetti. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yerel seçimler öncesinde onaylanan 5 bin ölçekli plana istinaden Muratpaşa Belediyesi Meclisi'nde uygulama ölçeğindeki imar planlarının kabul edildiğini hatırlatan Çiviler, kabul edilen planı şöyle değerlendirdi:
"Hiçbir plan, proje dört dörtlük değildir. Mutlaka ve mutlaka eksik yerleri vardır. Revize edilmesi gereken yerleri vardır. Bu planda da revize edilecek yerler var. Biz bunları zaten Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'a plan üzerinde gösterdik. Bu revize, anladığımız kadarıyla Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte yapılacak."
'PLANLARDAN SONRA ALTYAPI BİTSİN İSTİYORUZ'
Çiviler, Muratpaşa'da planın onaylanmış olmasının Kırcami için her şeyin bittiği anlamına gelmediğini söyledi. Normal süreç işlediği takdirde, siyasilerin 'Haziran' vaadine rağmen bugünden ancak 1 yıl sonra Kırcami'de iş makinelerinin çalışmasının mümkün olabileceğini belirten Çiviler, "Benim hesaplarıma göre 1 yıl sonrası yavaş yavaş çalışmalar başlayacak. Bu kadar büyük alanın bir anda şaha kalkmasının imkanı yok. Bizim bir de isteğimiz var. Altyapı anlamında sıkıntı yaşamak istemiyoruZ. İnşaat öncesi yollar açılsın, ASAT kanalizasyonu, ilgili kurumlar yeraltından elektrik, internet kablolarını döşesin, doğalgaz hatları çekilsin istiyoruz. Yapboz olmasın" diye konuştu.
BÜYÜK MÜTEAHHİTLER KIRCAMİ'DE YOK
Çiviler, Kırcami'de büyük müteahhitlerin yer topladığına ilişkin iddiaların ise gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kırcami'de büyük arsa sahibi aile sayının ancak 10 tane olduğunu belirten Mustafa Çiviler, "40 dönüm, 50 dönüm, 100 dönüm yerler var ama miras yoluyla bölüne bölüne küçülüyor. Parası olan yer alır, yapacağımız bir şey yok, ama büyük ölçekli alımlar yaşanmadı" şeklinde konuştu. Çiviler, ayrıca bölgenin mülkiyet yapısının İstanbul ve Ankara'da iş yapan büyük müteahhitlerin iş hacimlerini karşılayacak düzeyde olmadığını belirtirken bir dönem de Arapların yer topladığı iddiasının ortalıkta dolandığını belirterek, "Asparagas" dedi.
BÖLGE HALKI BİRAZ SAKİN OLSUN
Mustafa Çiviler, Kırcami'de yakın bir süre içinde 'cebinde parası olmayan ciplerle gezen müteahhitler' döneminin başlayacağını belirterek, "Şu konunun altını çizmekte yarar var. Bölge halkı şimdiden müteahhitle anlaşma yoluna gitmesin, bağlantı kurmasın. İşler yoluna girsin, uygulama ölçekli planlar netleşsin, önümüze yasal başka bir engel çıkmasın, her şey bitsin ondan sonra süreç zaten kendiliğinden gelir" diye konuştu.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -